Влез в акаунта си

Хрътка

Хрътка

Хрътка

Хрътка – голяма порода ловно куче от Египет, известна с дългите си мускулести крака, тясното си, стройно тяло и късата си, гладка козина. Тези физически характеристики правят хрътките най-бързата порода в света, която може да се състезава със скорост до 30 км/час.

произход на хрътката

Англия

Археологическите доказателства за кучета, подобни на хрътки, датират отпреди 8000 години в Близкия изток, което ги прави една от най-древните породи кучета. През девети век н.е. породата вече се среща в цяла Европа, а през 1500 г. испанските изследователи я пренасят в Америка.

Съвременната хрътка произхожда от кучетата, отглеждани в Англия през 18-ти и 19-ти век.

 

Тегло:

Мъжки: 32 – 36 килограма

Женски: 27 – 31 килограма

Размери:

Мъжки: 66 – 68 сантиметра

Женски: 64 – 66 сантиметра

живот:

10 – 13 години

Хрътка
Хрътка

външен вид при хрътка

Козина

Хрътките се отличават с гладка къса козина, която може да има различни окраска – черна, кафява, златиста или смесена.

Тяло и глава

Тясната глава, дългият врат и дълбокият гръден кош също са разпознаваеми характеристики на тази порода.

Уши

Ушите са малки и клепнали.

Опашка

Хрътките имат дълга опашка.

Хрътка

Хрътка - характер и обучение

Характер

Хрътките могат да бъдат отлични компаньони за всякакви хора и въпреки че са големи, много от тях се справят добре с деца. Те са изключително привързани към семейството си и може да предпочитат да не остават сами. Кучетата рядко са агресивни и реагират добре на непознати. Хрътките са чувствителни и изискват търпение и разбиране.

Обучение

Правилното обучение и социализацията са много важни за хрътките. За щастие, повечето от тях могат да се научат и да се адаптират добре. Котките и другите малки животни могат да провокират хищническия им инстинкт, докато не разберат, че животното е член на семейството.

Когато се грижите за хрътка, е добре да знаете, че състезателно куче е имало съвсем различен живот от този на обикновеното куче компаньон. Когато кучето не участва в състезания, то прекарва много време в развъдници и обикновено никога не е виждало вътрешността на типичен дом. Кучето може да е обучено на каишка, но обикновено не е било изложено на такива неща като стълби и ще му е необходимо допълнително обучение.

 

 

Активност

Противно на общоприетото схващане, хрътките обикновено не са хиперактивни или прекалено енергични. Те обичат да тичат, но умерено количество ежедневни упражнения, около един час на ден, включително 30-минутна разходка, трябва да са достатъчни, за да поддържат мотивацията и добрата форма на хрътките.

Не позволявайте на хрътките да се разхождат без каишка, тъй като те се стремят към плячка и се втурват след малки животни. Най-добре е да разполагате с оградено място, където да могат да тичат наоколо.

 

Когато упражнявате хрътките си, не забравяйте, че макар да понасят горещо време, те ще изстинат в студено време, тъй като им липсват телесни мазнини. Може да се наложи да осигурите пуловер на кученцето си през зимата, когато се разхожда.

Грижи и отглеждане на Хрътка:

Хрътките се нуждаят от малко по-различни грижи в сравнение с другите видове големи кучета. Трябва да се съобразите с нуждата на хрътките от кратки упражнения, а не от дълги преходи.

Поддържането на козината му никога не е проблем, тъй като тя е къса и гладка. Най-голямото предизвикателство за вас ще бъде обучението, тъй като тази порода е много чувствителна и ще има нужда от помощ, за да се адаптира към новата среда.

Типичната хрътка се нуждае от къпане само от време на време. Редовно подрязвайте ноктите ѝ, като ги поддържате къси, за да предотвратите подхлъзване по хлъзгави подове. Поне веднъж седмично проверявайте ушите за натрупване на ушна кал и дразнене.

Хранене

Мъжките хрътки се нуждаят от 2,5 до 4 чаши суха храна на ден, а женските – от 1,5 до 3 чаши. Разделете това на две хранения – тъй като са склонни към подуване, те са изложени на риск от усукване на стомаха, ако поглъщат храната или ядат твърде много наведнъж.

Обичайно е да наддават по 5 килограма, след като се откажат от състезанията, но трябва да следите теглото на домашния си любимец, за да сте сигурни, че няма да наддаде повече. Ако кучето ви напълнява прекалено много, направете профилактичен преглед при ветеринарния си лекар и той ще създаде правилния хранителен режим. Също така ще получете препоръки за графиците на хранене, количествата, видовете кучешка храна и упражненията.

Здравен статус и проблеми

Отговорните развъдчици се стремят да поддържат най-високите стандарти на породата, установени от развъдните клубове. При кучетата, отглеждани по тези стандарти, вероятността да унаследят здравословни проблеми е по-малка. Въпреки това при тази порода могат да се появят някои наследствени здравословни проблеми. По-долу са изброени някои условия, за които трябва да внимавате:

·         Стомашна дилатация – волвулус: Това състояние причинява склонност към образуване на газове и подуване на корема, което може да доведе до усукване на стомаха и спешна медицинска помощ.

·         Дисплазия на тазобедрената става: Това наследствено заболяване води до куцота и артрит.

·         Остеосарком: Един от първите признаци на този агресивен рак на костите е куцането. То може да се лекува с ампутация и химиотерапия.

·         Хипотиреоидизъм: Това състояние на щитовидната жлеза може да се лекува с медикаменти.

·         Чувствителност към анестезия: Хрътките се нуждаят от по-малко упойка в сравнение с други кучета със същия размер и обичайната доза може да бъде смъртоносна.

·         Чувствителност към инсектициди: чувствителен към нагръдници и спрейове против бълхи на основата на пиретрин, което налага използването на алтернативни продукти.

Развъдници-
Хрътка

Действащи развъдници за чихуахуа на територията на България:

Iberia’s Pride

хрътка-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

600 – 1 450 лв.

Любопитно

Малката Английска Хрътка е красиво и изящно куче, което е много умно и с добър характер. Заради това все по-често то е предпочитано за домашен любимец и ловните му качества вече са останали на заден план.

Още породи

Голдън Ретрийвър

Породата е сред най-популярните социални кучета с по-големи размери. Голдън Ретрийвър, също познат като „Златен ретрийвър“.
Научи повече

Грейхаунд

Най-популярната порода от семейството на хрътки. През годините са се превърнали в символ за аристократизъм и се отличават с красотата и бързината си.
Научи повече

Дакел

Дакел е дребна порода кучета с много издължено тяло и къси крака. Породата е създадена в Германия с ясната цел да се използва за лов на язовци.
Научи повече

Далматинец

Средни към големи размери. Имат характерен външен вид, а петната им са дори и отвътре, класифицират се в групата на „Гончета – Следотърсачи“.
Научи повече

Джак Ръсел

Порода малки кучета, която е изключително активна. Според Международната федерация по кинология са класифицирани като Парсън-джак-ръселов териер
Научи повече

Доберман

Породата доберман е голяма по размер и няма как да останем безразлични към респектиращия и застрашителен външен вид.
Научи повече

Дого Aржентино

Единствената порода кучета, която е създадена в Аржентина. През годините се е смятало, че те се подаряват единствено на най-близките хора.
Научи повече

Йоркширски териер

Дребна декоративна порода с козина, която в голяма степен наподобява човешката коса.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!