Влез в акаунта си

немски дог

немски дог

Немски дог е една от най-големите европейски породи кучета. Принадлежат към категорията кучета-пазачи, а представителите им са силни, величествени и много красиви. 

Немският дог има изключително деликатен характер и изисква много грижи по отношение на храната си в първите 3 години. 

произход

Германия

Името на породата Немски дог дава яснота около това от къде произхожда. В миналото тези големи кучета са били използвани за пазачи. 

Официално породата Немски дог е представена в Берлин през 1880 година от специално създаден комитет. Осем години по-късно е създаден Клубът на немския дог, който и до днес се грижи за поддържането на стандарта на породата от 1880 година. 

Тегло:

Мъжки: до 90 килограма

Женски: до 80 килограма

Размери:

Мъжки: 80 сантиметра

Женски: 72 сантиметра

живот:

8 – 9 години

немски дог
немски дог
немски дог

Немски дог - външен вид

Козина

Козината на Немския дог е къса и не изисква специални грижи. Необходимо е веднъж седмично да се минава с влажна кърпа, за да се отстраняват мъртвите косъмчета.

Не се препоръчва често да се къпят кучетата от тази порода. Ако все пак го правите, хубаво е да потърсите сух шампоан за кучета.

Окраската на Немския дог включва следните цветове: Пясъчен, Черен, Арлекин и Тигров.

Тяло и глава

Тялото на Немския дог предизвиква респект у всеки, който го погледне. Крайниците му са много дълги и мускулести, а лапите са кръгли и големи. Гръдният кош е изключително добре развит.

Главата е тясна, с продълговата форма и с изявен преход от челото към носа.

Уши

Ушите на представителите на тази порода могат да бъдат купирани и тогава стърчат нагоре. В противен случай са клепнали.

Опашка

Опашката не е много дълга и когато кучето е спокойно, тя виси надолу. В определени ситуации тя може да се вдигне, но не по-високо от нивото на гръбнака. 

немски дог

Характер и обучение на Немски дог

Характер

Немският дог е истински гигант, но колкото е голям, толкова е и добър към всички около него. Кучетата от тази порода никога не атакуват първи, освен ако не са нападнати директно. Тази порода кучета са отлични пазачи, а когато са у дома, обичат да спят дълго и да не пречат на членовете на семейството.

Немският дог е определен като най-голямото куче в света. Кои са другите породи, които попадат в класацията, може да видите в тази статия.

Обучение

Немският дог е изключително умно и бързо схватливо куче. То бързо се научава да изпълнява команди. Заради големия си ръст, се препоръчва обучението да започне докато животното е още бебе. При куче с подобни размери, е задължително то да изпълнява с точност и бързина всяка една команда, която стопанинът му зададе.

Активност

Немският дог е спокоен, когато си е в къщи. Щом излезе навън обаче, той няма търпение играта със стопанина да започне. За тези животни е истинско удоволствие да бъдат пуснати без повод и да прекарат незабравим мигове с Вас. 

Грижи и отглеждане на Немски дог:

Както вече казахме, у дома Немският дог се държи доста възпитано. Той е наясно с големите си размери и е много внимателен, когато преминава покрай предмети с неговия или по-малък ръст. Тези кучета е за предпочитане да се отглеждат в затворено пространсто, но това не значи, че не може да се гледат и в двор.

Козината му не изисква по-специални грижи, за да е добре изглеждаща и лъскава. Редовното изчеткване, посредством четка с естествен косъм, е възможност за постигане на добри резултати. Важно е гънките и муцуната му да бъдат почиствани редовно, за да се избегнат проблеми.

Немски дог - Здравен статус и проблеми

1.Ставни проблеми

Кучетата от тази порода, както почти всички големи породи, имат проблеми със ставите си. Редовно може да забележите  артрит при Немския дог. Това е едно от най-често срещаните заболявания, които ограничават движението на Вашия любимец.

2.Превъртане на стомаха

Кучетата от породата Немски дог са на първо място сред всички останали по проблеми със стомаха. Подуването и последващото превъртане на този орган се получават при резки движения на пълен стомах. Тази порода има недостатъка
стомахът да не е прикрепен към ребрата. При по-резки движения този орган започва буквално да се люлее и да блокира чревния тракт. Ако не се вземат моментални мерки, това може да причини смърт. За това е задължително Немският дог да отпочине поне час и половина след хранене и чак тогава да излезе на разходка.

3.Тазобедрена дисплазия

Дисплазията на тазобедрената става при кучетата е генетично състояние, което предполага неправилното формиране на тазобедрената става и буквално се превежда като „нарушение на развитието“. Разглежда се двустранна и едностранна дисплазия, като определящ фактор е броят на засегнатите участъци. В много редки случай, при под 10% от заболелите кучета, заболяването е само едностранно. Съпътстващи фактори, които усложняват патологията, са наднорменото тегло, слабо развита мускулатура или прекомерното физическо натоварване. 

Развъдници-
немски дог

Действащи развъдници за немски дог на територията на България: Great of Persia, New Sense of Love, Dogo Sliven, Dulo Clan, Maisky Varna

немски дог-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

700 – 2 000 лв.

Любопитно

Изключително интересен факт е неистовото желание на Немския дог да се обляга на своя собственик. То просто няма търпение да седнете някъде и в този момент то се изправя на задните лапи, а предните обляга на Вашето рамо! Интересно, нали?

Още породи

Бернски зененхунд

Средна порода куче, която е известна и популярна с наименованието планинско бернско куче или швейцарски зененхунд.
Научи повече

Басет

Средно голяма порода кучета, популярна с ловния си характер и невероятното им съжителство с деца. Те са част от семейство на ловджийските кучета.
Научи повече

Бигъл

Средно голяма порода, популярна с ловния си характер те са от групата на Гончетата следотърсачи.
Научи повече

Бишон фризе

Дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и е по-позната като Френска болонка.
Научи повече

Немски шпиц

Малка към средна порода куче, популярна като домашен любимец. Породата е част от групата на „Шпицове и примитивен тип“ .
Научи повече

Нюфаундленд

Гигантска порода кучета с трудолюбив и нежен характер. Тази порода кучета има силен стремеж към работа и защита.
Научи повече

Питбул

Съвременните американски питбул териери могат да имат силен стремеж към плячка и невинаги се разбират с други кучета.
Научи повече

Санбернар

Порода с гигантски размери. Интересното е, че кучетата от тази порода обикновено съзряват по-дълго.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!