Влез в акаунта си

Аляски маламут

featured-image

Тегло:

60

-

68

кг.

55

-

60

кг.

Размери:

61

-

66

см.

56

-

61

см.

Живот:

10

-

12

год.

Често срещано погрешно схващане е, че аляски маламут е резултат от хибридно развъждане на вълци и кучета още преди хиляди години. В наши дни обаче въпреки огромния си и внушителен размер, тази порода е смятана за една от най-дружелюбните. Ето защо е много популярна сред семействата с малки деца и активните хора.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Аляски маламут:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Средно ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Аляски маламут

Историята на маламута от Аляска започва в далечния север. Тя е класически пример за взаимодействието, което може да съществува между човек и животно, опитващи се да оцелеят в най-суровите условия.

Породата аляски маламут датира от над 4000 години. Ето защо е смятана за една от най-старите породи. Предците ѝ са дошли от Сибир в Америка през Беринговия проток, като верен спътник на инуитското племе махлемиут. В миналото тези кучета били използвани за теглене на шейни с тежки товари. По време на ловни експедиции за тюлени и бели мечки или като примамки при лов на мечки.

Към края на 19-ти век, по време на златната треска, търсенето на кучета за шейни било толкова голямо, че много златотърсачи смесвали своите кучета за шейни с други породи. Този необмислен акт в голяма степен застрашил изчезването на чистокръвния аляски маламут.  Благодарение на изолираното им съществуване обаче, кучетата на племето махлемиут остават чисти и расата е спасена.

Няколко десетилетия по-късно е съставен първия стандарт на породата, въз основа на който породата е официално призната от Американския киноложки клуб.

Външен вид при Аляски маламут

Характер и обучение при Аляски маламут

Характер

Това обичащо студеното време куче е много умно и независимо. Именно този негова характеристика може да затрудни обучението дори на най-опитните любители на кучета. Тази порода имат много силно развито чувство за йерархия. Това означава, че кученцето ви трябва да знае кой е шефът – вие!

Обучението е важно за всяко куче, но е особено значение за голяма и силна порода като аляския маламут. Защото ако кучето не се контролира, може да стане трудно общително.

За щастие, аляските маламути не са толкова упорити, колкото техните двойници – сибирските хъскита

Обучение

Без подходящо обучение за послушание доминиращият характер на тези кучета може да ги накара да се нахвърлят върху други домашни любимци.

Понякога те могат да бъдат агресивни към децата, но по-голямата част от собствениците на аляски маламут смятат, че техните кучета са търпеливи и лоялни към малки деца.

Най-добрият начин за действие е да превърнете обучението в послушание в приоритет още, докато домашния ви любимец е още съвсем малък. Така ще отгледате куче, което ви уважава и слуша, когато порасне и укрепне.

Активност

За да живее щастливо и здравословно, вашият аляски маламут ще има и необходимост от голямо количество физическа активност. Голям двор с място за изразходване на енергия може да помогне на тези кучета да бъдат активни и балансирани. Но не е достатъчен, за да задоволи нуждите им от активности през целия ден.

Тази порода има полза от структурирани упражнения. Възможностите за стимулиращи и уморителни дейности са многобройни при тези силни и трудолюбиви кучета.

В подходящи климатични условия те са чудесен избор за походи и разходки с раница на гръб, бягане или дори плуване със своите собственици. Ако търсите по-напреднали варианти, вашият маламут може да бъде обучен и за спортове за ловкост. Такива са състезанията по теглене на тежести или за теглене на шейна.

Грижи и отглеждане

Тези кучета са много активни и се нуждаят от редовни упражнения, за да поддържат своето физическо и психическо благополучие. Ежедневните дълги разходки, джогинг или туризъм ще помогнат за задоволяване на техните нужди от упражнения.

Ранната социализация е от решаващо значение за аляските маламути, за да се гарантира, че ще израснат добре развити. Като цяло са добродушни и приятелски настроени, но понякога могат да бъдат упорити и независими. Последователните и положителни методи за обучение, базирани на поощрение, работят най-добре с тази порода.

Aляските маламути имат гъста двойна козина, която пада силно, особено по време на сезонната смяна на козината. Редовното разресване е от съществено значение за предотвратяване на сплъстяването и поддържането на козината им здрава. Те обикновено изискват повече грижи по време на сезоните на линеене. Освен това рутинните грижи като подрязване на ноктите. Почистване на ушите и хигиена на зъбите трябва да бъдат включени в техния режим на поддържане.

Аляските маламути са лоялни и привързани другари, но имат специфични нужди, които потенциалните собственици трябва да са готови да посрещнат. Те виреят в просторни местообитания в добре ограден двор. Техният силен инстинкт да дърпат и да бродят означава, че винаги трябва да бъдат вързани на каишка или в безопасна зона. Тези кучета също се нуждаят от социално взаимодействие и умствена стимулация, за да предотвратят скуката и разрушителното поведение.

Поддържането на козината им не е сложна задача. Сресването им следва да бъде извършвано регулярно, особено в периода на линеене на козината.

Къпането се извършва само при необходимост.

Редовно проверявайте и почиствайте ушите им, за да избегнете бъдещи ушни инфекции.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Аляският маламут е сравнително здрав. Подобно на повечето чистокръвни породи. При него има няколко генетични заболявания, за които трябва да следи.

Националния клуб на породата съветва да се правят редовни прегледи на  тазобедрена става, очите, зъбите и ДНК тест за полиневропатия. Ако купувате аляски маламут от реномиран развъдник, той ще трябва да предоставят ясни резултати от тестовете за родителите на всяко кучило.

Развъдници за Аляски маламут

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Аляски маламут - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

1000

-

15000

лв.

Любопитно

По време на Златната треска, аляските маламути са били наети да теглят благороден метал.

Галерия

Подходящи статии

Кожни заболявания при куче | Причини и превенция

Катаракта при куче | Що е то и как да ги предпазим

Ортопедични проблеми при куче – Как да ги предотвратим?

Кастрация на куче – Кога е наложителна?

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!