Влез в акаунта си

ши тцу

ши тцу

Ши тцу – малки порода кучета, която е изключително активна. Според Международната федерация по кинология са класифицирани като Парсън Джак Ръсел териер (Parson Jack Russel Terrier).

произход

Тибет

Представителите на породата са с неизяснен произход. Съществуват твърдения, че китайските императори са получавали свещеното куче –Лхаса апсо като подарък. Те го кръстосали с представители на породата Пекинез и това дава началото на породата Ши тцу, която познаваме днес.

Тегло:

Мъжки: 4,5 – 8 килограма

Женски: 4,5 – 7,5 килограма

Размери:

Мъжки: до 27 сантиметра

Женски: 25 – 27 сантиметра

живот:

14 – 18 години

ши тцу

Ши тцу - външен вид

Козина

Козината на тази порода е двуслойна. Подкосъмът е мек и с умерена гъстота. Външната козина е дълга, гъста и права. Дължината на козината не следва да пречи на екземплярите от породата Ши тцу да изпълняват свободно движенията си и да ги ограничава да виждат нормално. Допуска се окраска в различни цветове с характерен светъл отблясък.

Тяло и глава

Тялото е по-дълго, отколкото високо. Гръдният им кош е сравнително широк. Главата им е широка и се разглежда като кръгла. Окосмяването в областта на главата е специфична черта на породата. Забелязват се добре оформени брада, мустаци и козина, която расте нагоре в областта на муцуната. Тази козина не следва да пречи на любимеца да гледа спокойно.

Уши

Ушите им са големи и клепнали. Те са добре окосмени, което е предпоставка да липсва ясно изразена граница между ушите и гривата.

Опашка

Опашката им е високопоставена с шарена окраска. Носи се високо с лека извивка към гърба.

ши тцу

Характер и обучение на Ши тцу

Характер

Кучетата от тази породата са изключително интелигентни и привързани към своите собственици. Те са енергични, дружелюбни и лесно приспособими за социализиране с други животни и хора. Често са тревожни и независими. При липса на внимание се забелязват поведенчески проблеми.

В следствие на липса на социализиране в ранна възраст, породата може да прояви своенравие и да заяви своя инат, базиран на голямата им самоувереност. В такива случай представителите на породата отказват да изпълняват команди.

Обучение

По отношение на възпитанието на тези кучета, следва да бъдете последователни и постоянни.

Породата е интелигентна и възприемчива, но в следствие на прекомерната им самоувереност, са склонни да пренебрегнат вашите желания и да отказват изпълнението на различни команди.

Следва да изградите собствен подход при обучението, за да избегнете различни прояви от твърдоглавия им и упорит характер.

При дресировката е изключено да използвате физически наказания. Изберете различен подход и се доверете на изградените взаимоотношения с кучето. Привързаността на породата към собствениците му са в основата на взаимоотношенията и възможността за обучение и дресировка в бъдеще.

Активност

Представителите на породата са активни и много енергични. Макар и в групата на „кучетата компаньони“, тази порода се нуждае от активности, за да живее здрав и пълноценен живот. Поради физическите им особености и малкия пикочен мехур, следва да извеждате любимеца си често, макар и за по-кратко.

Грижи и отглеждане на Ши тцу:

Породата е подходяща за отглеждане в апартамент, поради малките си размери и физиологичните си особености. Те изискват внимание от собствениците си.

При отглеждането на тази порода в къща, следва да внимавате с контакта на животното с полените и летливите вещества от прясно окосената трева. Поради особеност в дихателната система се забелязва предразположеност към алергични реакции.

Съответно резките климатични промени не понасят на породата. Те са предразположени към прегряване и топлинен удар.

Породата е спокойна и се разбира добре с други домашни любимци.  

Основната грижа за Ши тцу е съсредоточена върху неговата козина. Желателно е да бъде разресвана ежедневно с помощта на специализирана четка или гребен. При липсата на редовно сресване или подстригване, козината на представителите на породата се сплъстява и предизвиква кожни раздразнения.

ши тцу

Ши тцу - Здравен статус и проблеми

1.Проблем с дихателните пътища

Поради особеностите с тяхната дихателна система, представителите на
породата са склонни да развиват алергии към летливи вещества, както и често да
прегряват от високи температури.

Високата влажност на въздуха също е част от условията, които са
дискомфортни за екземплярите на Ши тцу.

2.Други проблеми

Ши тцу е порода, която е в сравнително добро здравословно състояние.
Представителите на породата страдат от ушни инфекции, за това е необходимо
профилактично и редовно да се почистват и преглеждат ушните им канали от вашия ветеринар.

По отношение на двигателната им система, Ши тцу са предразположени към
проблеми с гръбначния стълб и лакътните стави.

Развъдници-
ши тцу

Действащи развъдници за ши тцу на територията на България:

Raia Dogs

ши тцу-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

450 – 1 700 лв.

Любопитно

Въпреки малката им височина /до 27 сантиметра/ представителите на породата Ши тцу имат гордо изправена стойка, наподобяваща на лъв.

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!