Влез в акаунта си

Немски шпиц

featured-image

Тегло:

25

-

40

кг.

25

-

40

кг.

Размери:

23

-

29

см.

25

-

29

см.

Живот:

13

-

15

год.

Немски шпиц е малка към средна порода куче, популярна като домашен любимец.

Според международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Шпицове и примитивен тип

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

30 минути

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Немски шпиц:

Малка порода

Не е подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Немски шпиц

Германия

Първоначално отглеждан като селскостопанско куче, куче пазач и куче-придружител, немският шпиц произхожда от Германия още от средата на 1400-те. В родината на породата има един немски шпиц с пет разновидности. В други части на света тези сортове са признати като отделни породи. Петте разновидности са Гигантски шпиц, Волфшпиц, Мител шпиц (среден размер), Клайн шпиц (миниатюрен) и Цвергшпиц (куче играчка, признат като померан в други страни).

Външен вид при Немски шпиц

Характер и обучение при Немски шпиц

Характер

Тази сладка порода е лесна за отглеждане и грижа и особено идеална за неопитни собственици на кучета. Породата е много интелигентна, лесна за обучение. Въпреки че някои представители на породата немски шпиц са малки по размер, не си правете навика да носите кучето си навсякъде като бебе.

Обучение

Немският шпиц е много интелигентен и лесен за обучение. Тази порода кучета  може да бъде научена на много трикове и
основни команди, използвайки положително подсилване като лакомства и играчки. Понякога немският шпиц може да лае повече и е нужно допълнително обучение
(особено преподаване на командата „тихо“) може да помогне за ограничаване на тази тенденция.

По своята същност тази порода не е агресивна към хора или други кучета. Необходимо е обаче да започне да се социализира рано, като излага кученцето на много различни хора, места и неща, за да му помогне да развие увереността си.

Активност

За да е щастлив, немският шпиц има нужда от около 30 минути до 1 час разходка на ден. Обърнете внимание обаче, че тази порода не е от типа кучета, които  можете да вземете при дълги, енергични бягания или походи.

Грижи и отглеждане

Немският шпиц е енергичен и обича да играе, но не се нуждае от часове упражнения. Въпреки че козината му е изключително гъста тя е по-лесна за грижи и поддръжка, отколкото вероятно очаквате.

Немският шпиц не трябва да се подстригва или бръсне. Козината обикновено изглежда чиста, защото космите на тази порода естествено отблъскват мръсотията. Сезонно около два пъти в годината немският шпиц има тежко линеене. В тези периоди е добре да удвоите разресването му, за да премахнете падащите косми. Овлажняваща вана и сушене със сешоар също могат да помогнат при появата на линеене.

Необходимо е ежеседмично подстригване на ноктите и преглед на ушите (почистете ушите с почистващ препарат за уши на домашни любимци, ако изглеждат мръсни) ще помогне на вашето куче да се чувства добре.

Диета и хранене

Хранете своя немски шпиц с висококачествена храна за кучета. Ако имате нужда от препоръка, говорете с вашия ветеринарен лекар. По-малкият немски шпиц може да се възползва от храна, подходяща за по-дребните като например малки гранули. Винаги разпределяйте храненията по график (два пъти дневно за възрастни) с мерителна чаша или кантар, за да избегнете преяждане. Оставянето на храна през целия ден, макар и удобно, може да доведе до наддаване на тегло. Твърде голямото тегло може да доведе до допълнително натоварване на ставите и да допринесе за други здравословни проблеми като диабет.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Въпреки че немският шпиц е изключително здрава порода, някои случаи на очни заболявания са отбелязани в породата, включително прогресивна атрофия на ретината и ретинална дисплазия. Някои кучета могат да развият луксиращи патели (хлабави коленни капачки). Реномираните развъдчици имат специални прегледи на очите и коленете на техния възрастен немски шпиц, преди да ги развъждат, за да избегнат предаването на тези проблеми на бъдещите поколения.

Развъдници за Немски шпиц

Действащи развъдници за чихуахуа на територията на България:

The Small Step, SNOW DYNASTY

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Немски шпиц - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

350

-

1250

лв.

Любопитно

Породата немски шпиц е склонна да изпада в депресивни състояния или неспирен лай, вследствие на оставянето им сами в къщи. Ако сте собственик на представител на породата, се съобразете с тях и ограничете до минимум излизанията без четириногия си приятел!

Галерия

Подходящи статии

Първо раждане при кучетата – какво е необходимо да знаем

Лакътна дисплазия при кучетата: причини за появата и лечение

Кучешка тения | Що е то и как да предпазим нашите любимци?

Кожни заболявания при куче | Причини и превенция

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!