Влез в акаунта си

Ризеншнауцер

featured-image

Тегло:

30

-

43

кг.

30

-

40

кг.

Размери:

60

-

72

см.

60

-

65

см.

Живот:

10

-

12

год.

Ризеншнауцер е порода кучета, която е известна и под наименованието Гигантски шнауцер. Този вид шнауцери е най-големият от трите вида след стандартния шауцер.

Породата е класифицирана от международната федерация по кинология в група „Пинчери и шнауцери. Молосоиди и швейцарски планински кучета“ в раздел „Пинчери и шнауцери“ и подраздел „Шнауцери“.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Ризеншнауцер:

Голяма порода

ДОБАВИ

Ниско ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Ризеншнауцер

Германия

Произходът на тази порода не напълно изяснен. Кинолози твърдят, че за реализирането на тази порода, са използвани представители от следните породи: ротвайлернемска овчарка, пинчер, боксер и немски дог.

Като родина на Ризеншнауцера се считат Баварските Алпи. В средата на 19 век тази порода развива широка популярност като част от семейството, особено в Баварския кралски дом.

В края на гореспоменатия век, тези Шнауцери биват кръстосани с немския дог, което довежда до резултати, за които в днешно време няма сведения.

В 10-те години на 20 век, Ризеншнауцери, предизвикват възторг пред широката публика. В миналото представители на тази порода са използвани за да подкарват селскостопански добитък. Често този вид четириноги приятели бива използван като порода куче, подходящо за охрана и за редица други социални дейности в помощ на полицията.

Външен вид при Ризеншнауцер

Характер и обучение при Ризеншнауцер

Характер

Въпреки внушителните си размери и по-страховитият външен вид, тази порода куче е с благ и уравновесен характер. Взаимоотношенията ѝ с други животни и хора е добро, стига, разбира се, стопанинът да обърне специално внимание на социализирането на любимеца от ранна възраст.

Ризеншнауцерите са пазачи и чувстват служебен дълг да оповестят при надушването на опасност. Това от своя страна е и причината някои стопани да ги определят като шумни кучета.

Тези кучета са енергични, емоционални и се привързват силно към стопаните си. Поради размерите му не е препоръчително да ги оставяте без надзор в присъствието на деца. 

Обучение

Обучението и процесът на дресировка на представителите на тази порода е малко по-сложен, тъй като са склонни да проявяват деструктивно поведение и да не се подчиняват на стопанина си.

Кучетата от този калибър се нуждаят от поне 30 минути тренировка ежедневно. Лесно се разсейват и губят интерес, което е предпоставка за разнообразни упражнения и усилена работа във връзка с взаимоотношенията между стопанина и кучето.

За най-добри резултати се препоръчва стартирането на процеса на възпитание във възможно най-ранна възраст. За дресировката и съпътстващите дейности е редно да се запасите с необходимата доза търпение и да бъдете постоянни.

Активност

За да подсигурите пълноценен и добър живот за вашия любимец, е необходимо ежедневно движение. Важно е да осигурите ежедневни разходки с продължителност над 2 часа.

Породата не се влияе от атмосферните условия, просто се нуждае от активности.

Грижи и отглеждане

Породата е едра, което затруднява отглеждането ѝ в апартамент. Препоръчително е да се отглежда на местообитание, където да може да се движи спокойно и да изразходва енергията си. 

Това изключва отглеждането им като дворно куче, въпреки физиологичните им дадености и издръжливостта им.

Ключът за поддържането на добрия външен вид на Ризеншнауцера е в редовните грижи за козината. При неопитни стопани се препоръчва намесата на професионалист, груумър.

Тази манипулация обикновено се налага в период между 6 и 8 седмици.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

1.Здравословни проблеми

При породата се срещат сравнително често състояния като лакътна или тазобедрена дисплазия. Съществуват предразположености към различни кучешки очни заболявания. Част от тях са следните: катаракта, глаукома и прогресивна атрофия на ретината.

Кучешките кожни заболявания, също са част от здравословните проблеми, които засягат Ризеншнауцера. Поради внушителните им размери, често срещат проблеми в областта на опорно-двигателната система и сърцето.

Развъдници за Ризеншнауцер

Действащи развъдници заризеншнауцер на територията на България: Rodopi mountain, развъдник Камбани, joyfulspirit

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Ризеншнауцер - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

450

-

1500

лв.

Любопитно

Като изключим факта, че шнауцерите се идентифицират като обособена порода едва в края на 19 в., данни за съществуването им има още през 15 в., което ги нарежда сред най-старите германски породи кучета.

Галерия

Подходящи статии

Обезпаразитяване на куче – НЕ пропускай ТОВА

Кастрация на котка

Ортопедични проблеми при куче – Как да ги предотвратим?

Епилепсия при домашните любимци

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!