Влез в акаунта си

бернски зененхунд

Бернски Зененхунд

Бернски зененхунд е средна порода куче, която е известна и популярна с наименованието планинско бернско куче или швейцарски зененхунд. 

Смелата порода е класифицирана от международната федерация по кинология в група „Пинчери и шнауцери. Молосоиди и швейцарски планински кучета“ в секция „Швейцарски планински и пастирски кучета“.

Бернски зененхунд - произход

Швейцария

Смята се, че бернското куче е произлязло от Тибетския мастиф. Породата е съпровождала римски легиони, което е допринесло за разпространението ѝ из Европа.

Кучета, приличащи на Бернския зененхунд, се появяват в района на  Берн, Швейцария след кръстосването им с представители на местни породи. Потомците на кръстосаните любимци биват използвани с цел охрана.

През средновековието те добиват широка популярност. През 19 век обаче почти изчезват. За щастие, през 20 век, ентусиасти и любители на смелата порода се активизират и създават първия клуб.

През 50-те години на 20 век е направена кръстоска на породата с нюфаундленд, но все още не са изяснени резултатите от този експеримент.

Тегло:

Мъжки: 48 – 72 килограма

Женски: 45 – 65 килограма

Размери:

Мъжки: 61 – 72 сантиметра

Женски: 55 – 66 сантиметра

живот:

8 – 10 години

бернски зененхунд
бернски зененхунд
бернски зененхунд
бернски зененхунд

външен вид

Козина

Козината на тази порода е сравнително дълга, права или вълниста. Поради вида ѝ, козината им се слави със завидна устойчивост на различни метеорологични особености. За да се избегне прекомерното ѝ линеене, се препоръчва да се сресва ежедневно.

Основната им окраска е в черен цвят. В зоните около бузите, над очите, на гърдите и лапите се наблюдава червеникаво-кафяв цвят. На главата му се откроява силно изразена бяла линия, която се простира от областта между очите до муцуната.

В областта между гърдите козината на представителите от породата е по-дълга и бяла на цвят.

Тяло и глава

Тялото им е пропорционално с добре развит гръден кош. Главата им е масивна с голяма муцуна.

Уши

Ушите им са клепнали и с характерна за породата форма. В основата си са по-широки и се стесняват към върха си.

Опашка

Опашката им е дълга и покрита с дълга и гъста козина. 

Бернски зененхунд - Характер и обучение

Характер

Бернските планински кучета са порода, която е много привързана към стопаните си. В същността си е мила и общителна порода куче,  което е чудесна предпоставка за използването на тези кучета като домашен любимец.

Тези кучета са много спокойни и уравновесени. Те се подчиняват лесно на стопаните си и подлежат на обучение. Обикновено се привързват повече към определени членове на семейството и изпълняват командите на „техния“ човек.

Бернският зененхунд е чудесен избор за семейства с деца, които искат да притежават домашен любимец. Въпреки благия им характер, поради значителните им размери, е редно да не ги оставяте в присъствието на деца без надзор.

По отношение на взаимоотношенията им с чужди животни и хора, това зависи изцяло от характера на вашия любимец. Някои представители на породата са изключително добри и общителни, докато други се държат дистанцирано.

Обучение

Обучението на представителите на породата е съвсем посилна задача. Породата е умна и възприемчива. За обучението ѝ, както при повечето породи, е необходимо да бъдете постоянни и последователни. Стартирайте процеса по дресировката и обучението на вашия любимец във възможно най-ранна възраст.

Активност

За да подсигурите пълноценен и добър живот за вашия любимец, трябва регулярно да му предоставяте възможности за по-продължителни разходки.

Запазете високо натоварващите активности, като дресировка и обучение за по-късен етап. Причините за това се крият в крехките им кости в по-ранна възраст. При възрастните екземпляри едночасова разходка на ден е напълно достатъчна.

Грижи и отглеждане на Бернски зененхунд:

Породата се приспособява към всякакъв тип жилище, което я прави подходяща за отглеждане в апартамент. Естествено, ако нямате възможността да осигурите пълноценен и щастлив живот на вашето бернско планинско куче, се спрете на някоя по-дребна порода куче.

Поддържането на козината им не е сложна задача. Обемът на козината им е голям, което предполага да се сресва по-често, за да избегнете прекомерното линеене.

Къпането се извършва само при необходимост. Редовно проверявайте и почиствайте ушите им, за да избегнете бъдещи ушни инфекции.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Здравен статус и проблеми

1.Здравословни проблеми

Породата не е предразположена към определени заболявания и здравословни проблеми. Сериозен проблем, който се среща при представителите на Бернското планинско куче са някои видове рак. Те не са дълголетници и често пъти, именно тази коварна болест е причина за по-краткия им живот.

Дисплазията на тазобедрената става, както при повечето четириноги приятели, също е често срещан проблем. Това заболяване е в състояние да увреди трайно двигателната функция на представителите на породата.

Други заболявания, които се срещат, са следните:

Тумори, проблеми с щитовидната жлеза, кожни алергии и др.

Развъдници-
бернски зененхунд

Действащи развъдници за бернско планинско куче на територията на България:

Adorable Bears

Monastery Meadows

бернски зененхунд-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

900 – 1 500 лв.

Любопитно

Векове наред в Швейцария се смятало, че Бернското планинско куче има мистериозни свойства. Хората били убедени, че рижавите петна позволяват на кучетата от тази порода да виждат духове.

Още породи

Австралийска овчарка

Австралийска овчарка – средна порода куче, която въпреки наименованието си, произлиза от САЩ.
Научи повече

Акита Ину

Екземплярите от породата Акита Ину са големи кучета, известни с жертвоготовността си и отдадеността си към стопанина.
Научи повече

Английски булдог

Средна по размер порода кучета с плоска муцуна. Породата е с отличителни черти и е изключително мускулеста, предвид размерите си.
Научи повече

Басенджи

Дребна порода кучета известни още под наименованията Африканско басенджи, Конго териер и Африканско ловно куче.
Научи повече

Боксер

Средна порода куче името е обвързано с възможността на породата да стои изправена на задните си крака, в поза, подобна на боксьор.
Научи повече

Бордър коли

Средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета.
Научи повече

Булмастиф

Eдно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.
Научи повече

Бултериер

Eдно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!