Влез в акаунта си

самоед

самоед

Самоед е средна по размер порода кучета с характерен външен вид и спокоен темперамент. Според международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Шпицове и примитивен тип“ в секция „Северни кучета за впряг (впрегатни породи)“.

произход

Русия 

Представителите на породата са с древен произход. Сведенията сочат, че са потомци от територията на днешен Сибир. В миналото са използвани за множество полярни експедиции. 

Породата е селектирана като куче, което следва да бъде впрегнато. Това им
действие изисква много сила, мощ и издръжливост.

Наименованието на породата произлиза от Сибирски племена, които са
използвали породата за теглене на шейни и като пазачи/водачи на техните стада.

Стандартът за породата е утвърден още в началото на XX век в Англия. 

Тегло:

Мъжки: 23 – 30 килограма

Женски: 22 – 25  килограма

Размери:

Мъжки: 60 – 70 сантиметра

Женски: 50 – 60 сантиметра

живот:

10 – 13 години

самоед
самоед
самоед

Самоед - външен вид

Козина

Козината на тази порода е дълга, мека и гъста. Двуслойна е, което позволява на породата да се справя с арктичните студове. Подкосъмът е много плътен, мек и гъст. Външната козина е с по-голяма дължина и е права. Дължината на козината върху гърдите, задната част на крайниците и опашката е по-голяма, в сравнение с останалата част от тялото. Образува се грива и „гащи“. При женските екземпляри се вижда по-къс и мек косъм. Окраската им е бяла или кремава. Стандартът на породата не позволява да има отклонения в други цветове или оттенъци.

Тяло и глава

Тялото им е пропорционално, а гръдният им кош е развит и изнесен. Главата им е с леко издължена муцуна.

Уши

Ушите им са дребни по размер и са поставени високо. Те са изправени, триъгълни и са заоблени към самия край.

Опашка

Опашката на представителите на породата, следва да бъде дълга и добре окосмена. Тя е високо поставена и може да бъде извита към гърба или поставена леко встрани. В спокойно състояние се допуска и отпусната опашка.

самоед

Характер и обучение на Самоед

Характер

Самоедът е порода куче с приятен, спокоен и общителен характер. Това я прави предпочитана като домашен любимец сред много семейства с деца или подрастващи. Кои други породи са подходящи за съжителство с деца ще прочетете тук.

Те са изключително енергични, активни и приятелски настроени. Много рядко проявява агресивно поведение към други животни или хора.

Поради техните размери и мощ е добре да ги социализирате от ранна възраст.

Обучение

Обучението на представителите на породата е задача, със която може да се справи почти всеки. Те са умни и възприемчиви. Класифицирани са като кучета с ниво на интелигентност над средното, което е предпоставка за плавен и безпроблемен процес на възпитание.

Естествено, всичко това зависи от стопаните на кучето. Важно е да отделяте необходимото време, за да обучите животното с доза търпение и постоянство.

Социализирането на животното още от ранните етапи на неговото развитие  е процес, който ще положи основите на безпроблемното съжителство с хора и други животни. Това е етапът, който ще предотврати възможни поведенчески проблеми, липса на подчинение и проява на агресивно поведение.

При породата основен фактор е връзката между стопанина и животното. Тя е възприемчива и много умна, което е предпоставка за бързи и сравнително леснопостижими резултати.

Активност

За доброто кучешко здраве и щастливия му живот, е необходимо да осигурявате редовни разходки. Породата е сравнително енергична и се нуждае от умерена продължителност и поне две разходки дневно. Веднъж седмично следва да извеждате вашия любимец за по-интензивни и продължителни активности и тренировки.

Грижи и отглеждане на Самоед:

Самоед е от тези породи кучета, които са изключително адаптивни. Този факт е предпоставка за безпроблемното му отглеждане в апартамент или къща с двор. Собствениците на тези и други породи трябва да знаят, че дори и в по-малки местообитания, кучето ще се чувства добре, стига да му се предоставят достатъчно физически активности.  

За да се поддържа козината на Самоеда, следва да се сресва през един, два дни. Това ще запази нейния блясък и здравина.

Самоед - дравен статус и проблеми

1.Мускулна дистрофия свързана с Х хромозома

Тази патология се разглежда като наследствена и е причинена от липсващ протеин в мускулните влакна, който се нарича Дистрофин.

Наблюдават се симптоми като проблем при преглъщането на храна още в ранна възраст на кученцето.

Симптоматиката прогресира към слабост в мускулите, атрофия на мускулите и невъзможност за извършване на физически натоварвания.

За съжаление, липсва лечение за мускулната дистрофия. Прилага се медикаментозно лечение за някои от клиничните симптоми на заболяването.

2. Дерматоза вследствие дефицит на цинк

Представителите на породата са предразположени към кожно заболяване, предизвикано от дефицит на цинк. Заболелите кучета имат необходимост от по-големи количества цинк от заложените норми.

Заболяването се изразява в лющене на кожата и опадване на козината в зоната около очите и муцуната. Лечението се извършва чрез медикаментозно лечение с цинк съдържащи препарати. Ако забележите подобни симптоми следва да запазите час за преглед при ветеринар.

Развъдници-
самоед

Действащи развъдници за самоед на територията на България:

SNOW SISI, Lavinja Alpi, Thracian Glory, SMILES OF SEVEN HILLS

самоед-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

700 – 2 500 лв.

Любопитно

Интересно за породата е, че козината на представителите на породата има свойството да се самопочиства. 

Още породи

Шиба ину

Средна по размер и по-популярна, като по-дребния представител на породата Акита ину.В буквален превод, наименованието им се превежда „малко куче“.
Научи повече

Шотландски териер

Дребна по размер и e с характерен и интересен външен вид. Породата се класифицира като част от групата на териерите.
Научи повече

Коли

Средно голяма пастирска порода кучета от Обединеното кралство. Колитата са доста приятелски настроени и внимателни.
Научи повече

Мини пинчер

Известен още като куче-играчка – много прилича на доберман поради прилика в някои отличителни характеристики.
Научи повече

Боксер

Средна порода куче името е обвързано с възможността на породата да стои изправена на задните си крака, в поза, подобна на боксьор.
Научи повече

Бордър коли

Средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета.
Научи повече

Булмастиф

Eдно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.
Научи повече

Бултериер

Eдно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!