Влез в акаунта си

корги

корги пембрук

Породата корги е дребна към средна по големина. Характеризира се с ниския си ръст, издължено тяло и големи, изправени уши. 

Според Международната федерация по кинология, породата се класифицира към групата на „Овчарски и пастирски кучета“ или „Кучета подкарвачи“.

произход

Великобритания

Често пъти породата Корги Пембрук е наричана Уелско Корги Пембрук, тъй като с изследването на породата се твърди, че те са пристигнали в Уелс с келтските племена.

Преди да се разглежда като домашен любимец, породата е селектирана, за да пази и води селскостопански животни. 

Твърди се, че Коргитата Пембрук са произлезли от кръстоска между Корги Кардиган и Шпиц. През 30-те години на XX век се приема стандарта за породата и купирането на опашката им.

Тегло:

Мъжки: 10 -12 килограма

Женски: 9 – 11 килограма

Размери:

Мъжки: 25 – 30 сантиметра

Женски: 25 – 30 сантиметра

живот:

11 – 14 години

корги
корги
корги

Корги - външен вид

Козина

Козината на тази порода е средно дълга. Права е и има свойството да не пропуска вода. Космената им покривка е гъста и мека. Окраската им най-често е двуцветна. Характерни основни цветове са червеникаво, кафяво, бежово. Втория цвят е на ивици или петна, като често пъти е по-светъл от основния. Срещат се и коргита в три цвята: черно, бяло и рижаво.

Тяло и глава

Тялото им е издължено с едри лапи и много къси крайници. Главата им е сравнително малка, като муцуната им наподобява лисичата. Характерно за породата е наличието на изнесен гръден кош.

Уши

Ушите им са почти триъгълни с леко заоблени върхове, високо поставени. Те са сравнително големи предвид размера на главата им.

Опашка

Стандартът за породата изисква купиране на опашката. Случва се да се родят коргита с доста къса опашка, която не се купира.

корги

Характер и обучение на Корги

Характер

Кучетата от породата са много привързани към стопаните си и обичат тяхното внимание. Важно е да получава възможност за достатъчно движение, тъй като е предразположено към затлъстяване.

Поради структурните му особености не е препоръчително кучето да скача от височини или на място, тъй като това може да окаже негативно влияние на гръбнака или крайниците му.

 

Обучение

Обучението на представителите на породата се определя като лесно, тъй като породата се поддава на дресировка и се слави с изключителен интелект. В процеса на обучение не е препоръчително да се използват физически наказания. Породата е по-изпълнителна при приятелски и добронамерен подход. Бъдете последователни и избягвайте припряност и липса на търпение.

Активност

Кучетата от породата Корги Пембрук са доста активни и издръжливи на физически натоварвания. 

Грижи и отглеждане на Корги:

Ако породата се отглежда в апартамент, е редно да се съобразите с необходимата физическа активност, за да може любимецът ви да живее пълноценно.

Коргитата не изпитват затруднения при живот в къща с двор. Космената му покривка не изисква специфични грижи. Желателно е да я сресвате регулярно, за да я поддържате в здрав и естетичен вид. 

Корги - Здравен статус и проблеми

1.Тазобедрена дисплазия

Тазобедрената дисплазия е състояние, което се изразява в неправилно формиране на ставите в процеса на развитие.

В зависимост от броя на ставите, които имат проблем при формирането, може да се разглежда като двустранна или едностранна дисплазия. 

Симптоми, които се забелязват при заболелите животни, са куцота и затруднения при придвижване. За да се избегнат усложнения като артритни и други ставни заболявания, се препоръчва навременна консултация и преглед при ветеринар.

2. Други здравословни проблеми

При породата се наблюдава предразположеност към очни проблеми като прогресивна атрофия на ретината, ювенилна катаракта и корнеална дистрофия.

Други заболявания, на които следва да обърнете внимание са Von Willebrand тип 1 –  генетично предавано заболяване, свързано със съсирването на кръвта и дегенеративната миелопатия – унаследено заболяване на нервната система, което също се наблюдава при породата.

Какви грижи за здравето може да положите за Вашия Корги Пембрук прочетете в тази статия

Развъдници-
корги

На територията на България не са открити действащи развъдници.

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

корги-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

1500 – 3 000 лв.

Любопитно

Елизабет || и любовта ѝ към породата През тридесетте години на 20 век се появява първото Корги в кралското семейство.

През 1949г., на бял свят се появяват първото потомство от кученца, след решението на Елизабет да развъжда породата. Кралските кучета са били над 30 броя, живеели са пълноценен живот в собствени стаи, обгрижвани от специализиран персонал. За съжаление, последният представител на кралските кучета, почива през 2018г..

Още породи

Пекинез

Дребна порода куче, известна като куче компаньон. Породата се класифицира в групата на “Toy” – кучетата или кучета – играчки.
Научи повече

Померан

Малка порода куче, известна като най-малкия представител на Шпиц. Класифицира се като декоративна порода, куче-компаньон.
Научи повече

Пудел

Често пъти, любители на четериногите приятели, смятат, че произходът на Пудела е Франция, но грешат.
Научи повече

Ризеншнауцер

Известна и под наименованието Гигантски шнауцер. Този вид шнауцери е най-големият от трите вида след стандартния шауцер.
Научи повече

Боксер

Средна порода куче името е обвързано с възможността на породата да стои изправена на задните си крака, в поза, подобна на боксьор.
Научи повече

Бордър коли

Средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета.
Научи повече

Булмастиф

Eдно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.
Научи повече

Бултериер

Eдно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!