Влез в акаунта си

Диагноза алергия към котки – Какво да правите?

Диагноза алергия към котки – Какво да правите?

Симптомите се припокриват с тези за хремата, затова не бързайте да се притеснявате

Мъркащите и пухкави котки са любими домашни любимци. За съжаление, понякога се появяват признаци, които отчетливо и недвусмислено сочат, че страдате от алергия.

котки

Хубаво е да знаете, че преди да чуете окончателната диагноза има много неща, които да направите и тествате. Вижте от къде да започнете, ако имате подозрения, че вие, ваш близък или детето ви развива алергична реакция. 

Как може да се развие  алергия към котки

Алергията към котки е разпространено явление, което засяга милиони хора по света. Този вид алергия представлява нежелан имунен отговор на организма към алергените, които котките произвеждат.

Симптомите на алергия към котки могат да варират от леки до по-сериозни, включвайки свръхчувствителност, често кихане, сърбеж и излишно секретиране.

За да разберем как се развива алергията към котки и как можем да я предотвратим или управляваме, трябва да се запознаем с основните фактори и механизми, които участват в този процес. 

Алергията към котки не се появява незабележимо след първия контакт с тях. Тя се развива, чрез серия от стъпки, включващи алергени от котките, имунна реакция и влияние на генетични фактори.

Сега ще се фокусираме върху процеса на формиране на алергията към котки, предоставяйки подробности за различните аспекти, които участват в него. Ще обясним как алергените, произвеждани от различните породи котки , се разпространяват и се задържат в околната среда. 

Какво се случва при вдишването на алергените, как генетичните фактори играят роля в развитието на алергията и как можем да предотвратим този проблем.

 В крайна сметка, целта на този текст е да насочи вниманието към важността на борбата с алергията към котки, като предостави информация и насоки за тези, които страдат от нея или тези, които обмислят да имат котка в своя дом.

Как се формира алергията от котки

Алергията от котки не се появява след контакт със симпатичните дребосъци. Тя е резултат от въздействието на различни алергени, които котките произвеждат. Ето как стъпките на формиране на алергията могат да бъдат обяснени.

Алергени от кожата и секрециите на котките: Котките отделят  алергени посредством кожни клетки, слюнка, урина и секрети. Тези алергени могат да се разпространяват в околната среда, където живеем, и също така да се залепят косъмчетата по дрехите.

Вдишване на алергени: Когато дишаме, частички от алергените могат да се залепят за нашите дихателни пътища, като това може да доведе до реакции на имунната система. Симптомите на алергията от котки, като сърбеж, кихане и кашляне, се появяват, когато имунната система отреагира на тези чужди алергени.

Генетични фактори: Някои хора са по-склонни към алергии от други поради генетични фактори. Ако имате алергични хора в семейството си, имате по-голям шанс да развиете алергия към котки.

Време и продължителен контакт: Дългосрочният контакт с котките и продължителното излагане към алергените увеличават вероятността за развитие на алергия.

Хигиенни условия: Поддържането на чистота в дома, редовното почистване и използването на филтри за въздух могат да намалят излагането ви с алергените и да намалят риска от развитие на алергия от котки.

В заключение, алергията от котки е реакция на имунната система към алергени, които котките произвеждат. Макар това да е разпространена алергия, с някои мерки за предпазване и лечение, можем да продължим да се наслаждаваме на дружбата с нашите космати приятели без твърде сериозни проблеми за здравето.

С алергия към котки може да се живее

Съвсем не е нужно да бързате да се разделяте със животното. Никой сериозен професионалист ветеринар или алерголог няма да ви го препоръча с лека ръка.

котки

Две са стъпките, през които трябва да минете. 

 1. Първата включва събиране на сигурни доказателства, че имате алергия към котки. Това обикновено става след изследвания. 
 1. Втората е промяна в стила на общуване и поведение, за да продължите да се радвате на общото съжителство. 

Нека разгледаме всичко по-подробно. 

Какви са подозрителните симптоми, че имате алергия към котки

Списъкът не е много дълъг и всеки много лесно може да се ориентира. Много е важно обаче, да знаете, че симптомите почти идеално се припокриват с тези за хремата.

котки

Затова, най-важният показател, който реално трябва да следите не са самите прояви, а тяхната честота. Точно тя ще ви даде ключа към навременната диагностика. И така, ето за какво да внимавате. 

 1. Парещи, подути и зачервени очи. Това може да се случи много скоро след играта с котка. 
 2. Запушен или течащ нос. Силно заблуждаващ симптом, но ако се появява регулярно при общуване с любимците е сигурен знак. 
 3. Проблеми с дишането. Това е по-сложно за свързване директно с алергия, но е ключово. Затрудненията с дишането могат да бъдат опасни и да са знак за астматичен пристъп. 
 4. Кашлица с неизяснен произход, която се появява внезапно и трудно можете да сбъркате със започваща настинка. 
 5. Обрив, който се появява изневиделица. Това е може би най-тревожният симптом. Най-важното тук е да не третирате мястото с нищо, Разрешено е само изплакване с хладка вода докато посетите лекар. 

Какво да направите, за да сте сигурни в диагнозата? 

Със сигурност ви трябва лекар. Обикновено насоката е за алерголог. В началото има подробно събеседване. Задачата на лекаря е да разбере всички детайли около алергичната ви проява.

котки


Кога се е случило, кога са се появили първите симптоми, какви са били, възможно ли е да не е виновна само котката, ами да са намесени и полени, алергия към домашен прах или нещо друго. 

След този разговор се прави кожен тест с реактиви. Той дава резултати още в кабинета на лекаря и по преценка на медицинско лице може да се приложи дори на деца. 

Обикновено, за да се потвърдят резултатите или, за да се изчистят, ако са съмнителни и неясни, се препоръчва и кръвен тест. 

котки

Той е малко по-скъп, но пък за сметка на това много по-надежден. Освен, че ще ви тестват дали наистина имате алергия към котки, със сигурност ще бъдат пуснати и други показатели. Сред тях ще бъдат алергии към кучета, акари, прах и т.н. 

Има ли лечение алергията към котки 

Директно лечение няма, има обаче лекарства, които се използват широко, както и конкретни препоръки, чието спазване улеснява живота. 

котки

Ето кои лекарства бихте чули от лекарите. 

 1. Антихистаминови препарати. Те се използват масово точно за овладяване на внезапни алергични реакции. Много е важно да знаете, че са строго индивидуални и да не си ги самопредписвате.

  Те се взимат след консултация с лекар. Разбира се, ако вече имате ясно изявена и най-вече доказана алергия вие най-вероятно имате лично антихистаминово лекарство и знаете кога да го приемате. 
 1. По-тежката артилерия са кортикостероидите. Те също задължително се предписват от лекар и то не какъв да е, а специалист. Може да е и личният ви, но по-скоро е пулмолог. Кортикостероидите се приемат по строга схема и в конкретна, изчислена строго за вас, дозировка.

  Ако алергията ви към котки е в някаква крайна форма е напълно възможно да ви назначат по-дългосрочна терапия. Важно е да знаете две неща. След прием на кортикостероиди се спазва перфектна орална хигиена, а другото е, че спирането им става по схема, указана от лекар. 
котки

Напълно е възможно да получите и лечение, което комбинира двете неща. В това няма нищо лошо. Много по-важно е да попитате лекуващия си лекар какво да правите при пристъп на алергията към котки или иначе казано какъв е вашият спешен план за реакция. 

И няколко мита за алергия към котки

Възрастта няма никакво значение. 

Може да се случи, както на малко дете, така и на възрастен, който от години има котка у дома. Човешкият имунитет продължава да изумява учените и още няма конкретен отговор защо едни хора отключват, а други не подобно състояние. 

котки

Не е нужно да се разделяте с любимата котка. 

Малко повече лична хигиена у дома в началото, особено, ако алергията ви не е в тежка форма ще е напълно достатъчна. 

 • По-често миене на ръце, пускане на прахосмукачка и пране. 
 • Котешката тоалетна се чисти с маска и ръкавици. 
 • Котешкото легло трябва да може да се пере. 
 • Пухкавият любимец няма място в личната ви спалня. 

Ако не общувате с котки няма да се разделите с алергията завинаги. 

Този мит може много да ви попречи. Все пак котки има навсякъде и вие няма как да знаете кога сте попаднали в досег с котешки косми, урина или слюнка.

котки


Ако искате да си улесните живота у дома обаче, можете да инвестирате във въздухопречиствател. За да има смисъл от покупката му, препоръчваме да проверите как стои въпросът с консумативите и колко е скъпа смяната на филтрите. 


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Прочетете още от Vetclinics.bg:

Паразити при котките

 Кожни проблеми при животните

 Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *