Влез в акаунта си

Санбернар

featured-image

Тегло:

63

-

81

кг.

54

-

63

кг.

Размери:

66

-

71

см.

61

-

66

см.

Живот:

8

-

10

год.

Санбернар – порода с гигантски размери. Интересното е, че кучетата от тази порода обикновено съзряват по-дълго.

Въпреки че санбернарите са прекрасни семейни домашни любимци, те не се препоръчват за домове с много малки деца, тъй като могат неволно да ги повалят или наранят.

Тази порода е сред петте най-големи кучета, като целия материал ще откриете тук.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Висока

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

3+ часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Санбернар:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Средно ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Санбернар

Швейцария

Санбернарът произхожда от Швейцария заедно с няколко други породи, сред които Бернско планинско куче, Апенцелско говедо и Голямо швейцарско планинско куче.

Вероятно те са се появили, когато кучета, родени в Алпите, са били кръстосани с кучета от типа на мастифа, дошли с римската армия по времето на император Август. През първото хилядолетие от н.е. кучетата в Швейцария и Алпите са обединени и известни под наименованията Talhund (куче от долината) или Bauernhund (фермерско куче).

Външен вид при Санбернар

Характер и обучение при Санбернар

Характер

Санбернарите са естествено дружелюбни, но всички кученца имат полза от курс по социализация, за да се научат да реагират правилно на други кучета и непознати. Инвестирането в курсове по послушание, както и отделянето на 10-15 минути на ден за тренировки у дома, ще си заслужава времето, усилията и парите.

Добре обученият санбернар е чудесен семеен спътник и може да се занимава с много забавни дейности, включително изложби, изпитания за послушание и теглене на количка.

Обучение

Необученият санбернар може да предизвика хаос в дома ви или да ви повлече по тротоара в желанието си да поздравява хората. Ето защо ранното обучение е от съществено значение.

Обучавайте своя Санбернар с щастлив и спокоен подход. Определете основни правила и изисквайте от него да ги спазва.

Обучението в кошара е важен инструмент, който развъдчиците препоръчват. Тя помага за обучението на кучето или кученцето и на вашите вещи и е сигурно убежище, където вашият Санбернар може да се оттегли, когато се чувства претоварен или уморен. Никога не трябва да се използва като наказание, а вместо това трябва да се възприема от кучето като уютно убежище.

Активност

Санбернарите се нуждаят от умерени физически упражнения, но е важно да ги получават, за да се предотврати затлъстяването. Носенето на прекалено голямо тегло е тежко за ставите и може да доведе до артрит или ортопедични проблеми. Ограничете физическите упражнения, които давате на кученцето Санбернар, докато то достигне зряла възраст. Не му позволявайте да напълнява прекалено бързо, да бяга или да скача по хлъзгави подове. Това е само повод за проблеми с бедрата.

Грижи и отглеждане

Грижа

Санбернарите са склонни към топлинно изтощение и топлинен удар. Не ги пускайте да се движат в горещините и се уверете, че винаги имат достъп до сянка и прясна вода. Обърнете внимание на признаците на умора и топлинно изтощение, които включват тежко дишане, тъмночервени венци и слабост или колапс.

Разресвайте вашия санбернар между 2 и 3  пъти седмично с гумена четка за къса козина или ръкавица за дългокосместа козина. Ако вашето куче има кичури зад ушите или по бедрата, напръскайте мястото с разтвор за разресване и внимателно разрошете кичурите с пръсти или гребен.

Санбернарите не се нуждаят от често къпане.

Мийте зъбите на вашето куче поне два или три пъти седмично, за да премахнете натрупания зъбен камък и бактериите, които се крият в него. Ежедневното миене на зъбите е още по-подходящо, ако искате да предотвратите заболяване на венците и лош дъх.

Подрязвайте ноктите веднъж или два пъти месечно, ако кучето ви не ги износва по естествен начин.

Хранене

Препоръчително дневно количество: 5 до 6 чаши висококачествена суха храна, разделена на два приема.

Количеството на храната на възрастното куче зависи от неговия размер, възраст, телосложение, метаболизъм и активност. Кучетата са индивидуални, също като хората, и не всички се нуждаят от еднакво количество храна.

Обърнете внимание, че силно активното куче се нуждае от повече храна, отколкото кучето на дивана. Качеството на кучешката храна също е от значение – колкото по-качествена е тя, толкова повече ще подхранва кучето ви и толкова по-малко количество от нея ще трябва да разклащате в купичката му.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Санбернарите обичат да ядат и са склонни към
затлъстяване. Поддържайте добрата форма на вашето уче,
като измервате храната му и го храните два пъти дневно, вместо да оставяте храна навън през цялото време.

Най-често
срещаните заболявания при санбернарите са:

Развъдници за Санбернар

Действащи развъдници за пекинез на територията на България:

NETTISDOGS

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Санбернар - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

600

-

1950

лв.

Любопитно

Санбернарите са специална порода спасителни кучета. Те са обучени да служат и наистина спасяват хора. Всъщност името санбернар им е прикачено сравнително късно, заради хосписа „Свети Бернар“, който е приютявал закъсали планинари в западните Алпи. Иначе тези кучета са били наричани свети кучета или алпийски мастиф.

Галерия

Подходящи статии

Здравословни проблеми | Бяс при кучетата

Гиардия при куче | Как да излекуваме любимеца си ?

Катаракта при куче | Що е то и как да ги предпазим

бебе куче

Бебе куче | Ръководство за грижа и съвети за отглеждане

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!