Влез в акаунта си

Тибетски мастиф

featured-image

Тегло:

100

-

120

кг.

70

-

80

кг.

Размери:

65

-

65

см.

60

-

см.

Живот:

10

-

12

год.

Тибетски мастиф – рядка и голяма порода кучета от Китай. Тя притежава масивна, развяваща се грива. За породата се казва, че е величествена и бдителна като лъв. Тибетският мастиф е използван в Тибет в продължение на хиляди години като могъщ и внушителен пазител на дома. Днес тази порода е запазила защитните си инстинкти и продължава да бди над стопаните си с безкрайна упоритост.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Висока

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

30 минути

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Тибетски мастиф:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Тибетски мастиф

Знаем, че тибетският мастиф е древна порода, съществувала в Централна Азия в продължение на хиляди години. Породата тибетски мастиф е представена за първи път в западния свят през 1847 г., когато е пренесена в Англия и е вписана в първата племенна книга на Кенъл клуба.

Повече от 100 години по-късно, през 50-те години на миналия век, породата най-накрая се появява в Съединените щати. Американската асоциация на тибетските мастифи, която е националният клуб на породата в САЩ, е създадена през 1974 г. , а през 2006 г. породата получава пълно признание от Американския киноложки клуб.

Външен вид при Тибетски мастиф

Характер и обучение при Тибетски мастиф

Характер

В правилните ръце тибетският мастиф осигурява несравнима лоялност, преданост и защита на семейството си. Инстинктите за охрана на породата се засилват през нощта и много кучета от този тип могат да лаят силно и прекомерно през вечерните часове.

Ако отглеждате тибетски мастиф, най-добре е да го държитe на закрито през нощта, за да не притеснявате съседите си. Уверете се, че разполагате с надеждна ограда, за да предпазите кучето си от скитане денем и нощем.

Някои представители на породата тибетски мастиф са агресивни към други кучета и трябва да се държат далеч от чужди кучета. Ако в едно домакинство се отглеждат кучета от противоположния пол, резултатите са по-добри, отколкото, ако се отглеждат две мъжки или две женски кучета.

Обучение

Обучението трябва да започне в ранна възраст и правилата трябва да се прилагат последователно през целия живот на кучето. Тъй като тибетският мастиф е физически голям и по природа подозрителен към непознати, е жизненоважно всеки собственик на тибетски мастиф да може физически да обуздае кучето си, когато е необходимо, независимо дали на обществени места или у дома.

Дори при интензивна социализация (която е абсолютно задължителна при тази порода) тибетският мастиф може да бъде труден за обучение. Масивни и мощни, защитните инстинкти на породата са толкова засилени, че някои тибетски мастифи невинаги слушат, когато стопаните им казват, че посетителят е позволен, а не натрапник, който трябва да бъде победен.

Активност

Както при всички гигантски породи, към упражненията трябва да се подхожда внимателно. Поради големия ръст и голямото тегло на тибетския мастиф, както и поради предразположението му към наследствени ставни заболявания, като дисплазия на тазобедрената става, повтарящите се упражнения, като джогинг или скачане, трябва да бъдат ограничени и/или напълно избягвани, докато кучето не навърши поне две години и не стане напълно зряло.

Дори напълно зрял тибетски мастиф няма да бъде партньор за джогинг, въпреки че повечето от тях се радват на ежедневни спокойни разходки с продължителност между 30 и 60 минути.

Грижи и отглеждане

Грижа

Тибетският мастиф изисква специални грижи и работа. Ранната и интензивна социализация е задължителна за тибетския мастиф. Неправилно социализираният тибетски мастиф може да се превърне в отговорност. Запознайте кученцето си тибетски мастиф с възможно най-много хора, места, животни и неща, като поддържате позитивни взаимодействия и се движите с темпото на кучето.

Дори при внимателна социализация някои тибетски мастифи трудно приемат непознати или чужди животни, особено тези, които влизат в имота на кучето. Много тибетски мастифи, особено тези, които са получили адекватна социализация, са много по-спокойни и приемат непознати, когато са извън собствената си територия.

Хранене

Храненето на вашия тибетски мастиф може да се окаже сложно. Въпреки огромните си размери, много тибетски мастифи не са с огромен апетит и ядат много по-малко, отколкото предполагате. Някои кучета от тази порода дори обявяват хранителни стачки, като отказват да се хранят в продължение на дни. Поради това е особено важно да храните кученцето си с висококачествена храна.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Тибетският мастиф е предразположен към следните заболявания:

  •  Дисплазия на тазобедрената става: Това ортопедично заболяване представлява неправилно развитие на едната или двете тазобедрени стави.
  • Дисплазия на лакътя: Това състояние на скелета води до малформации и дори дегенерация на лакътните стави.
  • Хипотиреоидизъм: Това състояние се проявява при кучетата, както и при хората. Това означава, че щитовидната жлеза на кучето ви не произвежда достатъчно хормони.
  • Прогресивна атрофия на ретината: Това заболяване засяга способността на кучето да вижда. В резултат пигментният слой на окото се влошава, което води до слепота.

Развъдници за Тибетски мастиф

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Тибетски мастиф - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

900

-

3450

лв.

Любопитно

През 2011 година червен мастиф е бил закупен от китайски бизнесмен за 10 милиона юана. Има и други подобни данни за кучета от тази порода, които са продавани на грандиозни цени.

Галерия

Подходящи статии

Обезпаразитяване на куче – НЕ пропускай ТОВА

Тазобедрена дисплазия при кучетата

Превъртане на стомаха – що е то и как да предпазим четириногите?

Евтаназия на куче – какво да очаквате от процеса?

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!