Влез в акаунта си

Родезийски риджбек

Родезийски риджбек

Родезийски риджбек е забележителна порода кучета, която пленява сърцата на много любители на кучета с царствения си вид и непоколебима лоялност.  Първоначално отглеждана в Южна Африка, тази порода има богата история и притежава уникална физическа характеристика, която я отличава от другите породи.

произход на австралийска овчарка

Зимбабве

Родезийският риджбек произхожда от Зимбабве (бивша Родезия) и е изкуствено създаден от европейски заселници за лов на едър дивеч. 

 

Нуждаели се от универсална и смела порода, способна да проследява, задържа и лае, за да предупреди ловците за присъствието на плячка. Потеклото на тази порода може да бъде проследено до местните африкански кучета, заедно с европейските породи като хрътки и териери.

Тегло:

Мъжки: 36 – 41 килограма

Женски: 36 – 41 килограма

Размери:

Мъжки: 61 – 69 сантиметра

Женски: 61 – 69 сантиметра

живот:

10 – 12 години

външен вид при Родезийски риджбек

Козина

Козината на тази порода къса и права. В областта на гръбнака се забелязва ивица, при която козината расте в обратна посока на естествената посока на косъма. Окраската им може да бъде в няколко различни нюанса. Допустими са цветове от светло до тъмно бежово.

Тяло и глава

Тялото им е пропорционално, а гръдният им кош е добре развит. Главата им е с издължена муцуна.

Уши

Ушите им са средни по размер, с по-широка основа и се стесняват към върха. Те са високопоставени и клепнали.

Опашка

Опашката им е дълга.
Родезийски риджбек (3)

Характер и обучение приРодезийски риджбек

Характер Родезийските риджбеки са известни като страхотни семейни кучета. Те имат естествен афинитет към децата и могат да бъдат нежни и търпеливи с тях. Въпреки това е важно да ги наблюдавате при игра с  малки деца и кучета, за да се осигури безопасност.  Родезийските риджбеки са известни със своята лоялност, интелигентност и защитен характер. Те са привързани и отдадени на семействата си, което ги прави отлични другари и бдителни пазители.  Въпреки че обикновено са добродушни, те могат да бъдат резервирани с непознати.  Тази порода е силно адаптивна и процъфтява в домакинства, които осигуряват последователно обучение, социализация и достатъчно упражнения.
Обучение
Поради своята интелигентност и волева природа, родезийските риджбеки изискват твърдо и последователно обучение. Методите за положително поощряване работят най-добре с тази порода. Ранната социализация е от решаващо значение, за да се гарантира, че те ще развият добри маниери и благ характер. С подходящо обучение и насоки те могат да се отличат в различни дейности като послушание, ловкост и проследяване. Въпреки че са интелигентни, те може да не винаги са послушни или нетърпеливи да угодят. Обучителните сесии трябва да са ангажиращи и възнаграждаващи, за да ги поддържат мотивирани и фокусирани.

Активност

Родезийски риджбек са активни кучета, които се нуждаят от редовни упражнения, за да останат психически и физически стимулирани. Те обичат дейности като тичане, туризъм и игра на интерактивни игри.  Редовните упражнения помагат за предотвратяване на скуката и разрушителното поведение. Въпреки това е важно да им осигурите сигурна и защитена среда, тъй като техните ловни инстинкти могат да ги накарат да се бягат.

Грижи и отглеждане:

Тази порода има малка нужда от поддръжка и подстригване. Тяхната къса козина изисква разресване – от време на време, за да се отстрани опадалата козина.  Редовното подрязване на ноктите, миенето на зъбите и почистването на ушите също трябва да бъдат част от тяхната рутинна грижа.  Когато става въпрос за развъждане, от съществено значение е да работите с реномирани развъдчици, които дават приоритет на здравето и темперамента на своите кучета.

Здравен статус и проблеми

Кучетата от породата обикновено са здрави, но като всяка порода, те могат да бъдат предразположени към определени здравословни проблеми.    1.Тазобедрена дисплазия Подобно на много големи породи, родезийските риджбеки могат да бъдат предразположени към дисплазия на тазобедрената става, състояние, при което тазобедрената става не се развива правилно. Това може да доведе до дискомфорт, куцота и артрит. Редовните упражнения, поддържането на здравословно тегло и правилните практики за отглеждане могат да помогнат за намаляване на риска от тазобедрена дисплазия. 2. Дермоидният синус Дермоидният синус е вродено състояние, срещано при родезийски риджбек. Това е дефект в кожата по дължината на гръбнака, който може да причини инфекции или неврологични проблеми. Отговорните развъдници провеждат прегледи, за да открият и избегнат развъждането на кучета с това заболяване. 3.Хипотиреоидизъм Някои кучета от породата могат да развият хипотиреоидизъм, състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Симптомите могат да включват наддаване на тегло, летаргия и кожни проблеми. Редовните ветеринарни прегледи и правилното управление могат да помогнат за наблюдение и лечение на това състояние 4. Мастноклетъчни тумори Известно е, че родезийските риджбеки имат по-висок риск от развитие на мастоцитни тумори, вид рак на кожата. Редовните прегледи на кожата и ранното откриване са от решаващо значение за успешното лечение. Препоръчват се консултация с ветеринарен лекар и рутинни прегледи. 5. Прогресивна атрофия на ретината (PRA) PRA е наследствено очно заболяване, което може да доведе до прогресивна загуба на зрението и слепота. Отговорните развъдници провеждат очни прожекции, за да идентифицират носителите и да избегнат развъждането на засегнати кучета. Редовните очни прегледи от ветеринарен офталмолог могат да помогнат за наблюдение и управление на PRA. 6. Чувствителност и алергии Някои кучета може да имат чувствителност или алергии към определени храни, фактори на околната среда или вещества. Идентифицирането и избягването на задействащите фактори, както и работата в тясно сътрудничество с ветеринарен лекар, може да помогне за справяне с тази чувствителност. От съществено значение е собствениците на представители на породата да провеждат редовни ветеринарни прегледи, да осигурят балансирана диета, да предприемат правилни мерки и незабавно да се справят със здравословните проблеми.  Отговорните практики за развъждане, генетичните тестове и откритата комуникация с реномирани специалисти са важни фактори за намаляване на риска от наследствени здравни проблеми.

Развъдници-
Родезийски риджбек

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Родезийски риджбек -
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

700 – 1 450 лв.

Любопитно

Знаете ли, че породата Родезийски риджбек са били използвани за защита на добитъка от хищници, като лъвове? Обучавани са да пазят и защитават срещу големи диви животни, демонстрирайки своята храброст и защитни инстинкти.

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!