Влез в акаунта си

Кавказка овчарка

featured-image

Тегло:

60

-

90

кг.

60

-

82

кг.

Размери:

65

-

75

см.

62

-

70

см.

Живот:

10

-

12

год.

Кавказка овчарка – порода куче с впечатляващи размери и войнствен характер. Според международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Пинчери и шнауцери. Молосоиди и швейцарски планински кучета“, в раздел „Молосоидни породи“.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Висока

Съвместно съжителство с деца:

Средно

Активност:

Средна

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Кавказка овчарка:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Високо ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Кавказка овчарка

Русия, Грузия

Произходът и респективно наименованието на представителите на породата е базирано на разпространението им в района на Кавказките планини, Южна Русия. Формирането и утвърждаването на породата се случва благодарение на естествения подбор.

По време на военните действия през Великата отечествена война, разпространението на кучетата от породата е в застой и те почти изчезват. В годините, представителите на породата са използвани основно по предназначение. Кучетата от породата Кавказка овчарка се разглеждат като овчарско, охранително или караулно куче.

Външен вид при Кавказка овчарка

Характер и обучение при Кавказка овчарка

Характер

Кучетата от породата Кавказка овчарка са изключително масивни и внушителни. Основна отличителна черта на характера на представителите на породата са смелостта и издръжливостта в тежки метеорологични условия. Тази порода се привързва много лесно към стопаните, при които израства, но при срещи с непознати хора реагира с недоверие и често срещана агресия.

Тези факти са и основна причина, повечето желаещи да се сдобият с домашен любимец да се откажат от така привлекателния и внушителен представител на породата Кавказка овчарка.

А ако искате да разберете кои са петте най-големи породи кучета, тогава прочетете нашата статия по темата.

Обучение

Обучението и дресировката на кучетата от породата е задължителен елемент от съвместното съжителство с представител на Кавказката овчарка. Изключително важен и основен момент във възпитанието на вашия любимец е да започнете с обучението им от възможно най-ранна възраст.

Това действие ще е от ваша полза за по-нататъщно неутрализиране на признаци на агресивно поведение към непознати хора и други животни. И все пак, дресировката на Кавказката овчарка не е непосилна задача. Изисква постоянство и търпение. Веднъж, възприела стопанина си за господар, Кавказката овчарка остава вярна и предана.

Активност

За да подсигурите пълноценен и добър живот за вашия любимец, трябва регулярно да му предоставяте възможности за по-продължителни разходки. Породата е много активна и има нужда от пространство и волни игри. Важно е да предвидите високи ограждения, тъй като при контакт с непознати хора или животни, представител на породата би могъл да прескочи оградата и да нанесе сериозни щети.

Предвид размерите и енергията на този любимец, той изисква продължителни разходки на повод. При връзване на любимеца на верига, той може да проявява по-чести признаци на агресия. Важно е да подсигурите възможността за изчерпване на енергията му и поддържане на двигателната им култура.

Грижи и отглеждане

Породата е сред тези, които не бихме могли да отглеждаме в апартамент, независимо от неговите размери. При отглеждане в двор е важно животното да разполага с достатъчно пространство, за да живее пълноценно. Естествено, необходимо е да подсигурите нужното движение, предвид неуморния им характер.

Поддържането на козината им не е сложна задача. Сресването им следва да бъде извършвано регулярно, особено в периода на линеене на козината. Къпането се извършва само при необходимост. Редовно проверявайте и почиствайте ушите им, за да избегнете бъдещи ушни инфекции.

При разходка следва да разполагате със здрав повод, предвид големината и силата на този пухкав любимец. Често пъти собствениците на представителите на породата го разхождат с намордник, тъй като има редица случай, в които не биха могли да го удържат.

Отнасяйте се с повишено внимание при контакт на животното с деца. Те са много привързани към стопаните си, но истината е, че се привързват основно към един човек. Това и причина да не оставяте дете и кавказка овчарка без родителски надзор.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

1.Здравословни проблеми

Кавказката овчарка е сред доста издръжливите породи, което съответства и на здравния ѝ статус. Тя не е от кучетата, които са предразположени към много болести. Срещани патологии при Кавказките овчарки са болести на сърцето, и такива на двигателната система – тазобедрена дисплазия.

Често пъти, неправилният начин на хранене предизвиква и редица проблеми в областта на стомаха. Тези кучета са предразположени към затлъстяване, което е предпоставка за повишено внимание при нормирането и балансирането на предлаганата им храна. Съветваме ви да се консултирате със специалист за изготвяне на специализиран режим с качествена храна, подходяща за този пухкав гигант.

Развъдници за Кавказка овчарка

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Кавказка овчарка - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

350

-

1399

лв.

Любопитно

Кавказката овчарка се приспособява към всевъзможни атмосферни условия, тя с лекота понася и най-студените зими.

Галерия

Подходящи статии

Артрит при куче | Как да му помогнем?

бебе куче

Бебе куче | Ръководство за грижа и съвети за отглеждане

Разстройство при кучета – причини и как да помогнем

Профилактичен преглед при ветеринар

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!