Влез в акаунта си

Червен кунхаунд

Червен Кунхаунд

Червен Кунхаунд

Червен Кунхаунд е порода кучета, която е известна и под наименованието Редбоун Хаунд. Тази порода е изключително дружелюбна към своите стопани.

Породата все още не е класифицирана от международната федерация по кинология, но е призната от Американския и Английския киноложки клуб, причислен към „Hound Group“ от AKC.

произход на Червен Кунхаунд

САЩ

 

Породата Червен Кунхаунд (Редбоун Хаунд) произлиза от Съединените щати, по-специално от щата Луизиана. Породата е резултат от селекцията и съчетаването на различни породи, включително Кунхаунди, които са пристигнали с европейските заселници в Америка.

През 18-ти и 19-ти век, в Южните щати, се разработват различни видове Кунхаунди, включително Червен Кунхаунд.

Името „Редбон“ или “Червен” произлиза от цвета на козината на породата. Те имат гладка и лъскава козина в интензивен червен цвят, което им придава характерен външен вид.

Тегло:

Мъжки: 23 – 32 килограма

Женски: 18 – 27 килограма

Размери:

Мъжки: 58 – 68 сантиметра

Женски: 55 – 66 сантиметра

живот:

10 – 12 години

Червен кунхаунд
Червен кунхаунд
Червен кунхаунд

външен вид при Червен Кунхаунд

Глава

Имат сравнително голяма и широка глава със средно изразени дебели уши. Носът им е обикновено черен или тъмно кафяв.

 

Очи

Кучетата от породата Червен Кунхаунд имат големи, изразителни очи в кафяв или кехлибарен цвят. 

 

Козина

Козината им е гладка, къса и гъста. Те имат плътен и гъст подкосъм, който им помага да се адаптират към различни климатични условия. Цветът на козината им е червен, което е много характерно за породата.

 

Опашка

Опашката им е средно дълга и се изравнява с гърба, когато кучето е спокойно. Когато са превъзбудени или развълнувани, опашката им може да се изправи нагоре.

 

Характер и обучение при Червен Кунхаунд

Характер

 

Любящ и привързан: Червеният Кунхаунд е изключително привързан към своите собственици и семейство. Те обичат да бъдат в близост до хората и се радват на прекарването на време с тях. Те са чувствителни и предпочитат да бъдат включени в семейните дейности.

 

Дружелюбен към други животни: Въпреки, че кучетата от породата Червен Кунхаунд са известни като ловджийски, те могат са много дружелюбни към други домашни любимци, ако са правилно социализирани. 

 

Поради техния инстинкт за лов, може да се наложи внимание и надзор, особено когато са в близост до по-малки или по-непредвидими животинки.

 

Обучение

Редбон Кунхаунд е порода куче, която е умна и се поддава лесно на обучение. Те имат вродени ловни инстинкти и са предразположени към следене на миризми. Този факт дава отношение към  предизвикателствата в процеса на обучението. 

 

Социализация

Започнете социализацията на кученцето във възможно най-ранна възраст. Този подход се осъществява посредством по-близък контакт с различни хора, животни и среди. Това ще им помогне да развият доверие и да се научат да се справят в различни обстановки и обстоятелства.

 

Постепенно обучение

Разделете обучението на малки стъпки и го правете поетапно. Започнете с основни команди като „седни“, „тук“ и „на място“ и постепенно преминете към по-сложни такива. Бъдете търпеливи и повтаряйте упражненията редовно.

 

Активност

 

Редбон Кунхаунд (Червен Кунхаунд) е порода куче, която изисква достатъчно физическа активност и стимулация. Те са енергични и издръжливи кучета, които се нуждаят от редовно движение, за да бъдат щастливи и здрави.

 

Червен Кунхаунд е порода куче, която се нуждае от дълги разходки. Необходимо е да предоставите възможност за разходка от поне 1-2 часа на ден.

 

Поради техния ловен инстинкт и високото ниво на енергия, Червеният Кунхаунд обича да бяга и да играе на открито. Предоставете им достатъчно пространство, където да могат свободно да тичат и да разходват енергията си.

Породата изисква разнообразни активни занимания като фризби, тичане или каникрос могат да бъдат отличен начин да задоволите нуждите на Редбон Кунхаунд за физическо упражнение и да ги забавлявате.

Грижи и отглеждане:

Грижата и отглеждането на Червен Кунхаунд изискват предоставяне на подходяща храна, редовни хигиенни процедури (грууминг) и достатъчно физическо и ментално стимулиране. 

 

Хранене

Подберете качествена храна, подходяща за кучета от средно до голяма порода, която отговаря на нутриционните им нужди. Разговорът с ветеринарен лекар ще ви помогне да изберете най-подходящата диета за вашето куче.

 

Ментално стимулиране

Кучетата от породата се нуждаят от добро ниво на ментално стимулирано чрез интерактивни играчки, обучение на команди и различни ментални предизвикателства. Това ще ги държи заети и ще предотврати скуката и деструктивното поведение при четириногия ви приятел.

 

Червен кунхаунд

Здравен статус и проблеми

Редбон Кунхаунд (Червен Кунхаунд) е относително здрава порода куче с проспериращо здраве. Въпреки това, като всяка порода, те могат да бъдат податливи на някои здравословни проблеми. 

 

Дисплазия на тазобедрените стави

Дисплазия на тазобедрените стави при червения кунхаунд е заболяване, при което задните крайници не се формират правилно, причинявайки проблеми със ставите и ходенето. Тазовата кост и бедрото не се свързват правилно, което може да причини болка, слабост и затруднения при движението. 

 

Някои кучета са по-склонни към тази проблема поради наследствени фактори. За диагностициране се използват рентгенови снимки и клиничен преглед при ветеринар. Лечението може да включва лекарства, физиотерапия и хирургия, ако се налага. Редовните ветеринарни прегледи и специални грижи са важни за поддържане на качеството на живот на засегнатите кучета.

 

Проблеми с ушите

Поради своите дълги уши, Редбон Кунхаунд може да бъде податлив на инфекции на ушите. Редовното почистване и поддръжка на ушите може да помогне за предотвратяване на по-нататъшни проблеми.

 

Проблеми с очите

Някои кучета от породата Червен Кунхаунд могат да имат предразположеност към различни очни проблеми като катаракта, глаукома или прогресивна атрофия на ретината. Редовните прегледи при ветеринар са важни за ранното откриване и лечение на такива усложнения.

 

Развъдници-
Червен Кунхаунд

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Червен Кунхаунд -
Цена

На територията на България не са открити действащи развъдници и обяви за определяне на средна ориентировъчна цена.

Любопитно

Редбон Кунхаунд е известен като „бърз кунхаунд“. В миналото е използван за лов на горски животни, като кучарското изкуство е било традиция в Луизиана, САЩ. Те са специализирани в следенето и хващането на елен, мечка и други диви животни.

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!

още породи кучета

Голдън Ретрийвър

Породата е сред най-популярните социални кучета с по-големи размери. Голдън Ретрийвър, също познат като „Златен ретрийвър“.
Научи повече

Грейхаунд

Най-популярната порода от семейството на хрътки. През годините са се превърнали в символ за аристократизъм и се отличават с красотата и бързината си.
Научи повече

Дакел

Дакел е дребна порода кучета с много издължено тяло и къси крака. Породата е създадена в Германия с ясната цел да се използва за лов на язовци.
Научи повече

Далматинец

Средни към големи размери. Имат характерен външен вид, а петната им са дори и отвътре, класифицират се в групата на „Гончета – Следотърсачи“.
Научи повече

Джак Ръсел

Порода малки кучета, която е изключително активна. Според Международната федерация по кинология са класифицирани като Парсън-джак-ръселов териер
Научи повече

Доберман

Породата доберман е голяма по размер и няма как да останем безразлични към респектиращия и застрашителен външен вид.
Научи повече

Дого Aржентино

Единствената порода кучета, която е създадена в Аржентина. През годините се е смятало, че те се подаряват единствено на най-близките хора.
Научи повече

Ирландският сетер

То притежава игрив темперамент, който го прави идеален спътник за собственици на всяка възраст.
Научи повече

коя порода е подходяща за теб?