Влез в акаунта си

Бернски зененхунд

featured-image

Тегло:

48

-

72

кг.

45

-

65

кг.

Размери:

61

-

72

см.

55

-

66

см.

Живот:

8

-

10

год.

Смелата порода е класифицирана от международната федерация по кинология в група „Пинчери и шнауцери. Молосоиди и швейцарски планински кучета“ в секция „Швейцарски планински и пастирски кучета“.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Високо

Темперамент на Бернски зененхунд:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Бернски зененхунд

Швейцария

Смята се, че бернското куче е произлязло от Тибетския мастиф. Породата е съпровождала римски легиони, което е допринесло за разпространението ѝ из Европа.

Кучета, приличащи на Бернския зененхунд, се появяват в района на Берн, Швейцария след кръстосването им с представители на местни породи. Потомците на кръстосаните любимци биват използвани с цел охрана.

През средновековието те добиват широка популярност. През 19 век обаче почти изчезват. За щастие, през 20 век, ентусиасти и любители на смелата порода се активизират и създават първия клуб.

През 50-те години на 20 век е направена кръстоска на породата с нюфаундленд, но все още не са изяснени резултатите от този експеримент.

Външен вид при Бернски зененхунд

Характер и обучение при Бернски зененхунд

Характер

Бернските планински кучета са порода, която е много привързана към стопаните си. В същността си е мила и общителна порода куче, което е чудесна предпоставка за използването на тези кучета като домашен любимец.

Тези кучета са много спокойни и уравновесени. Те се подчиняват лесно на стопаните си и подлежат на обучение. Обикновено се привързват повече към определени членове на семейството и изпълняват командите на „техния“ човек.

Бернският зененхунд е чудесен избор за семейства с деца, които искат да притежават домашен любимец. Въпреки благия им характер, поради значителните им размери, е редно да не ги оставяте в присъствието на деца без надзор.

По отношение на взаимоотношенията им с чужди животни и хора, това зависи изцяло от характера на вашия любимец. Някои представители на породата са изключително добри и общителни, докато други се държат дистанцирано.

Обучение

Обучението на представителите на породата е съвсем посилна задача. Породата е умна и възприемчива. За обучението ѝ, както при повечето породи, е необходимо да бъдете постоянни и последователни. Стартирайте процеса по дресировката и обучението на вашия любимец във възможно най-ранна възраст.

Активност

За да подсигурите пълноценен и добър живот за вашия любимец, трябва регулярно да му предоставяте възможности за по-продължителни разходки.

Запазете високо натоварващите активности, като дресировка и обучение за по-късен етап. Причините за това се крият в крехките им кости в по-ранна възраст. При възрастните екземпляри едночасова разходка на ден е напълно достатъчна.

Грижи и отглеждане

Породата се приспособява към всякакъв тип жилище, което я прави подходяща за отглеждане в апартамент. Естествено, ако нямате възможността да осигурите пълноценен и щастлив живот на вашето бернско планинско куче, се спрете на някоя по-дребна порода куче.

Поддържането на козината им не е сложна задача. Обемът на козината им е голям, което предполага да се сресва по-често, за да избегнете прекомерното линеене.

Къпането се извършва само при необходимост. Редовно проверявайте и почиствайте ушите им, за да избегнете бъдещи ушни инфекции.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

1.Здравословни проблеми

Породата не е предразположена към определени заболявания и здравословни проблеми. Сериозен проблем, който се среща при представителите на Бернското планинско куче са някои видове рак. Те не са дълголетници и често пъти, именно тази коварна болест е причина за по-краткия им живот.

Дисплазията на тазобедрената става, както при повечето четириноги приятели, също е често срещан проблем. Това заболяване е в състояние да увреди трайно двигателната функция на представителите на породата.

Други заболявания, които се срещат, са следните:

Тумори, проблеми с щитовидната жлеза, кожни алергии и др.

Развъдници за Бернски зененхунд

Действащи развъдници за бернско планинско куче на територията на България:

Adorable Bears

Monastery Meadows

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Бернски зененхунд - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

900

-

1500

лв.

Любопитно

Векове наред в Швейцария се смятало, че Бернското планинско куче има мистериозни свойства. Хората били убедени, че рижавите петна позволяват на кучетата от тази порода да виждат духове.

Галерия

Подходящи статии

Паразити при котките

Вътрешно обезпаразитяване

бебе куче

Бебе куче | Ръководство за грижа и съвети за отглеждане

Ортопедични проблеми при куче – Как да ги предотвратим?

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!