Влез в акаунта си

НЕАПОЛИТАНСКИ МАСТИФ

НЕАПОЛИТАНСКИ МАСТИФ

Неаполитанският маастиф е гигантска работна порода от Италия. Въпреки че размерите му могат да бъдат плашещи, представителите на тази порода са кротки и са отлични домашни любимци за семейства са деца. 

Ако търсите най-добър приятел, който може да Ви помогне и да Ви предпази, неаполитанският маастиф е подходящ за тази задача.

произход

Тази порода кучета има изключително интересена история. По данни на Американския киноложки клуб разказите и изображенията на Неаполитанския маастиф датират от преди хиляди годинй- от 700 г. пр. н. е.

През четвърти век пр. н. е. Александър Велики кръстосва своите известни гигантски бойни кучета с късокосмести индийски кучета, за да създаде порода, известна като молос, която използва в битките. 

На по-късен етап започват да кръстосват тези кучета с други едри породи, за да създадат още по-едри и страховити кучета – мастино.

Мастино е селективно развъждано от фермери в Южна Италия, за да се създаде порода с големи размери, с увиснала кожа и гладка козина. При селективното развъждане те се стремят да създадат куче, което да е по-семейно от мастиното, но същевременно да е първокласно куче пазач и защитник. 

По-късно тази порода става известна като Неаполитански маастиф, кръстен на родния си град Неапол.

Тегло:

Мъжки: 67 килограма

Женски: 50 килограма

Размери:

Мъжки: 75 сантиметра

Женски: 68 сантиметра

живот:

7 – 9 години

НЕАПОЛИТАНСКИ МАСТИФ
НЕАПОЛИТАНСКИ МАСТИФ

НЕАПОЛИТАНСКИ МАСТИФ - външен вид

Козина

Неаполитанският маастиф е с набръчкана кожа и къса лъскава черна козина.

 

Тяло и глава

Представителите на тази порода притежават мускулесто телосложение и дълги, провиснали скули, които се спускат от лицето му.

 

Уши

Въпреки внушителните си размери представителите на тази порода кучета имат малки уши. Те са в триъгълна форма и са клепнали надолу.

 

Опашка

Опашката на Неаполитанския маастиф е дълга. Характерно за нея е, че в основата е по-широка, а в края изтънява.

НЕАПОЛИТАНСКИ МАСТИФ
НЕАПОЛИТАНСКИ МАСТИФ

Характер и обучение на НЕАПОЛИТАНСКИ МАСТИФ

Характер

Неаполитанските маастифи обичат безусловно семействата си, но могат да бъдат предпазливи към непознати, поради което са чудесни кучета пазачи, които защитават домовете си от натрапници. Тяхното безстрашно и защитно поведение със сигурност ще уплаши всеки нежелан гост. 

Когато става въпрос за прекарване на време със стопаните им, Неаполитанският маастиф е особено привързано куче. Обикновено то не е игрива порода, но с удоволствие ще се сгуши вкъщи или ще се разхожда по няколко пъти на ден.

Обучение

Обучението на Неаполитанския маастиф трябва да започне възможно най-скоро- около осемседмична възраст. С напредването на възрастта представителите на тази порода кучета могат да станат упорити и трудни за обучение.

Тъй като те са предпазливи към непознати и естествено подозрителни към външни хора, обучението за социализация е от ключово значение за тях. Водете кучето си редовно на обществени места. Вкъщи им помогнете да се научат да посрещат гости по подходящ начин и да правят разлика между приятел и враг.

 

Активност

Макар че едно от любимите занимания на Неаполитанския маастиф е да се излежава, собствениците му трябва да осигурят активност за около 20 минути поне два пъти дневно. Представителите на тази порода кучета не се нуждаят от много упражнения, но редовните разходки са от решаващо значение за регулиране на теглото и здравето на ставите. Специалистите съветват да ги държите под око в топло време, тъй като са склонни към прегряване.

Грижи и отглеждане на НЕАПОЛИТАНСКИ МАСТИФ:

Грижа

Неаполитанските маастифи са известни със спокойния си нрав и късата си, набръчкана козина. Вашият домашен любимец се нуждае от по-малко упражнения в сравнение с други породи. Въпреки това тези кучета все още се нуждаят от много обучение и грижи, за да бъдат здрави и добре възпитани спътници у дома.

 

Хранене

Хранете вашия Неаполитански маастиф с висококачествена храна за кучета и му осигурявайте винаги голямо количество прясна вода. Избягвайте храни с много пълнители, като например странични животински продукти и целулоза, в които липсват основни хранителни вещества. 

Натуралните, пълноценни съставки са най-добри за храносмилателната система на кучето ви. Помолете ветеринарния си лекар да ви помогне да определите най-подходящата храна и размера на порциите в зависимост от възрастта, теглото и нивата на активност на кучето ви.


Според Американския киноложки клуб опитните развъдчици препоръчват храна с малко по-високо съдържание на мазнини и по-ниско на протеини, особено за по-малките кучета, които растат бързо. 

Поради големия им размер е най-добре тези кучета да се хранят с няколко малки порции храна на ден, а не с едно голямо хранене, за да се предотврати подуването на корема.

НЕАПОЛИТАНСКИ МАСТИФ

Здравен статус и проблеми

Подобно на другите чистокръвни кучета, представителите на тази порода са склонни към някои наследствени здравословни проблеми. Здравето на ставите е проблем поради големия им размер. С цялата си допълнителна кожа и издръжливи мускули ставите им са подложени на голямо натоварване. 

Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар за оценка на тазобедрената става и лакътя, както и за съвети за превантивна грижа. Отговорните развъдчици трябва също така да тестват кучетата-родители за проблеми преди развъждането, а медицинската история на кученцето трябва да бъде предоставена по време на процеса на осиновяване.

 

Развъдници-
нЕАПОЛИТАНСКИ МАСТИФ

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

НЕАПОЛИТАНСКИ МАСТИФ-
Цена

Не са открити данни за българския пазар. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Любопитно

В много европейски страни, въпреки бойните качества на Неаполитански Мастиф, е категорично забранено той да бъде допускан до кучешки боеве. 

Още породи

Джак Ръсел

Порода малки кучета, която е изключително активна. Според Международната федерация по кинология са класифицирани като Парсън-джак-ръселов териер
Научи повече

Доберман

Породата доберман е голяма по размер и няма как да останем безразлични към респектиращия и застрашителен външен вид.
Научи повече

Дого Aржентино

Единствената порода кучета, която е създадена в Аржентина. През годините се е смятало, че те се подаряват единствено на най-близките хора.
Научи повече

Йоркширски териер

Дребна декоративна порода с козина, която в голяма степен наподобява човешката коса.
Научи повече

Боксер

Средна порода куче името е обвързано с възможността на породата да стои изправена на задните си крака, в поза, подобна на боксьор.
Научи повече

Бордър коли

Средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета.
Научи повече

Булмастиф

Eдно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.
Научи повече

Бултериер

Eдно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!