Влез в акаунта си

джак ръсел

Джак ръсел териер

Джак Ръсел са порода малки кучета, която е изключително активна. Според Международната федерация по кинология са класифицирани като Парсън-джак-ръселов териер (Parson Jack Russel Terrier).

произход

Великобритания

Тези дребни териери са установена порода още от XIX век. Развъдени са благодарение на преподобния Джон Ръсел, който е бил любител на лова. Поради природата им съвременният Джак Ръсел териер изглежда по същия начин, както преди 200 години.

Тегло:

Мъжки: 5 – 6 килограма

Женски: 4,5 – 5 килограма

Размери:

Мъжки: 26 – 35 сантиметра

Женски: 26 – 33 сантиметра

живот:

14 – 15 години

джак ръсел
джак ръсел
джак ръсел
джак ръсел

външен вид при Джак Ръсел

Козина

Козината на тази порода е сравнително дълга, права или вълниста. Поради вида ѝ, козината им се слави със завидна устойчивост на различни метеорологични особености. В областта на задната част на крайниците и гърдите, козината им е с по-голяма дължина, от тази на главата и ушите.

Украската им може да бъде в няколко цвята и е петниста. Допустими са цветове като черно, сиво, червеникаво-кафяво, бяло и други.

Тяло и глава

Тялото им е пропорционално, а гръдният им кош е добре развит. Главата им е с издължена муцуна.

Уши

Ушите им са средни по размер, с по-широка основа и се стесняват към върха. Те са високопоставени и клепнали.

Опашка

Опашката им дълга, но стандартът позволява купиране на не повече от 10 см. дължина.

Характер и обучение на Джак Ръсел

Характер

Кучетата от породата Джак ръсел териер са свръх активни. Изискват повече внимание и продължителни разходки. Имат необходимост от време, в което максимално да изчерпат енергията си.

Ръселите се привързват към техните собственици и са много любящи.

Поради по-дребните си размери, често намират за необходимо да се защитават. Това в някои случаи се разглежда като проява на агресия към хора или животни.

Ловният им характер е предпоставка за трудно съжителство с други домашни любимци.

 

Обучение

Всеки любимец разполага със свой собствен характер и различна податливост на дресировка. При липса на възпитание, породата е склонна да сътвори безброй поразии. Бъдете постоянни и започнете обучението на вашия териер във възможно най-ранна възраст. По този начин ще си осигурите спокойствие и ще предотвратите множество главоболия.

Активност

Хиперактивността им изисква по-чести и дълги разходки. Липсата на „отдушник“ на неспирната им енергия поражда възможност за пакости и бели. Ако отглеждате тези любимци в апартамент, е редно да си предвидите ежегодни разходки по минимум един час.

Грижи и отглеждане:

Козината им няма нужда от специфично поддържане. Необходимо е при етапа на смяна на козината да се сресват по-често с подходяща гумена четка. Кожата им е чувствителна, за това се къпе при необходимост. Препоръчва се да се нанася слънцезащитен крем, тъй като често изгарят.

Подходете с внимание към тяхната безстрашност. Ловната им природа ги провокира да се впускат без да се замислят. Това е основен елемент в обучението и възпитанието на вашето куче

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Здравен статус и проблеми

1.Вродена глухота

Породата е предразположена към унаследяване на глухота. Състоянието се причинява вследствие на увреждане на фините косъмчета в ушната мида. Това е процес, който е необратим и трудно се диагностицира дори след профилактично посещение при ветеринар. Проблемите за разчитане на симптоматиката са породени от факта, че породата има много добре развито обоняние.

Възможно е да се разглежда едностранна или двустранна глухота, в зависимост от броя на засегнатите уши.

2. Луксация на пателата

Състоянието е често срещано при кучетата и е проблем, който представлява изместване на коленното капаче. Разглежда се, както унаследяване на проблема, така и провокиране в следствие на травма.

Лечението е оперативно, като сложността на операцията се определя спрямо тежестта, вида на измененията и първопричината.

3. Синдром Лег-Калве-Пертес

Това е дегенеративно заболяване, което засяга тазобедрената става. Първопричината е невъзможността да се осъществи необходимото кръвоснабдяване на костните тъкани при бедрената кост. В следствие на това, ставата е с неправилно прилепване.

Представителите на породата, които са засегнати от синдрома, имат следната симптоматика: болезнено и трудно придвижване, куцота, скованост, мускулна атрофия и други.

Повече за здравето на тази порода кучета ще откриете тук.

Развъдници-
Джак ръсел

Действащи развъдници за джак ръсел териер на територията на България:

– Cumbreck Jack Russells

Джак ръсел-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

600 – 1 400 лв.

Любопитно

Джак ръсел териерът може да скочи до 5 пъти над собствената си височина.

Още породи

Бернски зененхунд

Средна порода куче, която е известна и популярна с наименованието планинско бернско куче или швейцарски зененхунд.
Научи повече

Басет

Средно голяма порода кучета, популярна с ловния си характер и невероятното им съжителство с деца. Те са част от семейство на ловджийските кучета.
Научи повече

Бигъл

Средно голяма порода, популярна с ловния си характер те са от групата на Гончетата следотърсачи.
Научи повече

Бишон фризе

Дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и е по-позната като Френска болонка.
Научи повече

Испанско водно куче

Използва се в Испания като овчарско куче с общо предназначение на пазач. Понякога се използва и като ловджийско куче.
Научи повече

Кавказка овчарка

Впечатляващи размери и войнствен характер.Породата се класифицира като част от групата на „Пинчери и шнауцери.
Научи повече

Кангал

много големи размери, която към момента не е получила признание от Международната федерация по кинология.
Научи повече

Каракачанка

Една от най-старите овчарски породи за в Европа. Има различни синоними, сред които най-популярни са Овчарско куче и Вълкодав.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!