Влез в акаунта си

Коли

featured-image

Тегло:

60

-

75

кг.

50

-

65

кг.

Размери:

60

-

66

см.

55

-

59

см.

Живот:

12

-

14

год.

Коли е средно голяма пастирска порода кучета от Обединеното кралство. Колитата са доста приятелски настроени и внимателни. Те имат добър темперамент за домакинства с деца, стига да са правилно обучени и социализирани. Колитата са доста активни и игриви кучета, които могат да бъдат и доста гласовити.

Много хора познават тази порода благодарение на популярността на филма „Ласи“. Подобно на Ласи, колитата са известни като предани компаньони, които се съобразяват със стопаните си.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Коли:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Коли

Шотландия

Прародителите на тази порода могат да бъдат проследени до хиляди години назад в Шотландия.

Тази кръстоска им носи високо ниво на интелигентност и енергичност от Австралийското Келпи и Бордър Колито /най-умната порода куче/, както и обилна и гъста космена покривка от Дългокосместото Коли.

Селектирани са на територията на САЩ, като в днешно време те са квалифицирани сред най-умните породи кучета в света.

Поради острия им ум, бързи реакции и издръжливост, те са чудесна порода за различни социални дейност.

Външен вид при Коли

Характер и обучение при Коли

Характер

Колитата обичат активния начин на живот, но могат и да се отпуснат. Колитата обикновено са
интелигентни и искат да се харесат. Те са склонни да се справят доста добре с
обучението и се развиват добре с положително подсилване. Строгите корекции
могат да ги накарат да се затворят.

Обучение

Започнете обучението и социализацията от ранна възраст, за да възпитате добри маниери. Освен официалните курсове за обучение на кучета се стремете да запознавате колито си с различни хора и други кучета и да го водите на различни места. Положителните преживявания ще помогнат за изграждането на комфорт и увереност.

Активност

Колитата трябва да се упражняват поне един до два часа дневно чрез разходки, бягане, преходи, активна игра и др. Ограденият двор е идеален, за да могат те да тичат свободно. Те също така обичат кучешките спортове, които ще им помогнат да изразходват физическа и психическа енергия.

Колитата предпочитат да бъдат активни със своите хора. Когато са оставени сами със себе си, те могат да развият проблемно поведение, като например прекомерен лай. Но когато се упражняват правилно, те обикновено са спокойни в къщата.

Грижи и отглеждане

Количеството грижи, които ще трябва да полагате, зависи до голяма степен от това дали козината му е гладка или груба. Ако козината му е гладка, едно разресване седмица е достатъчно. Някои колита обаче имат по-груба козина и се нуждаят от четкане няколко пъти седмично, за да се предотвратят заплитания.

Не забравяйте да работите бавно и старателно по цялата козина, тъй като в гъстата козина често се крият кичури.

Очаквайте периоди на по-силно линеене веднъж или два пъти годишно, по време на които ще трябва да почиствате и двете разновидности по-често.

Къпете колито си приблизително всеки месец, в зависимост от това колко е замърсено. Веднъж месечно проверявайте и ноктите му, за да видите дали се нуждаят от подрязване. Поне веднъж седмично проверявайте ушите му за натрупване на восък и аномалии. И мийте зъбите му идеално всеки ден.

Хранене

Винаги имайте прясна вода на разположение на вашето коли. Хранете с висококачествена кучешка диета, която е хранително балансирана.

Обичайно е да се хранят на две премерени порции на ден. Въпреки това, колите са предразположени към подуване на корема и потенциално животозастрашаващо усукване на стомаха, което може да бъде предизвикано от твърде бързото хранене.

Затова помислете за хранене на по-малки, по-чести хранения, за да предотвратите това. Винаги обсъждайте вида и количеството храна с ветеринар, за да сте сигурни, че отговаряте на индивидуалните нужди на вашето куче.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Колитата обикновено са здрави кучета, въпреки че са предразположени към някои наследствени здравословни проблеми, включително:

· Аномалия на окото на Коли;

· Прогресивна атрофия на ретината;

· Стомашна дилатация-волвулус (подуване);

· Генна мутация, причиняваща чувствителност към определени лекарства, включително лекарството за дирофилариоза ивермектин.

Развъдници за Коли

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Коли - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

350

-

1250

лв.

Любопитно

Изследване от 2009 г. на Американската асоциация по психология поставя кучетата порода коли на първо място в класация по интелигентност.

Галерия

Подходящи статии

Епилепсия при домашните любимци

Хипотиреоидизъм при куче – Как да се справим с него?

Лакътна дисплазия при кучетата: причини за появата и лечение

Човешките храни – вредни за нашите домашни любимци | част 1

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!