Влез в акаунта си

Тибетски мастиф

Тибетски мастиф

Тибетски мастиф

Тибетски мастиф – рядка и голяма порода кучета от Китай. Тя притежава масивна, развяваща се грива. За породата се казва, че е величествена и бдителна като лъв. Тибетският мастиф е използван в Тибет в продължение на хиляди години като могъщ и внушителен пазител на дома. Днес тази порода е запазила защитните си инстинкти и продължава да бди над стопаните си с безкрайна упоритост.

произход на тибетски мастиф

Знаем, че тибетският мастиф е древна порода, съществувала в Централна Азия в продължение на хиляди години. Породата тибетски мастиф е представена за първи път в западния свят през 1847 г., когато е пренесена в Англия и е вписана в първата племенна книга на Кенъл клуба. 

Повече от 100 години по-късно, през 50-те години на миналия век, породата най-накрая се появява в Съединените щати. Американската асоциация на тибетските мастифи, която е националният клуб на породата в САЩ, е създадена през 1974 г. , а през 2006 г. породата получава пълно признание от Американския киноложки клуб.

Тегло:

Мъжки: 100 – 120 килограма

Женски: 70 – 80 килограма

Размери:

Мъжки: 65 сантиметра

Женски: 60 сантиметра

живот:

10 – 12 години

Тибетски мастиф
Тибетски мастиф

външен вид при тибетски мастиф

Козина

Тибетският мастиф има дълга козина. Тя е тънка, но твърда, права и с изпъкнали краища. Подкосъмът е мек и създава усещане като за вълна.

Тяло и глава

Тибетският мастиф се отличава с огромно тяло и глава. Окраската може да бъде в черно, сиво, кафяво или златисто.

Уши

Ушите на тази порода са триъгълни и седят клепнали.

Опашка

Тибетският мастиф
има голяма пухкава и къдрава опашка.

Тибетски мастиф

Тибетски мастиф - характер и обучение

Характер

В правилните ръце тибетският мастиф осигурява несравнима лоялност, преданост и защита на семейството си. Инстинктите за охрана на породата се засилват през нощта и много кучета от този тип могат да лаят силно и прекомерно през вечерните часове.

Ако отглеждате тибетски мастиф, най-добре е да го държитe на закрито през нощта, за да не притеснявате съседите си. Уверете се, че разполагате с надеждна ограда, за да предпазите кучето си от скитане денем и нощем.

Някои представители на породата тибетски мастиф са агресивни към други кучета и трябва да се държат далеч от чужди кучета. Ако в едно домакинство се отглеждат кучета от противоположния пол, резултатите са по-добри, отколкото, ако се отглеждат две мъжки или две женски кучета.

 

Обучение

Обучението трябва да започне в ранна възраст и правилата трябва да се прилагат последователно през целия живот на кучето. Тъй като тибетският мастиф е физически голям и по природа подозрителен към непознати, е жизненоважно всеки собственик на тибетски мастиф да може физически да обуздае кучето си, когато е необходимо, независимо дали на обществени места или у дома.

Дори при интензивна социализация (която е абсолютно задължителна при тази порода) тибетският мастиф може да бъде труден за обучение. Масивни и мощни, защитните инстинкти на породата са толкова засилени, че някои тибетски мастифи невинаги слушат, когато стопаните им казват, че посетителят е позволен, а не натрапник, който трябва да бъде победен.

 

Активност

Както при всички гигантски породи, към упражненията трябва да се подхожда внимателно. Поради големия ръст и голямото тегло на тибетския мастиф, както и поради предразположението му към наследствени ставни заболявания, като дисплазия на тазобедрената става, повтарящите се упражнения, като джогинг или скачане, трябва да бъдат ограничени и/или напълно избягвани, докато кучето не навърши поне две години и не стане напълно зряло.

Дори напълно зрял тибетски мастиф няма да бъде партньор за джогинг, въпреки че повечето от тях се радват на ежедневни спокойни разходки с продължителност между 30 и 60 минути.

Тибетски мастиф - грижи и отглеждане:

Грижа

Тибетският мастиф изисква специални грижи и работа. Ранната и интензивна социализация е задължителна за тибетския мастиф. Неправилно социализираният тибетски мастиф може да се превърне в отговорност. Запознайте кученцето си тибетски мастиф с възможно най-много хора, места, животни и неща, като поддържате позитивни взаимодействия и се движите с темпото на кучето.

Дори при внимателна социализация някои тибетски мастифи трудно приемат непознати или чужди животни, особено тези, които влизат в имота на кучето. Много тибетски мастифи, особено тези, които са получили адекватна социализация, са много по-спокойни и приемат непознати, когато са извън собствената си територия.

Хранене

Храненето на вашия тибетски мастиф може да се окаже сложно. Въпреки огромните си размери, много тибетски мастифи не са с огромен апетит и ядат много по-малко, отколкото предполагате. Някои кучета от тази порода дори обявяват хранителни стачки, като отказват да се хранят в продължение на дни. Поради това е особено важно да храните кученцето си с висококачествена храна.

Здравен статус и проблеми

Тибетският мастиф е предразположен към следните заболявания:

·   Дисплазия на тазобедрената става: Това ортопедично заболяване представлява неправилно развитие на едната или двете тазобедрени стави.

·  Дисплазия на лакътя: Това състояние на скелета води до малформации и дори дегенерация на лакътните стави.

·  Хипотиреоидизъм: Това състояние се проявява при кучетата, както и при хората. Това означава, че щитовидната жлеза на кучето ви не произвежда достатъчно хормони.

·  Прогресивна атрофия на ретината: Това заболяване засяга способността на кучето да вижда. В резултат пигментният слой на окото се влошава, което води до слепота.

Развъдници-
Тибетски мастиф

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Тибетски мастиф-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

900 – 3 450 лв.

Любопитно

През 2011 година червен мастиф е бил закупен от китайски бизнесмен за 10 милиона юана. Има и други подобни данни за кучета от тази порода, които са продавани на грандиозни цени.

Още породи

Голдън Ретрийвър

Породата е сред най-популярните социални кучета с по-големи размери. Голдън Ретрийвър, също познат като „Златен ретрийвър“.
Научи повече

Грейхаунд

Най-популярната порода от семейството на хрътки. През годините са се превърнали в символ за аристократизъм и се отличават с красотата и бързината си.
Научи повече

Дакел

Дакел е дребна порода кучета с много издължено тяло и къси крака. Породата е създадена в Германия с ясната цел да се използва за лов на язовци.
Научи повече

Далматинец

Средни към големи размери. Имат характерен външен вид, а петната им са дори и отвътре, класифицират се в групата на „Гончета – Следотърсачи“.
Научи повече

Джак Ръсел

Порода малки кучета, която е изключително активна. Според Международната федерация по кинология са класифицирани като Парсън-джак-ръселов териер
Научи повече

Доберман

Породата доберман е голяма по размер и няма как да останем безразлични към респектиращия и застрашителен външен вид.
Научи повече

Дого Aржентино

Единствената порода кучета, която е създадена в Аржентина. През годините се е смятало, че те се подаряват единствено на най-близките хора.
Научи повече

Йоркширски териер

Дребна декоративна порода с козина, която в голяма степен наподобява човешката коса.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!