Влез в акаунта си

Нюфаундленд

featured-image

Тегло:

58

-

67

кг.

45

-

54

кг.

Размери:

71

-

71

см.

65

-

65

см.

Живот:

9

-

10

год.

Нюфаундленд – гигантска порода кучета с трудолюбив и нежен характер. 

Тази порода кучета има силен стремеж към работа и защита. Те се нуждаят от ежедневни упражнения, както и от подходящо обучение и социализация, за да се гарантира, че са добре възпитани кучета.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Нюфаундленд:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Средно ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Нюфаундленд

Канада

Нюфаундлендското куче произхожда от канадската провинция Нюфаундленд. Още в началото на XIX в. тази порода кучета са били използвани за помощ на рибарите, за спасяване на хора по вода и за теглене на рибарски мрежи и каруци. Смята се, че предците на нюфаундленда са били доведени в Нюфаундленд от европейски рибари. Те са любвеобилни спътници и естествено приемат работата по водно спасяване и други дейности.

Външен вид при Нюфаундленд

Характер и обучение при Нюфаундленд

Характер

Тази порода кучета е изключително интелигентна и вярна към стопаните си. Въпреки огромните си размери, нюфаундлендите обикновено са много мили и обичат хората. Благодарение на спокойния си и нежен нрав, те се чувстват чудесно дори в
обкръжението на деца. Нюфаундлендите имат умерено ниво на енергия и затова не се нуждаят от прекалено много активност и игри всеки ден.

Обучение

Тази порода са много интелигентни кучета и реагират добре на обучение. Стремете се да започнете още в началото на кученцето с основно послушание и запознаване на вашия нюфаундленд с различни хора, други животни и ситуации. Нюфаундлендите се учат добре с много последователна и положителна подкрепа. Суровите методи могат да попречат на обучението.

 

Обучението по кучешки спортове, като например гмуркане и други кучешки дейности, като например търсене и спасяване, може да задоволи нуждата им от работа и да осигури както умствена стимулация, така и физическа активност.

Активност

За да бъдат в добра форма и щастливи, нюфаундлендите трябва да се упражняват между половин до един час дневно. Повечето от тях обичат дългите разходки и преходи и обожават да плуват.

Грижи и отглеждане

Въпреки че нюфаундлендите обикновено се справят добре в студено време, гъстата им козина може да доведе до прегряване в горещо време. Затова в горещините не се занимавайте с дейности на открито и се уверете, че кучето ви винаги има къде да се охлади. За игра на закрито нюфаундлендите трябва да имат дом, в който има място за свободно движение.

Планирайте да почиствате козината поне веднъж седмично, за да отстраните свободната козина и да предотвратите образуването на заплитания. Смяната на козината може да се увеличи с пролетната и есенната промяна на времето, което може да наложи ежедневно четкане, за да се справите с цялата пусната козина.

Къпане се налага приблизително на всеки месец или два, освен ако кучето ви не се
замърсява. Много собственици водят своя нюфандленд на груминг, тъй като големият му размер може да се окаже труден за къпане в домашни условия. Породата също така може да отделя доста слюнка и изисква редовно почистване с влажна кърпа.

Подрязване на ноктите ще е необходимо на всеки месец, в зависимост от това колко
естествено са износени ноктите на кучето ви. Идеално е да миете зъбите на тази
порода кучета всеки ден.

Хранене

Винаги осигурявайте прясна вода на своя нюфаундленд. Хранете кучето с качествена и
балансирана храна – обикновено на две хранения на ден. При профилактичен преглед при ветеринарния
лекар може да коментирате разнообразието и количеството на храната, тъй като то може да варира в
зависимост от възрастта, нивото на активност и други фактори.

Имайте в предвид, че нюфаундлендите ядат повече от средностатистическите кучета, така че се подгответе за висок бюджет за кучешка храна. Следете теглото на кучето си и приема на лакомства, за да сте сигурни, че то не преяжда.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Подобно на други породи кучета с дълбок гръден кош, нюфаундлендът може да получи подуване и усукване на стомаха, което е за спешна медицинска помощ. Това може да е резултат от прекалено бързо хранене. За да предотвратите това състояние, можете да давате храната на по-малки и по-чести порции през деня.

Нюфаундлендите са предразположени към някои често срещани здравословни състояния, включително:

Развъдници за Нюфаундленд

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Нюфаундленд - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

400

-

1250

лв.

Любопитно

Това, което отличава тази порода кучета от почти всички други е фактът, че те не само, че обожават водата, но са и чудесни плувци и гмурци.

Галерия

Подходящи статии

Хипотиреоидизъм при куче – Как да се справим с него?

Паразити при кучетата

Катаракта при домашните любимци

Лаймска болест при кучетата

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!