Влез в акаунта си

Хрътка

featured-image

Тегло:

32

-

36

кг.

27

-

31

кг.

Размери:

66

-

68

см.

64

-

66

см.

Живот:

10

-

13

год.

Хрътка – голяма порода ловно куче от Египет, известна с дългите си мускулести крака, тясното си, стройно тяло и късата си, гладка козина. Тези физически характеристики правят хрътките най-бързата порода в света, която може да се състезава със скорост до 30 км/час.

Нужда от внимание:

Висока

Интелигентност:

Висока

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Висока

Време за разходки:

3+ часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Хрътка:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Хрътка

Англия

Археологическите доказателства за кучета, подобни на хрътки, датират отпреди 8000 години в Близкия изток, което ги прави една от най-древните породи кучета. През девети век н.е. породата вече се среща в цяла Европа, а през 1500 г. испанските изследователи я пренасят в Америка.

Съвременната хрътка произхожда от кучетата, отглеждани в Англия през 18-ти и 19-ти век.

Външен вид при Хрътка

Характер и обучение при Хрътка

Характер

Хрътките могат да бъдат отлични компаньони за всякакви хора и въпреки че са големи, много от тях се справят добре с деца. Те са изключително привързани към семейството си и може да предпочитат да не остават сами. Кучетата рядко са агресивни и реагират добре на непознати. Хрътките са чувствителни и изискват търпение и разбиране.

Обучение

Правилното обучение и социализацията са много важни за хрътките. За щастие, повечето от тях могат да се научат и да се адаптират добре. Котките и другите малки животни могат да провокират хищническия им инстинкт, докато не разберат, че животното е член на семейството.

Когато се грижите за хрътка, е добре да знаете, че състезателно куче е имало съвсем различен живот от този на обикновеното куче компаньон. Когато кучето не участва в състезания, то прекарва много време в развъдници и обикновено никога не е виждало вътрешността на типичен дом. Кучето може да е обучено на каишка, но обикновено не е било изложено на такива неща като стълби и ще му е необходимо допълнително обучение.

Активност

Противно на общоприетото схващане, хрътките обикновено не са хиперактивни или прекалено енергични. Те обичат да тичат, но умерено количество ежедневни упражнения, около един час на ден, включително 30-минутна разходка, трябва да са достатъчни, за да поддържат мотивацията и добрата форма на хрътките.

Не позволявайте на хрътките да се разхождат без каишка, тъй като те се стремят към плячка и се втурват след малки животни. Най-добре е да разполагате с оградено място, където да могат да тичат наоколо.

 

Когато упражнявате хрътките си, не забравяйте, че макар да понасят горещо време, те ще изстинат в студено време, тъй като им липсват телесни мазнини. Може да се наложи да осигурите пуловер на кученцето си през зимата, когато се разхожда.

Грижи и отглеждане

Хрътките се нуждаят от малко по-различни грижи в сравнение с другите видове големи кучета. Трябва да се съобразите с нуждата на хрътките от кратки упражнения, а не от дълги преходи.

Поддържането на козината му никога не е проблем, тъй като тя е къса и гладка. Най-голямото предизвикателство за вас ще бъде обучението, тъй като тази порода е много чувствителна и ще има нужда от помощ, за да се адаптира към новата среда.

Типичната хрътка се нуждае от къпане само от време на време. Редовно подрязвайте ноктите ѝ, като ги поддържате къси, за да предотвратите подхлъзване по хлъзгави подове. Поне веднъж седмично проверявайте ушите за натрупване на ушна кал и дразнене.

Хранене

Мъжките хрътки се нуждаят от 2,5 до 4 чаши суха храна на ден, а женските – от 1,5 до 3 чаши. Разделете това на две хранения – тъй като са склонни към подуване, те са изложени на риск от усукване на стомаха, ако поглъщат храната или ядат твърде много наведнъж.

Обичайно е да наддават по 5 килограма, след като се откажат от състезанията, но трябва да следите теглото на домашния си любимец, за да сте сигурни, че няма да наддаде повече. Ако кучето ви напълнява прекалено много, направете профилактичен преглед при ветеринарния си лекар и той ще създаде правилния хранителен режим. Също така ще получете препоръки за графиците на хранене, количествата, видовете кучешка храна и упражненията.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Отговорните развъдчици се стремят да поддържат най-високите стандарти на породата, установени от развъдните клубове. При кучетата, отглеждани по тези стандарти, вероятността да унаследят здравословни проблеми е по-малка. Въпреки това при тази порода могат да се появят някои наследствени здравословни проблеми. По-долу са изброени някои условия, за които трябва да внимавате:

  • Стомашна дилантация – волвулус: Това състояние причинява склонност към обрзуване на газове и подуване на корема, което може да доведе до усукване на стомаха и до спешна меицинка помощ.
  • Дисплазия на тазобедрената става: Това наследствено заболяване води до артрит и куцота.
  • Остеосарком: Един от първите признаци на този агресивен рак на костите е куцането. Може да се лекува с ампутация и химиотерапия.
  • Хипотиреоидизъм: Това състояние на щитовидната жлеза може да се лекува с медикаменти.
  • Чувствителност към анестезия: Хрътките се нуждаят от по-малко упойка в сравнение с фруги кучета от същия размер и обичайната доза може да е смъртоносна.
  • Чувствителност към инсектициди: Чувствителен към нагръдници и спрейове против бълхи на основата на пиретин, което налага използването на алтернативни продукти.

Развъдници за Хрътка

Действащи развъдници за чихуахуа на територията на България:

Iberia’s Pride

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Хрътка - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

600

-

1450

лв.

Любопитно

Малката Английска Хрътка е красиво и изящно куче, което е много умно и с добър характер. Заради това все по-често то е предпочитано за домашен любимец и ловните му качества вече са останали на заден план.

Галерия

Подходящи статии

Видове териери | Научете повече за всички 10 вида

Бременност при котките – признаци, продължителност, етапи

Ротавируси при кучетата

Лептоспироза при кучетата

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!