Влез в акаунта си

Испанско водно куче

испанско водно куче

Породата испанско водно куче (perro de agua español) се използва в Испания като овчарско куче с общо предназначение на пазач. Понякога се използва и като ловджийско куче и е умеело да извлича улова от вода.

Породата набира широка популярност и у нас, като за любителите на по-екстравагантни породи тя е чудесно предложение за домашен любимец. Тези кучета според международната федерация по кинология класифицира тази порода в групата на „Апортиращи, претърстващи и работещи във вода кучета“ и секция „Водни кучета“

произход

Испания

Породата е с древен произход, но се счита, че през 20 век се подновява нейното развъждане и признаването и като популярна порода кучета.

Испанските водни кучета са живели в селски райони, изолирани от градския живот. В последствие, след 70 – те години на 20 век, породата е пренесена  в Андалусия. След малък период от време е образуван и първия клуб на любители на породата. Породата е призната от Международната федерация по кинология през 1999 година. Те са използвани като помощници при риболова и пашата на селскостопански животни. Тази порода носи наименованието си благодарение на признатите ѝ заложби като отличен плувец и гмуркач. В съвремието, тази порода е чудесен компаньон и популярна порода за отглеждане като домашен любимец от редица стопани.

Тегло:

Мъжки: 19 -22 килограма

Женски: 14 – 18 килограма

Размери:

Мъжки: 40 -50 сантиметра

Женски: 40 – 45 сантиметра

живот:

10 – 15 години

Испанско водно куче
Испанско водно куче
Испанско водно куче

Испанско водно куче - външен вид

Козина

Козината на тази порода водни кучета е къдрава. С нарастването на възрастта
на любимеца, тя започва да се усуква, подобно на въже.

Окраската им е в следните цветове:  кафява, черна или бяла. Стандартът
допуска бели, кафяви или черни петна.

Тяло и глава

Тялото им е пропорционално, а главата им е масивна. Характеризират се с
плосък череп и добре иразен или подчертан преход от челото към муцуната.

Уши

Ушите им са триъгълни и високо поставени. Клепнали са и са покрити с
по-дълга козина от основната за представителите на породата.

Опашка

Опашката им е дълга и стои
ниско. 

Испанско водно куче

Характер и обучение на испанско водно куче

Характер

Тази испанска порода куче се определя лато привързано и вярно на своите стопани. Те са послушни и весели любимци, подходящи за спокойни стопани с деца или по-възрастни хора с желание да отглеждат домашен любимец.

Те са балансирани и трудолюбиви, с изявена жажда за нови приключения. Имат силно развити охранителни функции и вродените им ловни инстинкти. Това е в основата, че при обучение, тези любимци са подходящи за куче пазач или защитник на дома и семейството.

Испанското водно куче е предпазливо към редица странични фактори, непознати хора и други животни. Тези му особености предполагат социализирането му сред други хора и животни от възможно най-ранна възраст.

Обучение

Тези любимци са възприемчиви и любознателни. При проява на необходимото търпение и постоянство, те са отлични изпълнители на редица команди и трикове.

Животинката е схватлива, интуитивна и интелигентна, като при наличието на добър учител, тя ще стане добро и възпитано куче, достойно за възхищение.

За ефективното обучение или дресура на представителите на породата е необходимо да се установи наистина силна и устойчива връзка с животното и неговия собственик. Този елемент играе решаваща роля в последващите етапи и реакциите на любимеца в различни ситуации.

Активност

Испанското водно куче може да бъде определено като изключително вярно и послушно куче. Също така се характеризира с енергичността, веселбата, трудолюбието, смелостта и доброто балансиране. То има вродени ловни и охранителни инстинкти, което прави възпитанието му по-лесно.

Грижи и отглеждане на испанско водно куче:

Препоръчително е кучетата от тази порода да бъдат отглеждани в апартамент или къща с двор. Предвид особеностите на козината на любимеца, разресването би причинили завиден дискомфорт на животното. За това е препоръчително да посещава специалист, груумър, който да се грижи за неговата хигиена и визия.

Избягвайте разходки към водоеми, тъй като нравът и природата на испанското водно куче го провокират да се гмурка и да влиза във водата, но студената вода е в състояние да разболее любимеца. 

Редовното почистване на очите и ушите на представителите на породата не бива да остава на заден план. При ненавременни мерки за поддържане на хигиена на кучето, създавате предпоставка за различни патологии и възпаления.

Здравен статус и проблеми

Заболявания

Тази порода кучета е от издръжливите и не се поддава лесно на различни патологии. Но въпреки всичко представителите на породата се сблъскват не рядко със следните проблеи:

      Наследствени заболявания;

      Тазобедрена дисплазия

      Алергии.

Развъдници-
Испанско водно куче

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

испанско водно куче- Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

500 – 1 800 лв.

Любопитно

Представителите на породата са отлични плувци, които умеят да се потапят дълбоко под водата, като е регистрирано плуване на куче от породата на 6 метра под водата. 

Испанското водно куче е порода, подходяща за отглеждане от хора с прилежаща алергия от кучета, тъй като почти не се скубе.

Още породи

Кинг Чарлз шпаньол

Породата се класифицира като част от семейството на „ Кучета компаньони и ”Той” кучета“ в раздел „Английски „той“ шпаньоли“.
Научи повече

Английски кокер шпаньол

Среден размер и е популярен домашен любимец за много семейства от целия свят.
Научи повече

Корги Пембрук

Породата корги е дребна към средна по големина. Характеризира се с ниския си ръст, издължено тяло и големи, изправени уши.
Научи повече

Лабрадор ретрийвър

Тяхната отдаденост и благ характер са сред основните причини породата да бъде често срещана като домашен любимец.
Научи повече

Малтийска болонка

Породата се класифицира като част от групата на „Кучета компаньони и ”Той” кучета“ в секция „Бишони и подобни“.
Научи повече

Мопс

Популярна е сред редица стопани, поради компактните си размери и характерната визия, която умилява всеки човек.
Научи повече

Немска овчарка

Голяма порода по размер. То е предпочитан любимец, поради острия си ум, преданост и вярност към стопаните си.
Научи повече

Немски дог

Една от най-големите европейски породи кучета. Принадлежат към категорията кучета-пазачи, а представителите им са силни и величествени.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!