Влез в акаунта си

грейхаунд

Грейхаунд

Грейхаунд е най-популярната порода от семейството на хрътки в света. През годините са се превърнали в символ за аристократизъм и се отличават с красотата и бързината си. Тези кучета са най-бързите що се отнася до къси дистанции. Конкуренцията им в сравнение с всички останали породи е нулева.

произход

Великобритания

Счита се, че породата Грейхаунд е сред най-старите в човешката и кучешка история. Много близки по вид са били древноегипетските хрътки, които са почитани като свещени животни. Породата навлиза във Великобритания през Х-ти век и се използвала предимно от ловци.

В миналото, освен за помощници в лова, тези кучета са използвани и в надбягвания, но тъй като не издържали продължителните обиколки, скоро отпаднали от този вид спорт.

Тегло:

Мъжки: до 40 килограма

Женски: до 30 килограма

Размери:

Мъжки: 76 сантиметра

Женски: 68 сантиметра

живот:

10 – 14 години

грейхаунд
грейхаунд
грейхаунд

Грейхаунд - външен вид

Козина

Козината на тази порода кучета не се скубе, но е важно веднъж седмично да се почиства. Това може да правите с мокра кърпа, като по този начин ще отстранявате мъртвите косъмчета.

Разцветките, в които може да срещнете Грейхаунд, са: бели, оранжеви, гълъбовосиви, кафяви, черни, пясъчни, или жълто-рижави. При допир козината е мека.

Тяло и глава

Гръдният кош на тези кучета е изключително добре развит, а крайниците са дълги и мускулести. Именно това им позволява да развиват огромна скорост. Главата е масивна, като муцуната им се стеснява към носа. Шията е дълга и мускулеста.

Уши

Ушите им са изправени, но на върха са леко клепнали настрани.

Опашка

Опашката е дълга и стои ниско.

грейхаунд

Характер и обучение на Грейхаунд

Характер

Грейхаунд освен, че е най-бързото куче, то е известно още с огромната си любов към хората, както и с интелигентността си.

Обучение

В началото на обучението има много голяма вероятност кучето да прояви инат. Това е, тъй като то иска да му се доверите напълно, както и то на вас. Иска да ви почувства като приятел, а след това ще изпълнява всяка ваша команда. Тази порода много добре знае какво се иска от нея и физическия тормоз, наказанията и говоренето на висок тон не се приемат добре от тях.

Активност

Това, от което кучетата от породата Грейхаунд имат най-голяма нужда, е тичане. Ако не се движи достатъчно, Вие рискувате домашният Ви любимец да се превърне в агресивен – нещо, което е абсолютно нетипично за тях. 

Грижи и отглеждане на Грейхаунд:

Препоръчително е кучетата Грейхаунд да се отглеждат в къща с двор. Това ще им позволи свободно да тичат всеки път, когато усетят, че имат нужда от това. Не е проблем да се отглеждат и в апартамент, но тогава трябва да сте сигурни, че разходките са достатъчно дълги и изморителни за тях.

 

Ако сте решили да пуснете Вашия любимец да тича свободно, направете го извън града. В паркове и градинки рискувате да подгони някоя котка, или друго малко животинче. Свободните Грейхаунд се чувстват отлично сред природата, но трябва да сте сигурни, че кучето е добре обучено и ще се върне при Вас след зададена команда. В противен случай то може да избяга и да не се върне.

Здравен статус и проблеми

Превъртане на стомаха

Кучетата от породата Грейхаунд са на първо място сред всички останали по проблеми със стомаха. Подуването и последващото превъртане на този орган се получават при резки движения на пълен стомах. Тази порода има недостатъка стомахът да не е прикрепен към ребрата. При по-резки движения този орган започва буквално да се люлее и да блокира чревния тракт. Ако не се вземат моментални мерки и не се насрочи преглед при ветеринар, това може да причини смърт. За това е задължително Грейхаунд да отпочине поне два часа след хранене и чак тогава да излезе на разходка.

Тази порода има още проблеми с артрит и ревматизъм, които са в следствие от факта, че разходката им не е достатъчна. Често срещано е да имат проблем с алергии и възпаления на ушите и очите. Грейхаунд често има непоносимост към хапчета за вътрешни паразити и нетърпимост към анестезия. 

Развъдници-
грейхаунд

Действащи развъдници за грейхаунд на територията на България: -развъдник Perfect Puppy – село ИЗВОР

грейхаунд-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

950 – 2 500 лв.

Любопитно

Породата Грейхаунд е бърза не само, когато тича. Тези кучета дори ходят бързо и винаги са уверени и с високо вдигната глава. Готови са да излизат в жега, студ, сняг и дъжд – „разходката преди всичко“ може да бъде определено като тяхно мото. Кучетата от тази порода са изключително привързани към деца, които са част от семейството. Спокойно може да оставите кучето и детето заедно и бъдете сигурни, че домашният Ви любимец ще се грижи като бавачка за него. 

Още породи

Джак Ръсел

Порода малки кучета, която е изключително активна. Според Международната федерация по кинология са класифицирани като Парсън-джак-ръселов териер
Научи повече

Доберман

Породата доберман е голяма по размер и няма как да останем безразлични към респектиращия и застрашителен външен вид.
Научи повече

Дого Aржентино

Единствената порода кучета, която е създадена в Аржентина. През годините се е смятало, че те се подаряват единствено на най-близките хора.
Научи повече

Йоркширски териер

Дребна декоративна порода с козина, която в голяма степен наподобява човешката коса.
Научи повече

Боксер

Средна порода куче името е обвързано с възможността на породата да стои изправена на задните си крака, в поза, подобна на боксьор.
Научи повече

Бордър коли

Средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета.
Научи повече

Булмастиф

Eдно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.
Научи повече

Бултериер

Eдно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!