Влез в акаунта си

лабрадор

лабрадор ретрийвър

Лабрадор ретрийвър е сред най-популярните породи кучета с по-големи размери. Тяхната отдаденост и благ характер са сред основните причини породата да бъде често срещана като домашен любимец.

произход

Канада 

През XIX век. породата е селектирана и обучавана, за да изважда рибарски мрежи от ледени води. В годините е изключително използвана за ловджийско куче. Произхождат от Нюфаундленд, Канада. Били са познати основно с черната си окраска, като в последствие са селектирани пясъчни и кафяви на цвят.

Тегло:

Мъжки: 29 – 39  килограма

Женски: 25- 32  килограма

Размери:

Мъжки: 56 – 57  сантиметра

Женски: 54 – 56  сантиметра

живот:

13 – 17 години

лабрадор
лабрадор
лабрадор

Лабрадор - външен вид

Козина

Козината им е права и гъста. Вторият им слой помага да ги предпазва от студа и водата. Основно се срещат в три цвята: Черен, бежов и кафяв.

Тяло и глава

Те са средни по размер и са добре развити. Породата е силна и активна. Главата им е масивна, а муцуната леко издължена.

Уши

Ушите им са широки в основата и се стесняват към върха. Разположени са високо на главата и са клепнали.

Опашка

В основата си опашката е по-дебела и се стеснява по продължението си. Използват я активно, когато плуват.

лабрадор

Характер и обучение на Лабрадор

Характер

Лабрадорите са дружелюбни и лесно приспособимо куче. Те са предани на стопаните си и се привързват силно. Търпеливи са и са невероятни приятели с всички деца. Лабрадорите попадат сред петте най-подходящи породи за деца. Кои са останалите четири може да научите от тази статия.

Те са изключително активни и обичат физическото натоварване и тренировките.

Обучение

Ранното обучение е важно за представителите на породата. Препоръчително е да се научат на основни команди още в съвсем малка възраст. Необходимо е да се социализира с други животни и хора, въпреки че рядко проявява агресия.

Имат уникалната способност да учат и да упражняват наученото.

Активност

Породата е много активна и игрива и изисква по-продължителни разходки. Необходимо е да се инвестира време в движение, за да изразходват енергията си и да поддържат добър здравословен вид.

Грижи и отглеждане на Лабрадор:

Поддържането на козината на лабрадора е минимално. Необходимо е, когато сменя козината си, да се сресва основно. Къпе се, когато това е необходимо.

Породата не е от най-подходящите за отглеждането в апартамент, тъй като освен по-големите си размери, е и енергична. Изисква пространство и място за активности и игри.

Предвид природата си, много обича да плува и да прекарва време под течаща вода. 

Здравен статус и проблеми

1.Ретинодисплазия

Породата е предразположена към очни заболявания или конкретно „Ретинодисплазия“. Често се разглежда като предразположеност по унаследяване.

Заболяването причинява слепи петна.

2.Дисплазия

При голяма част от породите, дисплазията е често срещано заболяване. То е причинено в следствие на неправилно формирани стави. В зависимост от броя на засегнатите стави, може да се разглежда едностранна или двустранна тазобедрена дисплазия.

Признаците на заболяването са проблеми при придвижване или куцота. Често състоянието пречи на активния начин на живот на нашите любимци. При ненавременни мерки състоянието може да влоши общото здравословно състояние и да доведе до артрит и други ставни проблеми.

Развъдници-
Лабрадор

Действащи развъдници за лабрадор на територията на България:

Shankov’s Empire, Mora’s Land, Libralabra,

Noelany

лабрадор-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

450 – 1 400 лв.

Любопитно

Лабрадор е направил рекорден скок 8,22м.

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!