Влез в акаунта си

бултериер

бултериер

Бултериер – средно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер. От предците си той взима качества като упоритост, интензивност, бдителност и ловкост.

произход

Великобритания

Породата е изключително популярна сред кучетата във Великобритания, като в миналото е използвана в кървава битка между кучета и бикове. През 1939 г. породата се признава от Британския киноложки клуб.

Тегло:

Мъжки: 22 – 35 килограма

Женски: 22 – 35 килограма

Размери:

Мъжки: 45 сантиметра

Женски: 45 сантиметра

живот:

9 – 12 години

бултериер
бултериер
бултериер

Бултериер - външен вид

Козина

Козината им е къса, права и гъста и не изисква специално поддържане.

Окраската им обикновено е бяла, но се срещат и разновидности.

Тяло и глава

Като характерна черта за породата разглеждаме яйцевидната форма глава. Няма вдлъбнатини по черепа и липсва носна извивка.

Има мускулесто и добре оформен гръден кош.

Уши

Ушите са високо поставени и изправени. Размерът им е сравнително малък спрямо големината на главата.

Опашка 

Опашката е с дебела основа, която изтънява към върха. 

бултериер

Характер и обучение на бултериер

Характер

Породата е привързана към стопаните си. Изисква ранно социализиране с други животни и хора, за да се неутрализира максимално вроденият им ловен инстинкт. Често некастрираните мъжки екземпляри имат непоносимост към други мъжки индивиди.

Игрите им са неспирни и по-груби, което предполага трудно съжителство с малки деца. Ловният им инстинкт ги провокира да нападат по-дребни животни и предимно котки.

Обучение

Имат нужда от упражнения, както физически, така и психически. При дресировката и обучението избягвайте физическа сила. Те са лесно податливи на обучение.

Активност

Те са активни и не обичат да стоят сами. При редовни тренировки и физически упражнения могат да живеят спокойно в апартамент.

Грижи и отглеждане на бултериер:

Предпочитат по-топлия климат, което е прекрасно за стопаните в апартамент. Необходима им е продължителна разходка, защото лесно покачват килограми и стават мързеливи.

Поддържането на козината е лесно, като е необходимо два пъти годишно, по време на смяна на козината, да я сресвате с гумена четка. Не се препоръчва прекомерно къпане, а когато е необходимо.

Здравен статус и проблеми

1. Глухота

Наследствената глухота е често срещана при белите екземпляри. Над 20 % от тях я проявяват, като диагностицирането при малки кученца е трудно забележима.

2. Слънце

Не е препоръчително индивиди от породата да се излагат на прекалено слънце. Козината им е къса и светла и те често прегряват, което би могло да доведе до сериозни последици.

3. Митрална дисплазия

Вроден генетичен проблем при бултериерите.  Това е сърдечен проблем, обвързан с правилното функциониране на клапите. За да се компенсира оросяването на крайниците, сърцето изпомпва по-бързо, което го претоварва.

Грижата за здравето на Вашия бултериер е изключително важна. По-подробна информация за здравето и превенцията може да откриете тук.

Развъдници-
бултериер

Действащи развъдници за бултериер на територията на България:

Von Kujumdjiev

PLOVDIV BULL

бултериер-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

800 – 3 250 лв.

Любопитно

Бултериерът е в пълна готовност да рискува живота си, за да защити своя стопанин.

Породата е голям любител на водата и снега. Често е определян като вечното дете сред породите кучета, тъй като е много игрив и действията му се оприличават на подобни на тези на децата.

Още породи

Бернски зененхунд

Средна порода куче, която е известна и популярна с наименованието планинско бернско куче или швейцарски зененхунд.
Научи повече

Басет

Средно голяма порода кучета, популярна с ловния си характер и невероятното им съжителство с деца. Те са част от семейство на ловджийските кучета.
Научи повече

Бигъл

Средно голяма порода, популярна с ловния си характер те са от групата на Гончетата следотърсачи.
Научи повече

Бишон фризе

Дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и е по-позната като Френска болонка.
Научи повече

Голдън Ретрийвър

Породата е сред най-популярните социални кучета с по-големи размери. Голдън Ретрийвър, също познат като „Златен ретрийвър“.
Научи повече

Грейхаунд

Най-популярната порода от семейството на хрътки. През годините са се превърнали в символ за аристократизъм и се отличават с красотата и бързината си.
Научи повече

Дакел

Дакел е дребна порода кучета с много издължено тяло и къси крака. Породата е създадена в Германия с ясната цел да се използва за лов на язовци.
Научи повече

Далматинец

Средни към големи размери. Имат характерен външен вид, а петната им са дори и отвътре, класифицират се в групата на „Гончета – Следотърсачи“.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!