Влез в акаунта си

дого аржентино

Дого аржентино

Дого Aржентино е единствената порода кучета, която е създадена в Аржентина. През годините се е смятало, че тези създания се подаряват само и единствено на най-близките хора. Постепенно започват да бъдат използвани за подаръци и на изтъкнати персони от политиката и културата.

произход

Аржентина

Историята на тази порода датира от 20-те години на миналия век. Тогава аржентинският доктор Антонио Норес Мартинес е започнал да прави опити, като е кръстосвал различни породи. За създаването на новата порода той е използвал популярните Перо Пелеа де Кордобас – порода бойни кучета. 

В селекцията на д-р Мартинес попаднали още Немски дог и Голямо Пиринейско куче и по този начин е постигнат чисто белият цвят. Дог Бордо е бил използван също, като от него е „извлечена“ мощността, а бързите реакции в критични моменти и високата скорост на бягане са „наследство“ от ирландския вълкодав. 

Тегло:

Мъжки: 41 – 45 килограма

Женски: 36 – 40 килограма

Размери:

Мъжки: 65 – 69 сантиметра

Женски: 61 – 64 сантиметра

живот:

10 – 15 години

дого аржентино

Дого Аржентино - външен вид

Козина

Козината на Дого аржентино е много къса и чисто бяла. Всяко едно петънце, което се появи в първите месеци от живота му, се счита за отклонение от стандарта, тъй като представителите на породата е споменато, че са бели като сняг. Препоръчва се кучето да се реше два или три пъти седмично с четка, която е с естествен косъм. Относно къпането – препоръчва се не повече от три пъти годишно да къпете своето куче. Това е така, тъй като в противен случай може да се стигне до кожни проблеми.

Тяло и глава

Тези кучета имат силно изразени мускулести крайници. Лапата е голяма и овална. Главата на Дого Аржентино е обемна, а черепът е широк и изпъкнал. На челото се забелязват дълбоки бръчки.

Уши

Ушите на тази порода се препоръчва да бъдат срязани, тъй като това предотвратява развиването на болести от бактерии. Разбира се, при желание на клиента, ушите може да не бъдат рязани.

Опашка

Опашката е дълга и свободно седи надолу. 

дого аржентино

Характер и обучение на Дого Аржентино

Характер

Породата Дого Аржентино е известна със силата и умствения си капацитет. Тези кучета могат да бъдат обучени в изключителни детайли и точно да изпълняват зададени команди от стопанина. Добродушни са към семейството, с което живеят, но не се препоръчва да бъдат оставяни задълго с много малко/новородено бебе.

Обучение

Обучението на тези кучета може да бъде както много лесно, така и сложно. Всичко зависи от това да покажете каква власт притежавате вие над него. След това става лесно и може да го научите на почти всичко, за което се сещате. Тези кучета притежават огромен интелект. Изключително лесно се превръщат в отлични ловджийски кучета, тъй като породата е създадена именно за това.

Активност

Това, от което кучетата от породата Дого Аржентино се нуждаят, е само едно – разходка. Тази голяма порода има нужда от много движение, като може да редувате интензивни с по-спокойни разходки. Дого Аржентино няма притеснения от времето навън и е готово да излезе по всяко време на денонощието. Все пак имайте предвид, че идва от гореща държава и през зимата може да му бъде студено. За това не се колебайте да го облечете с някоя кучешка дреха, а защо не и с ваш пуловер. 

Грижи и отглеждане на Дого Аржентино:

Препоръчва се Дого Аржентино да се гледа в къща, тъй като има нужда от много движение. Разбира се, не е проблем да бъде отглеждано и в апартамент, но тогава ще трябва да отделяте много повече време за разходка.

Дого отлично се разбира с децата и винаги е готов да се включи в шумните детски забави. Тази порода се разбира добре и с други животни. Има обаче едно условие – Дого Аржентино трябва да бъде взето от бебе, а останалите домашни любимци да са преди него в къщата. В противен случай рискувате да се стигне до „скандал“, като котка или малка порода кучета не са от най-любимите създания за едно ловно куче. Отглеждането на друго голямо куче заедно с Дого Аржентино може да доведе до битка между тях. За това добре помислете преди да си вземете куче от тази порода.

дого аржентино

Здравен статус и проблеми

Кучетата от породата Дого аржентино са едни от най-издръжливите породи и рядко боледуват. Все пак имайте готовност за генетично предавани болести, а именно всички видове дерматити, както и за тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетна става. 

Развъдници-
Дого аржентино

Действащи развъдници за Дого Аржентино на територията на България:

Cazador de Varna

Дого аржентино-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

500 – 1 300 лв.

Любопитно

Ловният инстинкт на породата Дого Аржентино им помага да са отлични помощници в гората и джунглата. В Аржентина редовно са използвани при лов на едър дивеч от рода на пуми и диви прасета. 

В южноамериканската държава тези кучета са ползвани още и като пазачи на митници, спасителни служби, като охрана и помощници в полицията, където вършат работата си отлично. Освен това често са избирани и като водачи на незрящи хора. 

Още породи

Бернски зененхунд

Средна порода куче, която е известна и популярна с наименованието планинско бернско куче или швейцарски зененхунд.
Научи повече

Басет

Средно голяма порода кучета, популярна с ловния си характер и невероятното им съжителство с деца. Те са част от семейство на ловджийските кучета.
Научи повече

Бигъл

Средно голяма порода, популярна с ловния си характер те са от групата на Гончетата следотърсачи.
Научи повече

Бишон фризе

Дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и е по-позната като Френска болонка.
Научи повече

Испанско водно куче

Използва се в Испания като овчарско куче с общо предназначение на пазач. Понякога се използва и като ловджийско куче.
Научи повече

Кавказка овчарка

Впечатляващи размери и войнствен характер.Породата се класифицира като част от групата на „Пинчери и шнауцери.
Научи повече

Кангал

много големи размери, която към момента не е получила признание от Международната федерация по кинология.
Научи повече

Каракачанка

Една от най-старите овчарски породи за в Европа. Има различни синоними, сред които най-популярни са Овчарско куче и Вълкодав.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!