Влез в акаунта си

Акбаш

featured-image

Тегло:

41

-

64

кг.

34

-

54

кг.

Размери:

71

-

86

см.

69

-

81

см.

Живот:

10

-

12

год.

Породата куче Акбаш е голяма, мощна, произхождаща от Турция и е използвана предимно като куче пазач на добитък.

Тези кучета са известни с внушителното си присъствие, често определяни като внушителна порода куче с благородна осанка. Спокойни и уравновесени са, което е от съществено значение за ролята им на пазители на добитъка.

Физическите им способности се съчетават с умствената им острота, което ги прави много подходяща порода куче пазач.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Висока

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Акбаш:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Средно ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Акбаш

Произхождайки от западните анадолски планини на Турция, Акбаш може да се похвали с древно потекло като куче пазач на добитъка. 

Самото име на породата се превежда като „бяла глава“, което я отличава от нейния черноглав братовчед Карабаш. 

Въпреки че точният произход е неясен, тези кучета вероятно споделят потекло с други големи, бели породи пазители около Средиземно море. В продължение на хилядолетия кучетата от породата са били ценени от овчарите за тяхната лоялност и смелост, защитавайки стадата от вълци и хищници.

Външен вид при Акбаш

Характер и обучение при Акбаш

Характер

 Породата куче Акбаш е известна със своя лоялен и независим характер. То е  нежно и любвеобилно към семейството си, но е по-резервирано и дистанцирано към непознати. 

Въпреки защитните си инстинкти, кучетата от породата Акбаш обикновено не са агресивни. Те са спокойни и добронамерени, особено към тези, на които се доверяват. Те са интелигентни и способни да вземат самостоятелни решения, което понякога може да се приеме за твърдоглавие.

Тази независимост означава, че те се нуждаят от последователно обучение и социализация от ранна възраст, за да се гарантира, че ще се развият като пълноценни кучета. Техният темперамент ги прави подходящи за роли, които изискват бдителност и отдаденост, и те процъфтяват в среда, в която имат цел.

Обучение

Любимците са интелигентни и могат да научават команди, но независимият им характер и силната им воля могат да превърнат процесът на обучение в предизвикателство за стопаните.

За да се дресират е необходимо постоянство. Методът на обучение трябва да е постоянен и авторитетен, но е хубаво да кучетата да бъдат поощрявани след това. 

Ранната социализация и обучението са от решаващо значение, за да се гарантира, че реагират добре на научените кучешки команди.

Активност

 По отношение на активността породата куче Акбаш е умерено активна. Кучетата не се нуждаят от толкова много упражнения, колкото някои други големи породи, но редовната физическа активност е от съществено значение за поддържане на здравето им и за предотвратяване на скуката. 

Тези кучета са в „свои води“, когато имат работа за вършене, като например защита на добитък или охраняване на имот. Нуждаят се от просторен, обезопасен двор, в който да се разхождат и да изследват, тъй като са свикнали да патрулират на големи площи. 

Ежедневните разходки и игри са важни за породата куче Акбаш, за да се поддържат физическите и умствените стимули на любимците. Въпреки независимия си характер, те обичат да прекарват време със семействата си и могат да бъдат привързани и игриви. Въпреки това, поради размерите и силата си, те са най-подходящи за семейства с достатъчно пространство, за да задоволят нуждите си.

 

Грижи и отглеждане

Кучетата Акбаш се нуждаят от достатъчно време на открито и упражнения. За отглеждането им е необходим голям, сигурно ограден двор, в който да се разхождат, за да се поддържа възможността да бъдат физически активни.

 

Козината на кучетата от породата се нуждае от редовно четкане, за да се поддържа здрава и да се ограничи линеенето. Четкането трябва да е по-редовно, когато са сезоните за смяна на козината. 

 

Кучетата Акбаш се нуждаят от висококачествена храна, както всяка друга порода. От съществено значение е балансираното хранене, подходящо за по-големи породи кучета. Храната трябва да е богата на подходящи хранителни вещества, за да се поддържа кучето здраво и с високи нива на енергия.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Като цяло кучетата от породата Акбаш са здрави, но, както всички породи, могат да бъдат предразположени към определени здравословни състояния. 

Тазобедрена дисплазия 

Тазобедрената дисплазия е генетично заболяване, което засяга тазобедрените стави и води до артрит или проблеми с подвижността.

Дисплазия на лакътя

Подобно на дисплазията на тазобедрената става, това състояние засяга лакътните стави.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизъм при куче е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, което води до различни метаболитни проблеми.

Подуване на корема (усукване на стомаха)

Превъртане на стомаха е сериозен здравословен проблем, при който стомахът се пълни с газ и се усуква, което може да бъде животозастрашаващо, ако не се лекува своевременно.    

Развъдници за Акбаш

На територията на България не са открити действащи развъдници.

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Акбаш - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

450

-

600

лв.

Любопитно

Кучетата акбаш са с добродушен характер, но при схватка с едро куче или вълк шансът им за победа е много голям. Кожата на врата им е много еластична, за да ги пази при схватката.

Галерия

Подходящи статии

Кожни заболявания при куче | Причини и превенция

Профилактичен преглед при ветеринар

Ортопедични проблеми при куче – Как да ги предотвратим?

Паразити при котките

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!