Влез в акаунта си

Дого Aржентино

featured-image

Тегло:

41

-

45

кг.

36

-

40

кг.

Размери:

65

-

69

см.

61

-

64

см.

Живот:

10

-

15

год.

Дого Aржентино е единствената порода кучета, която е създадена в Аржентина. През годините се е смятало, че тези създания се подаряват само и единствено на най-близките хора. Постепенно започват да бъдат използвани за подаръци и на изтъкнати персони от политиката и културата.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Висока

Съвместно съжителство с деца:

Средно

Активност:

Висока

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Ниско

Темперамент на Дого Aржентино:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Средно ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Дого Aржентино

Аржентина

Историята на тази порода датира от 20-те години на миналия век. Тогава аржентинският доктор Антонио Норес Мартинес е започнал да прави опити, като е кръстосвал различни породи. За създаването на новата порода той е използвал популярните Перо Пелеа де Кордобас – порода бойни кучета.

В селекцията на д-р Мартинес попаднали още Немски дог и Голямо Пиринейско куче и по този начин е постигнат чисто белият цвят. Дог Бордо е бил използван също, като от него е „извлечена“ мощността, а бързите реакции в критични моменти и високата скорост на бягане са „наследство“ от ирландския вълкодав.

Външен вид при Дого Aржентино

Характер и обучение при Дого Aржентино

Характер

Породата Дого Аржентино е известна със силата и умствения си капацитет. Тези кучета могат да бъдат обучени в изключителни детайли и точно да изпълняват зададени команди от стопанина. Добродушни са към семейството, с което живеят, но не се препоръчва да бъдат оставяни задълго с много малко/новородено бебе.

Обучение

Обучението на тези кучета може да бъде както много лесно, така и сложно. Всичко зависи от това да покажете каква власт притежавате вие над него. След това става лесно и може да го научите на почти всичко, за което се сещате. Тези кучета притежават огромен интелект. Изключително лесно се превръщат в отлични ловджийски кучета, тъй като породата е създадена именно за това.

Активност

Това, от което кучетата от породата Дого Аржентино се нуждаят, е само едно – разходка. Тази голяма порода има нужда от много движение, като може да редувате интензивни с по-спокойни разходки. Дого Аржентино няма притеснения от времето навън и е готово да излезе по всяко време на денонощието. Все пак имайте предвид, че идва от гореща държава и през зимата може да му бъде студено. За това не се колебайте да го облечете с някоя кучешка дреха, а защо не и с ваш пуловер.

Грижи и отглеждане

Препоръчва се Дого Аржентино да се гледа в къща, тъй като има нужда от много движение. Разбира се, не е проблем да бъде отглеждано и в апартамент, но тогава ще трябва да отделяте много повече време за разходка.

Дого отлично се разбира с децата и винаги е готов да се включи в шумните детски забави. Тази порода се разбира добре и с други животни. Има обаче едно условие – Дого Аржентино трябва да бъде взето от бебе, а останалите домашни любимци да са преди него в къщата. В противен случай рискувате да се стигне до „скандал“, като котка или малка порода кучета не са от най-любимите създания за едно ловно куче. Отглеждането на друго голямо куче заедно с Дого Аржентино може да доведе до битка между тях. За това добре помислете преди да си вземете куче от тази порода.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Кучетата от породата Дого аржентино са едни от най-издръжливите породи и рядко боледуват. Все пак имайте готовност за генетично предавани болести, а именно всички видове дерматити, както и за тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетна става.

Развъдници за Дого Aржентино

Действащи развъдници за Дого Аржентино на територията на България:

Cazador de Varna

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Дого Aржентино - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

500

-

1299

лв.

Любопитно

Ловният инстинкт на породата Дого Аржентино им помага да са отлични помощници в гората и джунглата. В Аржентина редовно са използвани при лов на едър дивеч от рода на пуми и диви прасета.

В южноамериканската държава тези кучета са ползвани още и като пазачи на митници, спасителни служби, като охрана и помощници в полицията, където вършат работата си отлично. Освен това често са избирани и като водачи на незрящи хора.

Галерия

Подходящи статии

ветеринарен лекар

Ветеринарен лекар | ТОП 5 типа ветеринари

Хипотиреоидизъм при куче – Как да се справим с него?

Рахит при кучетата | Как да се справим и защо е опасен?

Евтаназия на куче – какво да очаквате от процеса?

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!