Влез в акаунта си

Басенджи

Басенджи

Представителите на породата Басенджи са дребна порода кучета известни още под наименованията Африканско басенджи, Конго териер и Африканско ловно куче.

Породата Басенджи се класифицира според Международната федерация по кинология в групата на „Шпицове и примитивен тип“ в раздел „Примитивни ловни породи“.

произход на породата Басенджи

Конго

Кучетата от породата Басенджи се определят като древна порода, която е на почит в Африканските страни, още 3000 години преди новата ера. По сведения, те са съжителствали с тамошните племена и са използвани като ловни кучета. Породата е предназначена за лов на птици и антилопи. 

Басенджи са порода кучета, която е известна като диво куче. Към момента, има реална възможност да се срещне представител на породата в африканската джунгла. Те се движат на глутници, живеещи с африканските племена.

 След 20-те години на 20 век тази порода се популяризира като екзотичен домашен любимец, който се е адаптирал към съвремието и се е превърнал в чудесен компаньон за редица стопани.

Тегло:

Мъжки: 9 – 12 

килограма

Женски: 9 – 11 килограма

Размери:

Мъжки: 41 – 43 сантиметра

Женски: 38 – 41 сантиметра

живот:

10 – 12 години

Басенджи
Басенджи
Басенджи

външен вид

Козина

Козината им е къса, гладка и прилепнала към тялото. На допир косменото им покритие наподобява коприна и е определяна като изключително фина и мека.

Стандарта на породата позволява кучетата от породата Басенджи да бъдат с различна по цвят украска. Срещат се представители, които са кафеникави, рижави, с черни петна или тигрови шарки.

Отличителна черта за породата е задължителното наличие на бели петна по лапите, края на опашката и гърба.

Тяло и глава

Тялото им е пропорционално и мускулесто. Характерно за породата е наличието на добре развит и леко изнесен напред гръден кош. Крайниците им са мускулести, което е вследствие на природата им на бегачи.

Уши

Ушите им са изправени и високопоставени. В основата си са по-широки като към върха си се стесняват.

Опашка

Опашката е дълга и се навива към гърба два пъти.  

Характер и обучение на Басенджи

Характер

Кучетата от породата Басенджи са изключително весели, дружелюбни и енергични кучета. Това ги прави чудесен избор за домашен любимец от семейства с деца или по-възрастни хора. Изначално, породата се нуждае от продължителни разходки, но след тях, тя остава спокойна и предпочита домашния уют.

Представителите на породата са много енергични и много харесват активните занимания и игри. Тъй като Басенджи е порода куче, която се слави със ловните си качества и качествата си на бегач е напълно възможно да подгонят по-дребни от тях животни. Този факт служи като напомняне на стопаните на ловните кучета, да разхождат домашните си любимци на повод, тъй като инстинктите им са силни и животинките често не могат да се преборят с тях.

Обучение

Всеки любимец разполага със свой собствен характер и различна податливост на дресировка. При липса на възпитание, породата е склона да сътвори безброй поразии. Бъдете постоянни и започнете обучението на вашия териер във възможно най-ранна възраст. По този начин ще си осигурите спокойствие и ще предотвратите множество главоболия.

Активност

Хиперактивността им изисква по-чести и дълги разходки. Липсата на „отдушник“ на неспирната им енергия поражда възможност за пакости и бели. Ако отглеждате тези любимци в апартамент, е редно да си предвидите ежегодни разходки по минимум един час.

Грижи и отглеждане на Басенджи:

Препоръчително е кучетата от породата да се отглеждат в апартамент. Задължително условия за комфорта на животинката е да не пренебрегвате нуждата им да изразходват енергия.

Разходките им могат да бъдат с порядъка на два пъти дневно, но е желателно да са с по голяма продължителност.

Козината им се поддържа сравнително лесно. Желателно е вчесване с помощта на специализирана ръкавица, за да премахнете излишната козина, особено в периодите на нейното линеене.

Къпането на животинката се извършва при необходимост и задължително със специализирана козметика. Не забравяйте, че почистването на очите и ушите е задължително, за да предотвратите развитието на инфекции. Консултирайте грижата и режима на хранене на вашия домашен любимец със специалист.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Басенджи

Здравен статус и проблеми

Заболявания

Представителите на породата са изначално издръжливи кучета, които рядко се сблъскват с предразположености към различни патологии. По-често те страдат от генетично предавани заболявания, които включват заболяване на бъбреците, познато като синдрома на Фанкони. При ненавременни мерки, това състояние довежда до бъбречна недостатъчност и в някои случай до фатален край.

Друга засегната зона от тяхната физиология са очите. Срещат се представители на породата, които страдат от катаракта и прогресивна атрофия на ретината. За да избегнете усложнения или подобни на гореспоменатите здравословни проблеми, ви съветваме да посещавате редовно ветеринар.

Повече за здравния статус на тази порода може да прочетете тук.

Развъдници-
басенджи

Действащи развъдници за басенджи на територията на България:  

BASENJI ACE OF FREEDOM KENNEL


басенджи-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

1 500 – 2 800 лв.

Любопитно

Басенджи е порода куче, която набира популярност, като куче което не лае. Това определение определено не значи, че кучето е нямо, тъй като издава различни звуци.

Козината им не пада и не излъчва характерната кучешка миризма. Тези кучета спадат към породите, подходящи за стопани с алергия към домашни любимци.

Още породи

Бернски зененхунд

Средна порода куче, която е известна и популярна с наименованието планинско бернско куче или швейцарски зененхунд.
Научи повече

Басет

Средно голяма порода кучета, популярна с ловния си характер и невероятното им съжителство с деца. Те са част от семейство на ловджийските кучета.
Научи повече

Бигъл

Средно голяма порода, популярна с ловния си характер те са от групата на Гончетата следотърсачи.
Научи повече

Бишон фризе

Дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и е по-позната като Френска болонка.
Научи повече

Боксер

Средна порода куче името е обвързано с възможността на породата да стои изправена на задните си крака, в поза, подобна на боксьор.
Научи повече

Бордър коли

Средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета.
Научи повече

Булмастиф

Eдно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.
Научи повече

Бултериер

Eдно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!