Влез в акаунта си

бордър коли

Бордър коли

Бордър коли е средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета. Според международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Овчарски и пастирски кучета. Кучета подкарвачи“ в секция „Овчарски и пастирски кучета“.

Бордър коли - произход

Великобритания

През 70-те години на XVI век са описани първите сведения и описания на порода овчарско куче, което прилича на днешното Бордър коли. Това е книгата „Трактат за английски догове“, която е написана от Джон Кай, личен лекар на Елизабет I.

През 80-те години на XIX век е официално разработен и стандарта за породата. В началото на XX век е съставено и днешното му наименование, което идва от популярни представители на породата от граничен район между Шотландия и Англия.

Тегло:

Мъжки: 20 – 27 килограма

Женски: 15 – 23 килограма

Размери:

Мъжки: 50 – 55 сантиметра

Женски: 47 – 52 сантиметра

живот:

10 – 14 години

бордър коли
бордър коли
бордър коли
бордър коли

Бордър коли - външен вид

Козина

Космената им покривка е двуслойна, гъста и мека. Козината им е сравнително дълга с по-къс косъм на крайниците.

Окраската им е най-често двуцветна или трицветна, като се среща в много различни цветове. Най-разпространени са  черно-бели, кафяви и синкави.

Тяло и глава

Тялото им е средно по размер и е пропорционално. Породата разполага с изправена стойка. Срещат се представители с различен цвят на очите.

Уши

Ушите им са заострени и високопоставени. Срещат се представители с изправени, полуизправени и клепнали уши.

Опашка

Опашката им е със сърповидна форма и е добре окосмена. Опашката им е тежка и масивна с много дълъг косъм. Носи се отпусната.

Характер и обучение на породата Бордър коли

Характер

Представителите на породата Бордър коли се славят с челното място на класацията за най-интелигентна порода куче. Те са изключително възприемчиви и изпълнителни.

Нуждаят се от много пространство и възможност за редица активности. Това е и основната причина да не се препоръчва отглеждането им в апартамент или малки пространства.

Бордър колитата са много отзивчиви и енергични. Те са лоялни и привързани към своя стопанин и са винаги нащрек. 

Породата следва да бъде много стимулирана, както физически, така и психически. Тези пастирски кучета имат голям капацитет и непреодолима жажда за още знания. Липсата на постоянно стимулиране ги провокира да проявяват нетипичен за тях характер, като лай, енергично и невротично копаене и още много други. 

Тези кучета изискват внимание и са очарователни компаньони за активно спортуващи хора с възможност за екстремни физически натоварвания.

Поради силната им привързаност към семейството им, при среща с непознати и усещане на опасност, могат да проявят агресия.

Обучение

За обучението на представителите на породата трябва да има един изявен лидер, който да се заеме с процесите, тъй като те са изключително самостоятелни и смятат, че могат те да вземат самоинициатива. Породата е много умна и възприемчива и всеки ден е в очакване на нови и нови знания.

Обучението следва да стартира в ранна възраст, за да избегнете своенравието на Бордър колито.

Бъдете последователни и иновативни. Намерете своя подход и изградете силна връзка със своето куче. Не използвайте физически методи в процеса на дресировка, а заложете на сигурност, чрез тон, категоричност, добро отношение и лакомство.

Активност

Тази порода изисква много активни стопани, които да се ангажират със постоянното физическо и психологично стимулиране на породата. 

Грижи и отглеждане:

Отглеждането на породата следва да бъде на просторно място с възможност за дълги и продължителни разходки.

Пастирският им характер ги прави не особено подходящи за съжителство с малки деца. Твърде вероятно е да ги възприеме като част от „неговото стадо“ и редовно ще ги насочва в правия път, чрез лай и побутване. За това препоръчваме игрите му с малки деца да бъдат под надзора на по-възрастните.

Добрият вид на тяхната козина изисква регулярни грижи за поддържане. Редовното разресване е само част от изискваните дейности. Редовно проверявайте ушите, очите и ноктите на вашите любимци.

Здравен статус и проблеми

1.Лакътна дисплазия

Дисплазия на лакътната става е състояние, което се разглежда като здравословен проблем в областта на опорно-двигателната система при кучетата.

Тази патология е наследствено предадена и се проявява след 4-тия месец. Забелязва се накуцване с предните крайници.

Диагностицирането и лечението се извършват от специалист ветеринар. Може да бъде медикаментозно или хирургично.

2. Глаукома

Глаукомата е очно заболяване, което представлява прекомерно увеличение на вътреочното  налягане и предизвиква изменения и деформации на очния нерв и ретината. Симптоматично, при заболелите кучета се забелязва помътняване на окото, подуване и болка. Поради възможността за загуба на зрение, това състояние се разглежда като спешно и се изисква намеса на специалист – ветеринарен лекар.

Развъдници-
бордер коли

Действащи развъдници за бордър коли на територията на България:

Riverside Forest

бордър коли-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

300 – 1 400 лв.

Любопитно

Най-популярен представител на породата е Old hemp. През 90-те години на 19 век е отличен като най-добрия и тихия в неговата сфера. Съответно, кучето е най-търсено за разплод в района на Нортумбърланд, Англия. Това е мястото, където е изграден и негов мемориал.

Още породи

Бернски зененхунд

Средна порода куче, която е известна и популярна с наименованието планинско бернско куче или швейцарски зененхунд.
Научи повече

Басет

Средно голяма порода кучета, популярна с ловния си характер и невероятното им съжителство с деца. Те са част от семейство на ловджийските кучета.
Научи повече

Бигъл

Средно голяма порода, популярна с ловния си характер те са от групата на Гончетата следотърсачи.
Научи повече

Бишон фризе

Дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и е по-позната като Френска болонка.
Научи повече

Голдън Ретрийвър

Породата е сред най-популярните социални кучета с по-големи размери. Голдън Ретрийвър, също познат като „Златен ретрийвър“.
Научи повече

Грейхаунд

Най-популярната порода от семейството на хрътки. През годините са се превърнали в символ за аристократизъм и се отличават с красотата и бързината си.
Научи повече

Дакел

Дакел е дребна порода кучета с много издължено тяло и къси крака. Породата е създадена в Германия с ясната цел да се използва за лов на язовци.
Научи повече

Далматинец

Средни към големи размери. Имат характерен външен вид, а петната им са дори и отвътре, класифицират се в групата на „Гончета – Следотърсачи“.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!