Влез в акаунта си

бернски зененхунд

Бернски Зененхунд

Бернски зененхунд е средна порода куче, която е известна и популярна с наименованието планинско бернско куче или швейцарски зененхунд. 

Смелата порода е класифицирана от международната федерация по кинология в група „Пинчери и шнауцери. Молосоиди и швейцарски планински кучета“ в секция „Швейцарски планински и пастирски кучета“.

Бернски зененхунд - произход

Швейцария

Смята се, че бернското куче е произлязло от Тибетския мастиф. Породата е съпровождала римски легиони, което е допринесло за разпространението ѝ из Европа.

Кучета, приличащи на Бернския зененхунд, се появяват в района на  Берн, Швейцария след кръстосването им с представители на местни породи. Потомците на кръстосаните любимци биват използвани с цел охрана.

През средновековието те добиват широка популярност. През 19 век обаче почти изчезват. За щастие, през 20 век, ентусиасти и любители на смелата порода се активизират и създават първия клуб.

През 50-те години на 20 век е направена кръстоска на породата с нюфаундленд, но все още не са изяснени резултатите от този експеримент.

Тегло:

Мъжки: 48 – 72 килограма

Женски: 45 – 65 килограма

Размери:

Мъжки: 61 – 72 сантиметра

Женски: 55 – 66 сантиметра

живот:

8 – 10 години

бернски зененхунд
бернски зененхунд
бернски зененхунд
бернски зененхунд

външен вид

Козина

Козината на тази порода е сравнително дълга, права или вълниста. Поради вида ѝ, козината им се слави със завидна устойчивост на различни метеорологични особености. За да се избегне прекомерното ѝ линеене, се препоръчва да се сресва ежедневно.

Основната им окраска е в черен цвят. В зоните около бузите, над очите, на гърдите и лапите се наблюдава червеникаво-кафяв цвят. На главата му се откроява силно изразена бяла линия, която се простира от областта между очите до муцуната.

В областта между гърдите козината на представителите от породата е по-дълга и бяла на цвят.

Тяло и глава

Тялото им е пропорционално с добре развит гръден кош. Главата им е масивна с голяма муцуна.

Уши

Ушите им са клепнали и с характерна за породата форма. В основата си са по-широки и се стесняват към върха си.

Опашка

Опашката им е дълга и покрита с дълга и гъста козина. 

Бернски зененхунд - Характер и обучение

Характер

Бернските планински кучета са порода, която е много привързана към стопаните си. В същността си е мила и общителна порода куче,  което е чудесна предпоставка за използването на тези кучета като домашен любимец.

Тези кучета са много спокойни и уравновесени. Те се подчиняват лесно на стопаните си и подлежат на обучение. Обикновено се привързват повече към определени членове на семейството и изпълняват командите на „техния“ човек.

Бернският зененхунд е чудесен избор за семейства с деца, които искат да притежават домашен любимец. Въпреки благия им характер, поради значителните им размери, е редно да не ги оставяте в присъствието на деца без надзор.

По отношение на взаимоотношенията им с чужди животни и хора, това зависи изцяло от характера на вашия любимец. Някои представители на породата са изключително добри и общителни, докато други се държат дистанцирано.

Обучение

Обучението на представителите на породата е съвсем посилна задача. Породата е умна и възприемчива. За обучението ѝ, както при повечето породи, е необходимо да бъдете постоянни и последователни. Стартирайте процеса по дресировката и обучението на вашия любимец във възможно най-ранна възраст.

Активност

За да подсигурите пълноценен и добър живот за вашия любимец, трябва регулярно да му предоставяте възможности за по-продължителни разходки.

Запазете високо натоварващите активности, като дресировка и обучение за по-късен етап. Причините за това се крият в крехките им кости в по-ранна възраст. При възрастните екземпляри едночасова разходка на ден е напълно достатъчна.

Грижи и отглеждане на Бернски зененхунд:

Породата се приспособява към всякакъв тип жилище, което я прави подходяща за отглеждане в апартамент. Естествено, ако нямате възможността да осигурите пълноценен и щастлив живот на вашето бернско планинско куче, се спрете на някоя по-дребна порода куче.

Поддържането на козината им не е сложна задача. Обемът на козината им е голям, което предполага да се сресва по-често, за да избегнете прекомерното линеене.

Къпането се извършва само при необходимост. Редовно проверявайте и почиствайте ушите им, за да избегнете бъдещи ушни инфекции.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Здравен статус и проблеми

1.Здравословни проблеми

Породата не е предразположена към определени заболявания и здравословни проблеми. Сериозен проблем, който се среща при представителите на Бернското планинско куче са някои видове рак. Те не са дълголетници и често пъти, именно тази коварна болест е причина за по-краткия им живот.

Дисплазията на тазобедрената става, както при повечето четириноги приятели, също е често срещан проблем. Това заболяване е в състояние да увреди трайно двигателната функция на представителите на породата.

Други заболявания, които се срещат, са следните:

Тумори, проблеми с щитовидната жлеза, кожни алергии и др.

Развъдници-
бернски зененхунд

Действащи развъдници за бернско планинско куче на територията на България:

Adorable Bears

Monastery Meadows

бернски зененхунд-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

900 – 1 500 лв.

Любопитно

Векове наред в Швейцария се смятало, че Бернското планинско куче има мистериозни свойства. Хората били убедени, че рижавите петна позволяват на кучетата от тази порода да виждат духове.

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!