Влез в акаунта си

Питбул

Питбул

Питбул

Съвременните американски питбул териери могат да имат силен стремеж към плячка и невинаги се разбират с други кучета. Те са известни с това, че създават силни връзки със своите семейства. И както повечето питбули, те са склонни да бъдат лоялни и привързани.

произход на питбул

САЩ

Историята на  тази порода датира от началото на XIX в. в Обединеното кралство. Първоначално американските питбул териери са били развъждани от староанглийски булдози (на външен вид тези кучета приличат на днешния американски булдог) и са били използвани за боеве с други кучета.

Макар че боевете с кучета са забранени от близо 200 години, днес все още има хора, които вярват на старите стереотипи,  че тези силни, мускулести кучета са много агресивни и не са подходящи за гледане в домашни условия.

 

Тегло:

Мъжки: 15 – 27 килограма

Женски: 13 – 25 килограма

Размери:

Мъжки: 62 сантиметра

Женски: 46 сантиметра

живот:

10 – 12 години

Питбул
Питбул
Питбул

външен вид при питбул

Козина

Американският питбул териер притежава къса гладка и лъскава козина. Цветовете ѝ включват черно, бяло, бриндле, пясъчно, червено, кафяво или смесен тен.

 

Тяло и глава

Тази порода кучета се отличават с мускулесто телосложение. Главата им наподобява правоъгълник, като е най-широка в частта на челюстите. Въпреки че американският питбул териер е среден на височина, той е изключително силен за своя  ръст. Очите са кръгли и могат да бъдат кафяви, черни и сини.

Уши

Обичайно ушите на тази порода са клепнали. През последните години все по-рядко се копират.

Опашка

Опашката на американския питбул териер е леко заострена. 

Характер и обучение при питбул

Характер

Тази порода се адаптира към почти всякакви условия на живот. Единствените условия са да е добре социализирано и да получава ежедневни упражнения и внимание.

Обучение

Американският питбул териер е изключително интелигентна порода и с лекота усвоява команди и трикове. Препоръчва се ранно обучение по послушание и социализация.

 

Активност

Нуждае се от редовни физически упражнения и регулиране на диетата, за да избегне наддаване на тегло.

Питбул - грижи и отглеждане:

Американските питбул териери са изключително любвеобилни към стопаните си и обичат да участват във всичко, което се случва около тях. Те запазват кучешкото си поведение и в зряла възраст, а тази жизненост прави живота с тях радостен. Веднъж щом се запознаете с тази порода, ще се чудите как сте живели без нея.

На какво да обърнете внимание преди да посрещнете кученце американските питбул териери в дома си:

· Проявяват свръхзащита на семейството и територията, ако не са социализирани правилно;

·    Възприема котките и малките животни като плячка, освен ако не е обучен по друг начин.

 

Породата е предразположена към контузии, поради издължената си форма и късите крайници. 

Питбул

Здравен статус и проблеми

Заболяване на зъбите

Зъбното заболяване е най-често срещаният хроничен проблем при домашните любимци, който засяга 80% от всички кучета до двегодишна възраст. За съжаление, вероятността американският питбул териер да има проблеми със зъбите е по-голяма от тази при другите кучета. Започва с натрупване на зъбен камък по зъбите и преминава в инфекция на венците и корените на зъбите. Ако не предотвратите или не започнете да лекувате зъбните заболявания навреме, вашето приятелче ще загуби зъбите си и ще има опасност да увреди бъбреците, черния дроб, сърцето и ставите си.

 

Затлъстяване

Затлъстяването може да бъде сериозен здравословен проблем при американските питбул териери. Това е сериозно заболяване, което може да причини или да влоши ставни проблеми, метаболитни и храносмилателни нарушения, болки в гърба и сърдечни заболявания.

 

Дисплазия на тазобедрената става

Вероятно сте чували за дисплазия на тазобедрената става. Тя води до неправилно формиране на тазобедрените стави, включително и до артрит. Първите симптоми са леко накуцване на задни крака или трудно изправяне от легнало положение.

Обърнете внимание, че американските питбул териери са предразположени към появата на тази диагноза, тъй като им е генетично заложена. Ето защо, за да избегнете дискомфорта и болката на вашия домашен любимец, веднага щом забележите някой от посочените признаци, е добре да запишете час при вашия ветеринар и да започнете лечение възможно най-скоро. 

Развъдници-
питбул

Действащи развъдници за чихуахуа на територията на България:

Bulgarian Pitbull Club

питбул -
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

200 – 900 лв.

Любопитно

Един от големите митове за питбулите е, че характерът на тези кучета е непредсказуем и че те могат да атакуват без предварително предупреждение. Разбира се, трябва да помним това, че агресивността не е присъща характеристика на никоя порода. Това е сериозен поведенчески проблем, който може да засегне всяко куче, независимо от породата, възрастта или пола.

Още породи

Австралийска овчарка

Австралийска овчарка – средна порода куче, която въпреки наименованието си, произлиза от САЩ.
Научи повече

Акита Ину

Екземплярите от породата Акита Ину са големи кучета, известни с жертвоготовността си и отдадеността си към стопанина.
Научи повече

Английски булдог

Средна по размер порода кучета с плоска муцуна. Породата е с отличителни черти и е изключително мускулеста, предвид размерите си.
Научи повече

Басенджи

Дребна порода кучета известни още под наименованията Африканско басенджи, Конго териер и Африканско ловно куче.
Научи повече

Боксер

Средна порода куче името е обвързано с възможността на породата да стои изправена на задните си крака, в поза, подобна на боксьор.
Научи повече

Бордър коли

Средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета.
Научи повече

Булмастиф

Eдно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.
Научи повече

Бултериер

Eдно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!