Влез в акаунта си

Ирландски вълкодав

Ирландски вълкодав

Ирландски вълкодав – порода куче с впечатляващ външен вид и интересна история.

произход на Ирландски вълкодав

Ирландия

Тази порода произлиза от Ирландия и има дълга история, която се проследява векове назад. Точните данни за произход и предци на породата не са изцяло ясни поради липсата на писмени записи.

 

 

Според някои теории, ирландският вълкодав е резултат от смесването на викингски кучета с местни породи в Ирландия през 8-9 век. Викингите, които населявали тези земи, може да са донесли със себе си гигантски кучета, които са се смесили с местния кучешки стопански фонд.

Тегло:

Мъжки: 56 – 68 кг.

Женски: 40 – 54 кг.

Размери:

Мъжки: 79 – 86 см.

Женски: 40 – 54 см.

живот:

6 – 8 години

Ирландски вълкодав развъдник
Ирландски вълкодав цена
Ирландски вълкодав порода
Ирландски вълкодав цена

външен вид при ирландски вълкодав

Козина

Козината на ирландския вълкодав е гъста от къса до средно дълга. Тя е кадифено мека на допир и предлага добра защита от студ и атмосферни условия.

Глава: 

Ирландският вълкодав има голяма глава с широка черепна част. Челюстите му са силни и мощни.

Тяло:
Тялото на ирландския вълкодав е дълго, силно и мускулесто. Гръдния кош е широк и дълъг, а гърбът е прав и стабилен.

Характер и обучение при Ирландски вълкодав

Характер

Ирландският вълкодав е известен със своя мек и нежен характер. Те са лоялни, предани и обичащи към своите собственици и семейства.

Ирландският вълкодав е изключително дружелюбен и привързан към своето семейство. Те обикновено се възприемат като членове на семейството и се отнасят с любов и нежност към всички членове.

Спокоен и уравновесен нрав: Те обикновено имат спокоен и уравновесен нрав. Ирландският вълкодав е известен със своята стабилност и търпеливост. Рядко показват агресивно поведение и са склонни към спокойствие и хармония.

Добро отношение към децата: Ирландският вълкодав е известен със своята добра толерантност към деца. Те са изключително нежни и защитнически настроени към децата и често се считат за добри партньори за игра и компания.

Интелигентност: Ирландските вълкодави са интелигентни кучета и обикновено са лесни за обучение. Те имат добра способност да усвояват команди и да се адаптират към различни обучаващи методи.

 

Обучение

Ирландският вълкодав е интелигентно куче и обикновено е относително лесен за обучение.

Ранно обучение: Започнете обучението на ирландския вълкодав възможно най-рано. Социализацията е от изключителна важност, за да се запознае с различни хора, животни и обстановки. Това помага да се развие добър и уравновесен характер.

Положителни методи: Ирландските вълкодави отговарят най-добре на такъв топ методи на обучение. Използвайте похвали, награди и вкусни лакомства, за да укрепите желаното поведение и да мотивирате кучето.

Последователност и настойчивост: Бъдете последователни и настойчиви в обучението на ирландския вълкодав. Постепенно увеличавайте нивото на сложност и тренирайте редовно, но в рамките на разумни граници. 

 

Активност

Ирландският вълкодав е порода със средна до висока активност. Въпреки че не са толкова енергични като някои други работни породи, те все пак изискват достатъчно физическо упражнение и ментална стимулация.

Тренировки: Освен разходки, ирландският вълкодав се възползва от физически тренировки като бягане, игри на открито или други видове спортни активности. Това може да включва плуване, теглене на тежести, ако кучето е физически здраво и в подходяща форма.

Ментална стимулация: Ирландският вълкодав се нуждае и от ментална стимулация. Това може да бъде постигнато чрез интерактивни играчки, пъзели за кучета, обучение на нови команди или дори участие в кучешки спортове като носачесто търсене или послушание.

Ирландските вълкодави са социални кучета и се нуждаят от социални интеракции с други кучета и хора. Игра с други добре социализирани кучета и посещения в кучешки паркове могат да бъдат полезни за тяхната активност и социална адаптация.

Грижи и отглеждане:

Отглеждането на ирландски вълкодав изисква осигуряване на правилна грижа и внимание.

Физическа активност: Ирландският вълкодав има нужда от редовна физическа активност. Разходки на въжен повод, игри и спортни активности ще помогнат да бъде задоволено тяхната потребност за движение. Обърнете внимание да не претоварите кучето, особено в ранна възраст, поради възможността за нараняване на растящите им стави и кости.

 

Здравословна храна: Изберете качествена храна, подходяща за големите породи кучета. Уверете се, че кучето получава подходящо количество храна, което отговаря на неговите хранителни нужди и възраст. Разговаряйте с ветеринарен лекар за препоръки относно диетата на ирландския вълкодав.

Груминг: Ирландските вълкодави имат гъста двойна козина, която изисква редовна груминг грижа. Редовното четкане на козината ще помогне да се поддържа чистотата и здравето на кожата и козината им. В периода на линеене, което се случва два пъти годишно, можете да им помогнете, като използвате подходяща четка или гребен, за да премахнете излишната козина.

Здравен статус и проблеми

Здравето на ирландския вълкодав може да бъде подложено на някои общи здравословни проблеми, които са свойствени за породата. Важно е да бъдете информирани за тези проблеми и да се консултирате с ветеринарен лекар, за да поддържате оптималното здравно състояние на кучето.

Дисплазия на тазобедрената става: Това е състояние, при което ставата на таза не функционира правилно. Това може да доведе до болка и ограничена подвижност. Редовните ветеринарни проверки и изследвания могат да помогнат за ранно откриване на това състояние.

Кардиомиопатия: Това е сърдечно заболяване, което може да засегне ирландския вълкодав. Проявява се често като разширение на сърдечните камери и нарушена сърдечна функция. Редовните прегледи на сърдечното здраве и консултации с ветеринарен лекар могат да бъдат полезни за откриване и лечение на това заболяване.

Развъдници-
ирландски вълкодав

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Ирландски вълкодав - Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

700 – 1 450 лв.

Любопитно

Ирландският вълкодав е една от най-старите породи кучета, чието съществуване се отразява в исторически записи още от древността. Те са известни като „градските кучета на Рим“ и са се използвали за защита на стопанина и битките.

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!