Влез в акаунта си

Малтийска болонка

featured-image

Тегло:

3

-

4

кг.

3

-

4

кг.

Размери:

21

-

25

см.

20

-

23

см.

Живот:

14

-

16

год.

Малтийска болонка – дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и бишон-фризе. Според Международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Кучета компаньони и ”Той” кучета“ в секция „Бишони и подобни“.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

30 минути

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Малтийска болонка:

Малка порода

Подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Малтийска болонка

Малта

Породата е смятана за древна, а наименованието ѝ е тясно обвързана с територията на нейния произход или именно Малта.

Древният произход подсказва и внасянето на Малийската порода в о.Мелита преди повече от 2000 години. Специфичният външен вид е отражение на кръстоската между групата на шпаньолите и пудел.

Последният стандарт за породата е утвърден края на 2015 година от Международната федерация по кинология. Към днешна дата, породата е разглеждана като бижу в домовете на много хора, като за нея се произвеждат редица специализирани козметични продукти.

Външен вид при Малтийска болонка

Характер и обучение при Малтийска болонка

Характер

Кучетата от породата са изключително чувствителни и привързани към своите стопани.

Те изискват внимание от стопаните си и са чудесни компаньони. Породата е подходяща за отглеждане като домашен любимец от семейства с деца или възрастни хора, тъй като няма необходимост от интензивни физически активности.

Малтийската болонка е спокойна и уравновесена. Погрижете се за нейното социализиране, за да избегнете поведенчески проблеми, вследствие от тяхната чувствителност.

Обучение

Малтийската болонка е порода куче, която се слави с висок интелект. Тя е способна да изпълнява редица команди и трикове. За възпитанието на вашия любимец не прекалявайте с разглезването. Този фактор може да се окаже причината за проява на инат и отказ от изпълнение на команди. Физическите наказания са недопустими за представителите на породата, тъй като те са с лесно ранима психика. Намерете правилния подход и стартирайте процеса по възпитанието на вашето куче във възможно най-ранна възраст.

Активност

Поради малките си размери и вродените им характеристики, тази порода не се нуждае от дълги и продължителни активности. Следва да ги разхождате два пъти дневно за няколко минути, за да задоволите физиологичните им нужди.

Грижи и отглеждане

Породата е подходяща за отглеждане в апартамент. Въпреки атрактивната им космена покривка, представителите на породата са чувствителни към климатичните промени. Този факт налага задължителното им обличане през по-студените и дъждовни дни. При породата те не са проява на каприз или просто аксесоар, а задължителна част при поддържането на добро здравословно състояние.

Грижата за козината им е сложна задача и отговорност. Коприненият вид на космената им покривка е резултат от ежедневни грижи и редовно къпане със специализирана козметика.

Препоръчваме да доверявате грижата за козината на представителите от породата на специалисти, които най-добре знаят как да я поддържат.

По отношение на храненето се препоръчва хранителен режим с висококачествена и балансирана храна.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Малтийската болонка е порода куче, която боледува сравнително рядко, но страда от някои генетично обусловени заболявания.

Страдат от заболявания на опорно-двигателната система, кожни заболявания и очни проблеми.

Ние от VetClinics.bg сме на мнение, че честото посещението за профилактичен преглед при ветеринар може да предпази любимеца ви от всякакви заболявания.

Развъдници за Малтийска болонка

Действащи развъдници за джак ръсел териер на територията на България:

– Raia Dogs

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Малтийска болонка - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

550

-

1699

лв.

Любопитно

Смята се, че представителите на породата имат свойството да успокояват хората и да влияят на настроението им. Космената им покривка е хипоалергенна, което я прави подходяща за отглеждане от хора с алергии.

Галерия

Подходящи статии

Лаймска болест при кучетата

5-те най-опасни кучешки болести | Какви са признаците?

Паразити при котките

Евтаназия на куче – какво да очаквате от процеса?

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!