Влез в акаунта си

кангал

кангал

Кангалското овчарско куче (Кангал) е порода с много големи размери, която към момента не е получила признание от Международната федерация по кинология. Установени са стандарти за чистокръвно развъждане в страни като Нова Зеландия, Австралия, САЩ и други. 

произход

Турция

Предвид ситуацията с липсата на стандартизация на породата спрямо Международната федерация по кинология, сведенията за историята и произхода на породата са оскъдни.

Източници извеждат информация, която представя Кангалското овчарско куче като част от времето на Асирия и Вавилон. Там предците на породата са били използвани при ожесточени борби с лъвове. За произхода на наименованието на породата са известни различни хипотези. Една от тях е обвързана с името на растение, което се среща на територията, където се среща породата.

Тегло:

Мъжки: 45 – 70 килограма

Женски: 70 – 75 килограма

Размери:

Мъжки: 80 – 85 сантиметра

Женски: 70 -75 сантиметра

живот:

12 – 15 години

кангал

Кангал - външен вид

Козина

Козината на тази порода е късокосместа и двуслойна. Космената покривка е двуслойна, подкосъмът е по-мек и гъст. Външната козина се характеризира като по-дълга и груба. Космената покривка е с осезаемо по-къса дължина в областта около главата и ушите. Чистокръвните породи разполагат с козина, която им помага да се справят с различни метеорологични особености и да се приспособят към тежки зими и ниски температури. Окраската им е със светло сиви, бежови и златисти цветове. За придържането им към чистокръвните Кангали, еднородното оцветяване е основен фактор.

Тяло и глава

Тялото на Кангала е голямо, мощно и с правилни пропорции. Мъжките представители са с по-голяма и широка глава. Женските са с по-елегантна и изразена глава.

Уши

Ушите им са средни по размер и са клепнали. Формата им е триъгълна, в основата си са по-широки и към върха се стесняват.

Опашка

Опашката им е сравнително дълга, високопоставена и извита към гърба.

кангал

Характер и обучение на Кангал

Характер

Кучетата от породата Кангал проявяват самоинициатива и при усещане за опасност чувството им за отбрана се събуждат инстинктивно. Те са работливи кучета и още от минали времена са оставили отпечатък върху охраняването на стада със селскостопански животни.

Кучетата от породата са изключително смели, ловки и бързи. Тези им качества са в основата на важността от обучение и възпитание на представителите на породата.

Социализирайте животното от ранна възраст, за да избегнете ситуации с проява на поведенчески проблеми и агресия спрямо други животни и хора. Нравът на Кангала ще го държи в дистанция от непознати. Славят се с изключителната си бързина, като след провокация са в състояние да надбягат и хищно животно.

Обучение

Предвид техния непоколебим нрав, процесът на обучение и възпитание при Кангала е от изключителна важност. Основен елемент при възпитанието на представителите на породата е изграждането на силна връзка и установяването на метод и подход за обучение. При тази порода е важно да не проявявате агресия в процеса, тъй като любимецът Ви ще възприеме този признак като начин за надмощие и непоколебимо ще го използва при общуването с други животни и хора.

Подсигурете му възможност, да се социализира с други животни. Общуването с други животни и хора от различни възрасти ще му помогне да изгради основни навици, като уравновесеност и спокойствие. Поради постоянното им желание за доминиране, е задължително да заявите своята позиция на господар още от ранна възраст.

Активност

Породата е атлетична и енергична. Размерите и внушителното им тегло вероятно ви подсказват, че този любимец се нуждае от интензивни и продължителни разходки. Въпреки неговата адаптивност, подсигурете на своя любимец възможност за изразходване на енергия и поддържане на физическата им форма.

Породата Кангал попада сред петте най-големи. Кои са останалите четири може да прочетете в тази статия.

Грижи и отглеждане на Кангал:

Кангалското овчарско куче е от породите, които се нуждаят от пространство и възможност за интензивна физическа активност. Космената му покривка позволява животното да издържа на ниски температури и различни климатични особености.

Кангалът е подходящо куче, което да отглеждате в двора си. Ние от VetClinics бихме ви посъветвали да подсигурите достатъчно висока ограда, за да избегнете неприятности при евентуална провокация от преминаващи. 

Козината им не е трудна за поддържане, но следва да бъде сресвана при необходимост, най-наложително е в моментите на нейното линеене. Предвид отглеждането им на открито, къпането също е манипулация, която се изпълнява при необходимост.

кангал

Кангал - Здравен статус и проблеми

Здравословното състояние на породата е много добро. При нея липсват и генетично обусловени заболявания. При евентуалното им заболяване, тези кучета страдат от ставни проблеми, кожни проблеми и такива в областта на стомашно-чревния тракт.

Развъдници-
кангал

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

кангал-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

500 – 1 300 лв.

Любопитно

Жертвоготовността на породата е впечатляваща. Те са склонни да се простят с живота си в името на хората или повереното им стадо.

Още породи

Кинг Чарлз шпаньол

Породата се класифицира като част от семейството на „ Кучета компаньони и ”Той” кучета“ в раздел „Английски „той“ шпаньоли“.
Научи повече

Английски кокер шпаньол

Среден размер и е популярен домашен любимец за много семейства от целия свят.
Научи повече

Корги Пембрук

Породата корги е дребна към средна по големина. Характеризира се с ниския си ръст, издължено тяло и големи, изправени уши.
Научи повече

Лабрадор ретрийвър

Тяхната отдаденост и благ характер са сред основните причини породата да бъде често срещана като домашен любимец.
Научи повече

Малтийска болонка

Породата се класифицира като част от групата на „Кучета компаньони и ”Той” кучета“ в секция „Бишони и подобни“.
Научи повече

Мопс

Популярна е сред редица стопани, поради компактните си размери и характерната визия, която умилява всеки човек.
Научи повече

Немска овчарка

Голяма порода по размер. То е предпочитан любимец, поради острия си ум, преданост и вярност към стопаните си.
Научи повече

Немски дог

Една от най-големите европейски породи кучета. Принадлежат към категорията кучета-пазачи, а представителите им са силни и величествени.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!