Влез в акаунта си

Испанско водно куче

featured-image

Тегло:

19

-

22

кг.

14

-

18

кг.

Размери:

40

-

50

см.

40

-

45

см.

Живот:

10

-

15

год.

Породата испанско водно куче (perro de agua español) се използва в Испания като овчарско куче с общо предназначение на пазач. Понякога се използва и като ловджийско куче и е умеело да извлича улова от вода.

Породата набира широка популярност и у нас, като за любителите на по-екстравагантни породи тя е чудесно предложение за домашен любимец. Тези кучета според международната федерация по кинология класифицира тази порода в групата на „Апортиращи, претърстващи и работещи във вода кучета“ и секция „Водни кучета“

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Средна

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Средно

Темперамент на Испанско водно куче:

Средна порода

Подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Податливи на обучение

Произход на Испанско водно куче

Испания

Породата е с древен произход, но се счита, че през 20 век се подновява нейното развъждане и признаването и като популярна порода кучета.

Испанските водни кучета са живели в селски райони, изолирани от градския живот. В последствие, след 70 – те години на 20 век, породата е пренесена в Андалусия. След малък период от време е образуван и първия клуб на любители на породата. Породата е призната от Международната федерация по кинология през 1999 година. Те са използвани като помощници при риболова и пашата на селскостопански животни. Тази порода носи наименованието си благодарение на признатите ѝ заложби като отличен плувец и гмуркач. В съвремието, тази порода е чудесен компаньон и популярна порода за отглеждане като домашен любимец от редица стопани.

Външен вид при Испанско водно куче

Характер и обучение при Испанско водно куче

Характер

Тази испанска порода куче се определя като привързано и вярно на своите стопани. Те са послушни и весели любимци, подходящи за спокойни стопани с деца или по-възрастни хора с желание да отглеждат домашен любимец.

Те са балансирани и трудолюбиви, с изявена жажда за нови приключения. Имат силно развити охранителни функции и вродените им ловни инстинкти. Това е в основата, че при обучение, тези любимци са подходящи за куче пазач или защитник на дома и семейството.

Испанското водно куче е предпазливо към редица странични фактори, непознати хора и други животни. Тези му особености предполагат социализирането му сред други хора и животни от възможно най-ранна възраст.

Обучение

Тези любимци са възприемчиви и любознателни. При проява на необходимото търпение и постоянство, те са отлични изпълнители на редица команди и трикове.

Животинката е схватлива, интуитивна и интелигентна, като при наличието на добър учител, тя ще стане добро и възпитано куче, достойно за възхищение.

За ефективното обучение или дресура на представителите на породата е необходимо да се установи наистина силна и устойчива връзка с животното и неговия собственик. Този елемент играе решаваща роля в последващите етапи и реакциите на любимеца в различни ситуации.

Активност

Испанското водно куче може да бъде определено като изключително вярно и послушно куче. Също така се характеризира с енергичността, веселбата, трудолюбието, смелостта и доброто балансиране. То има вродени ловни и охранителни инстинкти, което прави възпитанието му по-лесно.

Грижи и отглеждане

Препоръчително е кучетата от тази порода да бъдат отглеждани в апартамент или къща с двор. Предвид особеностите на козината на любимеца, разресването би причинили завиден дискомфорт на животното. За това е препоръчително да посещава специалист, груумър, който да се грижи за неговата хигиена и визия.

Избягвайте разходки към водоеми, тъй като нравът и природата на испанското водно куче го провокират да се гмурка и да влиза във водата, но студената вода е в състояние да разболее любимеца.

Редовното почистване на очите и ушите на представителите на породата не бива да остава на заден план. При ненавременни мерки за поддържане на хигиена на кучето, създавате предпоставка за различни патологии и възпаления.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Заболявания

Тази порода кучета е от издръжливите и не се поддава лесно на различни патологии. Но въпреки всичко представителите на породата се сблъскват не рядко със следните проблеи:

– Наследствени заболявания

Тазобедрена дисплазия

– Алергии

Развъдници за Испанско водно куче

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Испанско водно куче - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

500

-

1800

лв.

Любопитно

Представителите на породата са отлични плувци, които умеят да се потапят дълбоко под водата, като е регистрирано плуване на куче от породата на 6 метра под водата.

Испанското водно куче е порода, подходяща за отглеждане от хора с прилежаща алергия от кучета, тъй като почти не се скубе.

Галерия

Подходящи статии

Вътрешно обезпаразитяване

Здравословни проблеми | Бяс при кучетата

Име за котка – Вдъхновяващи идеи за имена за котка

Профилактичен преглед при ветеринар

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!