Влез в акаунта си

Бретон шпаньол

Бретон шпаньолите са били отглеждани като кучета-пазачи и ловни кучета. Тази порода освен с голямата нужда от активности е известна и с любвеобилния си характер към стопаните. 

За това, ако можете да задоволите високите им енергийни и двигателни потребности, това може да е породата за Вас и семейството Ви!

произход

Името на породата Бретон шпаньол идва от Бретан- келтската област в северозападна Франция, която някога е била независимо кралство. Първите сведения за тези кучета са визуални: картини и гоблени, датиращи от 17 век. Съвременната порода Бретон шпаньол се оформя в средата на 19 век. 

Приблизително по същото време кучешките изложби стават популярни в някои части на Западна Европа, включително и във Франция. На едно от тези изложения през 1907 год. за пръв път е призната породата Бретон шпаньол. 

Тегло:

Мъжки: 18 килограма

Женски: 13 килограма

Размери:

Мъжки: 52 сантиметра

Женски: 44 сантиметра

живот:

10 – 14 години

Бретон шпаньол
Бретон шпаньол
Бретон шпаньол
Бретон шпаньол

Бретон шпаньол - външен вид

Козина

Кучетата от тази порода имат вълниста козина. Най-често Бретон шпаньолите са оранжево-бели или чернобели. 

 

Тяло и глава

Дължината на тялото на тази порода кучета е почти равна на височината му.

 

Уши

Ушите са в триъгълна форма и са клепнали надолу.

 

 

Опашка

Опашката на тази порода кучета е къса или копирана. 

Бретон шпаньол
Бретон шпаньол

Характер и обучение на Бретон шпаньол

Характер

Бретон шпаньол е  щастливо и будно куче. Представителите на тази порода са любопитни и независими, но реагират добре на стопаните си и искат да им угодят. 

Те могат да бъдат целенасочени, когато става въпрос за птици, но когато не са съсредоточени върху своята перната плячка, обичат да прекарват време с хората си, особено ако правят нещо активно. 

 

Кучетата Бретон шпаньол са активни, както вкъщи, така и навън. Те се справят най-добре, ако имат голям двор или, още по-добре, някаква площ, където могат да изразходват излишната си енергия. Тази порода кучета не е много подходяща за живот в апартамент или в град, освен ако наистина нямате време и желание да им осигурите необходимото количество и вид упражнения. 

Обучение

Кучетата Бретон шпаньол са не само енергични, те са и умни, така че се нуждаят от много упражнения и умствена стимулация всеки ден. Когато става въпрос за обучение, бъдете последователни, но никога груби.

 

Като всяко куче, и тази порода се нуждае от ранна социализация – излагане на различни хора, гледки, звуци и преживявания – когато са малки. Редовното канене на посетители и воденето му в оживени паркове, магазини, които допускат кучета, и на спокойни разходки, за да се срещне със съседи, също ще му помогне да подобри своите социални умения.

 

Активност

Ограничете упражненията до не повече от половин час при кученца на възраст под две години. Ставите им все още не са напълно оформени, както и координацията на мускулите и способността им да се съсредоточават. Прекъсвайте обучението, играта или друга дейност всеки път, когато кученцето ви от изглежда уморено или без ентусиазъм.

Тази порода обича да тича в открити пространства. Важно е да ги научите да идват, когато бъдат повикани. Обучавайте ги с твърдост и последователност, но никога не бъдете груби. Често една остра дума е повече от достатъчна, за да спре всяко лошо поведение.

Грижи и отглеждане на Бретон шпаньол:

Грижа

Кучетата Бретон шпаньол са лесни за подстригване. Поддържайте козината им в добро състояние с ежеседмично четкане и вана или сух шампоан, когато е необходимо. Проверявайте ушите всяка седмица за признаци на инфекция като зачервяване или чувствителност, както и за чужди предмети, особено ако вашият домашен любимец е бил на неравен или гъст терен.

Мийте зъбите на Бретон шпаньола два или три пъти седмично, за да премахнете натрупания зъбен камък и бактериите, които се крият в него. Ежедневното четкане е още по-добро, ако искате да предотвратите заболяване на венците и лош дъх.

Подрязвайте ноктите веднъж или два пъти месечно или според нуждите. Ако ги чувате как щракат по пода, означава, че вече са твърде дълги. Късите, добре подстригани нокти поддържат краката в добро състояние.

 

Хранене

Препоръчително дневно количество: 1,5 до 2 чаши висококачествена суха храна на ден, разделена на два приема.

ЗАБЕЛЕЖКА: Количеството храна, което консумира кучето ви, зависи от неговия размер, възраст, телосложение, метаболизъм и активност. Кучетата са индивидуални, също като хората, и не всички се нуждаят от еднакво количество храна. Например високо активното куче ще се нуждае от повече храна, отколкото това, което предпочита да седи на дивана. 

Бретон шпаньол

Здравен статус и проблеми

Като цяло кучетата Бретон шпаньол са здрави, но като всички породи, те са предразположени към определени здравословни проблеми. Не всички Бретон шпаньоли ще получат някои или всички посочени заболявания, но е важно да сте наясно с тях, ако обмисляте закупуване на кученце от тази порода.

Общите състояния, свързани с Бретон шпаньола, включват:

– Лакътна дисплазия;

 Епилепсия;

 Хипотиреоидизъм.

Развъдници-
Бретон шпаньол

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Бретон шпаньол-
Цена

Не са открити данни за българския пазар. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Любопитно

Кучетата Бретон шпаньол са активни, както вкъщи, така и навън. Те се справят най-добре, ако имат голям двор или, още по-добре, някаква площ, където могат да изразходват излишната си енергия.

Още породи

Джак Ръсел

Порода малки кучета, която е изключително активна. Според Международната федерация по кинология са класифицирани като Парсън-джак-ръселов териер
Научи повече

Доберман

Породата доберман е голяма по размер и няма как да останем безразлични към респектиращия и застрашителен външен вид.
Научи повече

Дого Aржентино

Единствената порода кучета, която е създадена в Аржентина. През годините се е смятало, че те се подаряват единствено на най-близките хора.
Научи повече

Йоркширски териер

Дребна декоративна порода с козина, която в голяма степен наподобява човешката коса.
Научи повече

Боксер

Средна порода куче името е обвързано с възможността на породата да стои изправена на задните си крака, в поза, подобна на боксьор.
Научи повече

Бордър коли

Средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета.
Научи повече

Булмастиф

Eдно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.
Научи повече

Бултериер

Eдно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!