Влез в акаунта си

Кангал

featured-image

Тегло:

65

-

70

кг.

60

-

68

кг.

Размери:

80

-

85

см.

70

-

75

см.

Живот:

12

-

15

год.

Установени са стандарти за чистокръвно развъждане в страни като Нова Зеландия, Австралия, САЩ и други.

Нужда от внимание:

Висока

Интелигентност:

Висока

Съвместно съжителство с деца:

Средно

Активност:

Висока

Време за разходки:

3+ часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Кангал:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Високо ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Кангал

Турция

Предвид ситуацията с липсата на стандартизация на породата спрямо Международната федерация по кинология, сведенията за историята и произхода на породата са оскъдни.

Източници извеждат информация, която представя Кангалското овчарско куче като част от времето на Асирия и Вавилон. Там предците на породата са били използвани при ожесточени борби с лъвове. За произхода на наименованието на породата са известни различни хипотези. Една от тях е обвързана с името на растение, което се среща на територията, където се среща породата.

Външен вид при Кангал

Характер и обучение при Кангал

Характер

Кучетата от породата Кангал проявяват самоинициатива и при усещане за опасност чувството им за отбрана се събуждат инстинктивно. Те са работливи кучета и още от минали времена са оставили отпечатък върху охраняването на стада със селскостопански животни.

Кучетата от породата са изключително смели, ловки и бързи. Тези им качества са в основата на важността от обучение и възпитание на представителите на породата.

Социализирайте животното от ранна възраст, за да избегнете ситуации с проява на поведенчески проблеми и агресия спрямо други животни и хора. Нравът на Кангала ще го държи в дистанция от непознати. Славят се с изключителната си бързина, като след провокация са в състояние да надбягат и хищно животно.

Обучение

Предвид техния непоколебим нрав, процесът на обучение и възпитание при Кангала е от изключителна важност. Основен елемент при възпитанието на представителите на породата е изграждането на силна връзка и установяването на метод и подход за обучение. При тази порода е важно да не проявявате агресия в процеса, тъй като любимецът Ви ще възприеме този признак като начин за надмощие и непоколебимо ще го използва при общуването с други животни и хора.

Подсигурете му възможност, да се социализира с други животни. Общуването с други животни и хора от различни възрасти ще му помогне да изгради основни навици, като уравновесеност и спокойствие. Поради постоянното им желание за доминиране, е задължително да заявите своята позиция на господар още от ранна възраст.

Активност

Породата е атлетична и енергична. Размерите и внушителното им тегло вероятно ви подсказват, че този любимец се нуждае от интензивни и продължителни разходки. Въпреки неговата адаптивност, подсигурете на своя любимец възможност за изразходване на енергия и поддържане на физическата им форма.

Породата Кангал попада сред петте най-големи. Кои са останалите четири може да прочетете в тази статия.

Грижи и отглеждане

Кангалското овчарско куче е от породите, които се нуждаят от пространство и възможност за интензивна физическа активност. Космената му покривка позволява животното да издържа на ниски температури и различни климатични особености.

Кангалът е подходящо куче, което да отглеждате в двора си. Ние от VetClinics бихме ви посъветвали да подсигурите достатъчно висока ограда, за да избегнете неприятности при евентуална провокация от преминаващи.

Козината им не е трудна за поддържане, но следва да бъде сресвана при необходимост, най-наложително е в моментите на нейното линеене. Предвид отглеждането им на открито, къпането също е манипулация, която се изпълнява при необходимост.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Здравословното състояние на породата е много добро. При нея липсват и генетично обусловени заболявания. При евентуалното им заболяване, тези кучета страдат от ставни проблеми, кожни проблеми и такива в областта на стомашно-чревния тракт.

Развъдници за Кангал

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Кангал - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

500

-

1300

лв.

Любопитно

Жертвоготовността на породата е впечатляваща. Те са склонни да се простят с живота си в името на хората или повереното им стадо.

Галерия

Подходящи статии

Петна без козина при кучета: Как да се справим?

Паразити при котките

Пателарна луксация | Всичко, което трябва да знаете

Кучешка тения | Що е то и как да предпазим нашите любимци?

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!