Влез в акаунта си

Голдън Ретрийвър

featured-image

Тегло:

34

-

36

кг.

28

-

31

кг.

Размери:

56

-

60

см.

51

-

56

см.

Живот:

13

-

17

год.

Породата е сред най-популярните социални кучета с по-големи размери. Голдън Ретрийвър, също познат като „Златен ретрийвър“, попада в семейството на ловджийска порода.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Висока

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Висока

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Високо

Темперамент на Голдън Ретрийвър:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Голдън Ретрийвър

Великобритания

Първоначално е създаден близо до Шотландия, като кръстосаните породи или първоначалниците на породата, са все още неизвестни.

Регистрирани са като късокосместа порода в Англия в началото на XX век. Съвременния ретрийвър, познат и до днес, е регистриран през 1913 година. В миналото ловната порода е служила за събирането на дивеч. Поради меката му муцуна и внимателната захапка, породата донася дивеча без да го наранява или разкъсва излишно.

Външен вид при Голдън Ретрийвър

Характер и обучение при Голдън Ретрийвър

Характер

Породата е внимателна, уравновесена и изключително социална. Тя е верен спътник на стопаните си, но обича да получава вниманието на непознати деца, възрастни и животни.

Обичат физическите активности, плуването и неспирните игри. Те са много чувствителни и следва да се обърне внимание на характера на кучето по време на обучение. Не е случайно и използването на представители на породата в редица социални дейности.

Обучение

Породата е лесно възприемчива и бързо се превръща във верен, лоялен и послушен другар. Както във всеки процес на обучение и дресировка, е важно да подходите с търпение, внимание и постоянство. Колкото по-рано се заемете с тази задача, толкова по-бързо ще сте горд собственик на уравновесен и възпитан Голдън ретрийвър. Имат уникалната способност да учат и да упражняват наученото.

Активност

Те са много енергични и имат нужда от продължителни и редовни разходки. Честите социални контакти са предпоставка за спокойствие и комфорт. Редовните игри и възможностите за изразходване на енергията им не са за подценяване.

Редно е да не пренебрегват поривите на животинката да прекарва повече време на открито и да предвиждате излети с тези социални четириноги приятели. Бъдете внимателни при физическото натоварване при малките. Прекомерните активности могат да доведат до проблеми със ставите в последствие.

Грижи и отглеждане

Поради спокойния му характер, въпреки по-големите му размери, Голдън ретрийвър е подходящ за отглеждане и в апартамент.

Породата има изключително мек нрав и е добронамерена към хора и други животни. Много рядко проявява агресия, предимно когато се чувства застрашена.

Обърнете внимание на обучението на кучето, тъй като Голдън ретрийвърите са склонни да се предоверяват и да тръгнат след всеки, който им обърне внимание.

Те не са ревниви и не държат вниманието да е насочено на 100% към тяхната особа, но все пак изисква време за игри и активности.

Породата активира ловджийската си природа при среща с някои гризачи и в някои случай е склонна да ги подгони или нападне.

За да поддържате козината им здрава и лъскава, трябва да ги сресвате ежедневно с подходяща четка. Чувствителността на скалпа им изисква предварително проучване и избор на подходяща четка.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

1.Проблеми с очите

Породата е предразположена към очни заболявания. Често причината е унаследяване от родителите на екземплярите на породата.

2.Дисплазия

При голяма част от породите, дисплазията е често срещано заболяване. То е причинено в следствие на неправилно формирана тазобедрена става в процеса на растеж.

В зависимост от броя на засегнатите стави, може да се разглежда едностранна или двустранна тазобедрена дисплазия. При заболелите кучета, много малък процент са едностранно засегнати, за сметка на развитието на заболяването на двете стави.

Симптоми, които са присъщи за заболяването са проблеми при физическа активност или куцота. Често състоянието пречи на пълноценния начин на живот на нашите четириноги приятели. При ненавременни мерки състоянието може да влоши общото здравословно състояние и да доведе до артрит и други ставни проблеми.

Развъдници за Голдън Ретрийвър

Действащи развъдници за голдън ретрийвър на територията на България:
Blackseagold, Charm step, Goldmell Kennel, PIECE OF GOLD, Dog’n’roll, Lorindely, Krasiniy

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Голдън Ретрийвър - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

500

-

1800

лв.

Любопитно

В Южна Африка спокойно съжителстват Голдън ретрийвър и леопард. Те са в приятелски отношения и са израснали заедно от бебета.

Галерия

Подходящи статии

Паразити при кучетата

Артрит при куче | Как да му помогнем?

Име за котка – Вдъхновяващи идеи за имена за котка

Лаймска болест при кучетата

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!