Влез в акаунта си

малтийска болонка

малтийска болонка

Малтийска болонка – дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и бишон-фризе. Според Международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Кучета компаньони и ”Той” кучета“ в секция „Бишони и подобни“.

произход

Малта

Породата е смятана за древна, а наименованието ѝ е тясно обвързана с територията на нейния произход или именно Малта.

Древният произход подсказва и внасянето на Малийската порода в о.Мелита преди повече от 2000 години. Специфичният външен вид е отражение на кръстоската между групата на шпаньолите и пудел.

Последният стандарт за породата е утвърден края на 2015 година от Международната федерация по кинология. Към днешна дата, породата е разглеждана като бижу в домовете на много хора, като за нея се произвеждат редица специализирани козметични продукти.

Тегло:

Мъжки: до 4 килограма

Женски: до 4 килограма

Размери:

Мъжки: 21 – 25 сантиметра

Женски: 20 -23 сантиметра

живот:

14 – 16 години

малтийска болонка
малтийска болонка
малтийска болонка

Малтийска болонка - външен вид

Козина

Козината на представителите на породата е гъста, лъскава и дълга. Характерното за нея при Малтийската болонка е, че пада сравнително тежко със структура на коприна. Космената им покривка е дълга и е разположена по цялото тяло, без наличието на каквито и да е било вълни. В задната част на тялото козината е с по-голяма дължина и пада назад като перелина. В предната им част козината около врата се слива с тази на главата.

Окраската им е снежно бяла, но стандартът позволява леко отклонение с оттенъците на слонова кост.

Тяло и глава

Характерна особеност при пропорциите на тялото на представителите на породата е, че те са по-дълги, отколкото високи.

Уши

Ушите им са средни по размер и се характеризират с почти триъгълна форма. В основата си са по-широки и се стесняват към върха. Високопоставени и клепнали.

Опашка

Опашката им е високопоставена и грациозно извита към гърба, обилно покрита с дълъг и прав косъм.

малтийска болонка

Характер и обучение на малтийска болонка

Характер

Кучетата от породата са изключително чувствителни и привързани към своите стопани.

Те изискват внимание от стопаните си и са чудесни компаньони. Породата е подходяща за отглеждане като домашен любимец от семейства с деца или възрастни хора, тъй като няма необходимост от интензивни физически активности.

Малтийската болонка е спокойна и уравновесена. Погрижете се за нейното социализиране, за да избегнете поведенчески проблеми, вследствие от тяхната чувствителност.

Обучение

Малтийската болонка е порода куче, която се слави с висок интелект. Тя е способна да изпълнява редица команди и трикове. За възпитанието на вашия любимец не прекалявайте с разглезването. Този фактор може да се окаже причината за проява на инат и отказ от изпълнение на команди. Физическите наказания са недопустими за представителите на породата, тъй като те са с лесно ранима психика. Намерете правилния подход и стартирайте процеса по възпитанието на вашето куче във възможно най-ранна възраст.

Активност

Поради малките си размери и вродените им характеристики, тази порода не се нуждае от дълги и продължителни активности. Следва да ги разхождате два пъти дневно за няколко минути, за да задоволите физиологичните им нужди.

Грижи и отглеждане на Малтийска болонка:

Породата е подходяща за отглеждане в апартамент. Въпреки атрактивната им космена покривка, представителите на породата са чувствителни към климатичните промени. Този факт налага задължителното им обличане през по-студените и дъждовни дни. При породата те не са проява на каприз или просто аксесоар, а задължителна част при поддържането на добро здравословно състояние.

Грижата за козината им е сложна задача и отговорност. Коприненият вид на космената им покривка е резултат от ежедневни грижи и редовно къпане със специализирана козметика.

Препоръчваме да доверявате грижата за козината на представителите от породата на специалисти, които най-добре знаят как да я поддържат. 

По отношение на храненето се препоръчва хранителен режим с висококачествена и балансирана храна.

Малтийска болонка - Здравен статус и проблеми

Малтийската болонка е порода куче, която боледува сравнително рядко, но страда от някои генетично обусловени заболявания. 

Страдат от заболявания на опорно-двигателната система, кожни заболявания и очни проблеми.

Ние от VetClinics.bg сме на мнение, че честото посещението за профилактичен преглед при ветеринар може да предпази любимеца ви от всякакви заболявания.

Развъдници-
малтийска болонка

Действащи развъдници за джак ръсел териер на територията на България:

Raia Dogs

малтийска болонка-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

550 – 1 700 лв.

Любопитно

Смята се, че представителите на породата имат свойството да успокояват хората и да влияят на настроението им. Космената им покривка е хипоалергенна, което я прави подходяща за отглеждане от хора с алергии.

Още породи

Бернски зененхунд

Средна порода куче, която е известна и популярна с наименованието планинско бернско куче или швейцарски зененхунд.
Научи повече

Басет

Средно голяма порода кучета, популярна с ловния си характер и невероятното им съжителство с деца. Те са част от семейство на ловджийските кучета.
Научи повече

Бигъл

Средно голяма порода, популярна с ловния си характер те са от групата на Гончетата следотърсачи.
Научи повече

Бишон фризе

Дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и е по-позната като Френска болонка.
Научи повече

Немски шпиц

Малка към средна порода куче, популярна като домашен любимец. Породата е част от групата на „Шпицове и примитивен тип“ .
Научи повече

Нюфаундленд

Гигантска порода кучета с трудолюбив и нежен характер. Тази порода кучета има силен стремеж към работа и защита.
Научи повече

Питбул

Съвременните американски питбул териери могат да имат силен стремеж към плячка и невинаги се разбират с други кучета.
Научи повече

Санбернар

Порода с гигантски размери. Интересното е, че кучетата от тази порода обикновено съзряват по-дълго.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!