Влез в акаунта си

ризеншнауцер

Ризеншнауцер - Голям шнауцер

Ризеншнауцер е порода кучета, която е известна и под наименованието Гигантски шнауцер. Този вид шнауцери е най-големият от трите вида след стандартния шауцер. 

Породата е класифицирана от международната федерация по кинология в група „Пинчери и шнауцери. Молосоиди и швейцарски планински кучета“ в раздел „Пинчери и шнауцери“ и подраздел „Шнауцери“.

произход

Германия

Произходът на тази порода не напълно изяснен. Кинолози твърдят, че за реализирането на тази порода, са използвани представители от следните породи: ротвайлер, немска овчарка, пинчер, боксер и немски дог.

Като родина на Ризеншнауцера се считат Баварските Алпи. В средата на 19 век тази порода развива широка популярност като част от семейството, особено в Баварския кралски дом.

В края на гореспоменатия век, тези Шнауцери биват кръстосани с немския дог, което довежда до резултати, за които в днешно време няма сведения.

В 10-те години на 20 век, Ризеншнауцери, предизвикват възторг пред широката публика. В миналото представители на тази порода са използвани за да подкарват селскостопански добитък. Често този вид четириноги приятели бива използван като порода куче, подходящо за охрана и за редица други социални дейности в помощ на полицията.

Тегло:

Мъжки: 30 – 43 килограма

Женски: 30 – 40 килограма

Размери:

Мъжки: 60 – 72 сантиметра

Женски: 60 – 65 сантиметра

живот:

10 – 12 години

ризеншнауцер
ризеншнауцер

Ризеншнауцер - Външен вид

Козина

Козината на тази порода е средно дълга и много гъста. Стандартът представя черната окраска и тази, позната в средите като „сол и пипер“, т.е. косъмът по цялата си дължина има по-тъмни и по-светли зони, като общият тон е черен. Разрешават се оттенъци от сребристо до тъмно-стоманен.

Предвид гъстотата на косъма, тази порода е подходяща за отглеждане и в по-сурови климатични условия. Космената покривка на породата ги прави устойчиви и издръжливи.

Ризеншнауцерът разполага със специфично по-дълга козина в областта на брадата и веждите. Характерният му вид е в следствие на допълнителни грижи и редовно подстригване.

Тяло и глава

Тялото им е пропорционално с добре развит гръден кош. Главата им е масивна с голяма муцуна и се равнява на ½ от дължината на техния гръб. Тази порода е с добре развита мускулатура.

Уши

Ушите им са заострени и високо поставени. Размерът им е сравнително малък в сравнение с големината на главата. Ушите на представителите на породата често биват купирани.

Опашка

Обикновено собствениците на представителите на породата купират опашките им.

Характер и обучение на Ризеншнауцер

Характер

Въпреки внушителните си размери и по-страховитият външен вид, тази порода куче е с благ и уравновесен характер. Взаимоотношенията ѝ с други животни и хора е добро, стига, разбира се, стопанинът да обърне специално внимание на социализирането на любимеца от ранна възраст.

Ризеншнауцерите са пазачи и чувстват служебен дълг да оповестят при надушването на опасност. Това от своя страна е и причината някои стопани да ги определят като шумни кучета.

Тези кучета са енергични, емоционални и се привързват силно към стопаните си. Поради размерите му не е препоръчително да ги оставяте без надзор в присъствието на деца. 

Обучение

Обучението и процесът на дресировка на представителите на тази порода е малко по-сложен, тъй като са склонни да проявяват деструктивно поведение и да не се подчиняват на стопанина си.

Кучетата от този калибър се нуждаят от поне 30 минути тренировка ежедневно. Лесно се разсейват и губят интерес, което е предпоставка за разнообразни упражнения и усилена работа във връзка с взаимоотношенията между стопанина и кучето.

За най-добри резултати се препоръчва стартирането на процеса на възпитание във възможно най-ранна възраст. За дресировката и съпътстващите дейности е редно да се запасите с необходимата доза търпение и да бъдете постоянни.

Активност

За да подсигурите пълноценен и добър живот за вашия любимец, е необходимо ежедневно движение. Важно е да осигурите ежедневни разходки с продължителност над 2 часа.

Породата не се влияе от атмосферните условия, просто се нуждае от активности. 

Грижи и отглеждане на Ризеншнауцер:

Породата е едра, което затруднява отглеждането ѝ в апартамент. Препоръчително е да се отглежда на местообитание, където да може да се движи спокойно и да изразходва енергията си. 

Това изключва отглеждането им като дворно куче, въпреки физиологичните им дадености и издръжливостта им.

Ключът за поддържането на добрия външен вид на Ризеншнауцера е в редовните грижи за козината. При неопитни стопани се препоръчва намесата на професионалист, груумър

Тази манипулация обикновено се налага в период между 6 и 8 седмици.

ризеншнауцер

Здравен статус и проблеми при Ризеншнауцер

1.Здравословни проблеми

При породата се срещат сравнително често състояния като лакътна или тазобедрена дисплазия. Съществуват предразположености към различни кучешки очни заболявания. Част от тях са следните: катаракта, глаукома и прогресивна атрофия на ретината.

Кучешките кожни заболявания, също са част от здравословните проблеми, които засягат Ризеншнауцера. Поради внушителните им размери, често срещат проблеми в областта на опорно-двигателната система и сърцето. 

Развъдници-
ризеншнауцер

Действащи развъдници заризеншнауцер на територията на България: Rodopi mountain, развъдник Камбани, joyfulspirit

ризеншнауцер-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

450 – 1 500 лв.

Любопитно

Като изключим факта, че шнауцерите се идентифицират като обособена порода едва в края на 19 в., данни за съществуването им има още през 15 в., което ги нарежда сред най-старите германски породи кучета.

Още породи

Ротвайлер

Средна към голяма по размер порода. Позната е със своя застрашителен и респектиращ външен вид.
Научи повече

Самоед

Средна по размер порода кучета с характерен външен вид и спокоен темперамент.
Научи повече

Френски булдог

Дребна порода кучета с плоска муцуна и прилепоподобни уши. Породата е кръстоска между наследници на булдозите и френски мишеловни кучета.
Научи повече

Сибирско хъски

Ппородата се класифицира като част от групата на „Шпицове и примитивни породи“ в секция „Северни кучета за впряг“.
Научи повече

Чау-Чау

Средна по размер и е изключително атрактивна с дългата си космена покривка и син език.
Научи повече

Чихуахуа

Изключително популярна сред представителите на „джобните“ кучета. Тя е една от най-малките породи кучета в света.
Научи повече

Шар пей

Средна по размер и позната на широката аудитория като китайско бойно куче.
Научи повече

Ши тцу

Алки порода кучета, която е изключително активна. Според Международната федерация по кинология са класифицирани като Парсън Джак Ръсел териер
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!