Влез в акаунта си

унгарска визла

Унгарска визла

Унгарска визла

Унгарска визла – средно голямо куче с дълга история, което произхожда от Унгария. Известни с уменията си да посочват и извличат, те са били ценени и универсални ловци, често бъркани с пойнтерите, тъй като и двете са част от спортната група и имат физическа прилика. Днес визлата се е превърнала в популярен, любящ, красив и активен компаньон.

произход на унгарска визла

Унгария

Смята се, че произходът на тази порода може да се проследи още през далечния  8 век. През това време се създават маджарските кланове в Унгария и те се нуждаят от издръжливи кучета, които да се открояват с бързина, атлетизъм и смелост и да им помагат при лова.  

 

 

С напредването на вековете тази порода стават ценно притежание на унгарските благородници. Те продължиха да усъвършенстват ловните умения и темперамент на породата, така че тя да прилича повече на съвременната визла, която е спечелила сърцата на мнозина.

Първите унгарски визли пристигат в Съединените щати в средата на 20-ти век, а през 1960 г. получават признание от Американския киноложки клуб. Днес те са популярна порода в Северна Америка и Европа.

 

Тегло:

Мъжки: 25 – 27 килограма

Женски: 20 – 24 килограма

Размери:

Мъжки: 55 – 60 сантиметра

Женски: 53 – 58 сантиметра

живот:

12 – 14 години

унгарска визла
унгарска визла
унгарска визла
унгарска визла

външен вид при унгарска визла

Козина

Унгарската визла  има гладка и гъста козина в нюанси между светло кафяво и тъмно русо.

Тяло и глава

Това куче притежава не много голяма глава и мускулесто тяло.

Уши

Ушите са средни по големина и са клепнали надолу.

 

Опашка

И опашката, като ушите на унгарската визла, е средна на дължина и сочи посока надолу.

Характер и обучение при унгарска визла

Характер

Унгарските визли са изключително дружелюбни и създават силни връзки с членовете на семейството си. Те са склонни да се държат приятелски с хора и други кучета (и дори и котки) като цяло и се чувстват добре в компания. 

Това обаче означава, че те могат да развият тревожност от раздяла, ако са оставени твърде много сами, и са най-подходящи за домакинство, в което някой ще бъде около тях през по-голямата част от деня.

Обучение

Унгарските визли са интелигентни и желаят да им се угажда. Важно е да сте сигурни, че им давате достатъчно умствена стимулация, за да предотвратите появата на проблемно поведение.

Те реагират изключително добре на позитивните методи за обучение на кучета и с правилните напътствия възприемат командите и знаците за обучение много бързо.

Тази порода кучета е доста комуникативна и могат да бъдат склонни към предупредителен лай. Трябва да се уверите, че не засилвате случайно това поведение, тъй като то може да се превърне в проблем. Винаги ги награждавайте за това, че са тихи.

Активност

Тази порода е отлична в състезателните спортове и може да бъде чудесно куче за аджилити (кучешки спорт за бягане с препятствия ). Благодарение на ловните си умения за насочване и търсене те се справят добре и в изпитанията за работа с миризми и често са големи любители на водата. 

 

Унгарските визли са известни със своята издръжливост и атлетизъм и обичат да тичат, затова често ще срещнете съвети от стопани, че тази порода се нуждае от часове на ден, за да тича навън.

 

Тези кучета са много енергични и ако не получават достатъчно ежедневни упражнения и стимулация, могат лесно да се отегчат и да станат деструктивни в дома. Така че имайте в предвид, че бързата разходка около блока няма да е достатъчна за унгарската визла.

Грижи и отглеждане:

Грижа

Унгарската визла се смята за адаптивна, любвеобилна и активна порода. Те са най-подходящи за дом, чийто стопани водят активен начин на живот и обичат да прекарват повече време на открито и да ходят на походи. 

Унгарските визли не са известни с прекомерното линеене. Ето защо нямат нужда от строга поддръжка на козината. Достатъчно е да я разресвате веднъж на 7 или 10 дни, за да се отстранят мъртвите косми.

Хранене

Унгарските визли с техните дълбоки гърди са изложени на по-голям риск от животозастрашаващо състояние, наречено подуване на корема. Препоръчително е да ги храните поне два пъти дневно, а не с едно голямо хранене, за да намалите до минимум вероятността от това.

 

Здравен статус и проблеми

Визлите са известни с това, че като цяло са здрава порода. При тях има някои здравословни състояния, към които те са генетично предразположени. Ето кои са те:

Епилепсия при кучетата: Визлите са по-предразположени към епилептични припадъци, отколкото средностатистическата порода. Междувременно е успокояващо да се знае, че въпреки че понастоящем няма лечение, това е състояние, което често може да се управлява добре с помощта на медикаменти и адаптиране на начина на живот.

Автоимунни заболявания: Доказано е, че визлите са по-предразположени към някои автоимунни заболявания. По-често се срещат случаи на сезонни и хранителни алергии. Съществува и специфично за породата състояние, което в момента се изследва, наречено възпалителна полимиопатия на визла. Симптомите могат да включват загуба на мускули около черепа, проблеми с преглъщането и прекомерно слюноотделяне. Ако се диагностицира достатъчно рано, прогнозата обикновено е добра, тъй като може да се лекува с лекарства за потискане на имунната система.

Дисплазия на тазобедрената става: Това е често срещано заболяване при много породи. То е свързано с анормално образуване на една или двете тазобедрени стави. 

Развъдници-
Унгарска визла

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Унгарска визла-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

700 – 1 450 лв.

Любопитно

Охраняването на дома е непосилна задача за кучетата от породата Унгарска визла. Те намират начин да се сприятелят с всеки непознат, което ги изключва от класацията за куче пазач.

Още породи

Голдън Ретрийвър

Породата е сред най-популярните социални кучета с по-големи размери. Голдън Ретрийвър, също познат като „Златен ретрийвър“.
Научи повече

Грейхаунд

Най-популярната порода от семейството на хрътки. През годините са се превърнали в символ за аристократизъм и се отличават с красотата и бързината си.
Научи повече

Дакел

Дакел е дребна порода кучета с много издължено тяло и къси крака. Породата е създадена в Германия с ясната цел да се използва за лов на язовци.
Научи повече

Далматинец

Средни към големи размери. Имат характерен външен вид, а петната им са дори и отвътре, класифицират се в групата на „Гончета – Следотърсачи“.
Научи повече

Джак Ръсел

Порода малки кучета, която е изключително активна. Според Международната федерация по кинология са класифицирани като Парсън-джак-ръселов териер
Научи повече

Доберман

Породата доберман е голяма по размер и няма как да останем безразлични към респектиращия и застрашителен външен вид.
Научи повече

Дого Aржентино

Единствената порода кучета, която е създадена в Аржентина. През годините се е смятало, че те се подаряват единствено на най-близките хора.
Научи повече

Йоркширски териер

Дребна декоративна порода с козина, която в голяма степен наподобява човешката коса.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!