Влез в акаунта си

Бъбречна недостатъчност при куче – какви грижи да полагаме

Бъбречна недостатъчност при куче – какви грижи да полагаме

Бъбречна недостатъчност при куче е тежко състояние, което може да е провокирано от много фактори.

В тази публикация на VetClinics можете да научите повече за причините и симптомите за бъбречна недостатъчност при куче, какво е адекватното лечение в случая на това тежко състояние и как най-правилно и пълноценно да се погрижите за своя болен четириног приятел.

Бъбречна недостатъчност при куче – какво означава

Бъбречна недостатъчност при куче може да бъде причинена от много състояния, които влияят отрицателно върху здравето и функционирането на бъбреците и свързаните с тях органи.

Бъбреците на здравото куче работят за регулиране на хидратацията, освобождаване на хормони, необходими за производството на червени кръвни клетки, изчистване на токсините и поддържане на нормален баланс на електролитите.

Бъбречна недостатъчност при куче

При състояние на бъбречна недостатъчност при куче, бъбреците вече не изпълняват тези функции ефективно.

Въпреки че проблемите с бъбреците могат да бъдат тревожни за всеки собственик на домашен любимец, не губете надежда, ако вашият ветеринарен лекар е диагностицирал вашето кученце с бъбречен проблем, който може да доведе до бъбречна недостатъчност.

В зависимост от обстоятелствата може да има мерки, които вие и вашият ветеринарен лекар можете да предприемете, за да удължите живота на вашия домашен любимец. Ето какво трябва да знаете.

Бъбречна недостатъчност при куче – видове

Има два вида бъбречна недостатъчност при куче:

Остра бъбречна недостатъчност

Най-често свързана с токсини или инфекции, острата бъбречна недостатъчност причинява внезапно влошаване на бъбречната функция (за часове или дни).

Хронична бъбречна недостатъчност

Този тип бъбречна недостатъчност включва постепенна загуба на бъбречна функция (в продължение на седмици, месеци или години).

Бъбречна недостатъчност при кучеДегенерацията, свързана с гериатричен упадък, често е причина за това състояние. Въпреки че всички бъбреци имат естествен живот, бъбреците на някои кучета, за съжаление, ще се влошат по-бързо от на други.

Бъбречна недостатъчност при куче – причини

Всяко заболяване, което засяга бъбреците, може да причини бъбречна недостатъчност при куче. Тези заболявания и състояния включват:

Гериатрична дегенерация

Клетките в стареещите бъбреци често намаляват и умират. Това е най-честата причина за бъбречните заболяване при кучета.

Вродено заболяване

От анормално развитие и кисти до агенезия (раждане без единия или двата бъбрека), има редица наследствени състояния, които могат да доведат до анормална бъбречна функция.

Бъбречна недостатъчност при куче

Бактериални инфекции

Те могат да се предават при плуване или пиене на заразена вода. Този тип инфекция може да причини възпаление на бъбреците и унищожаване на бъбречните клетки.

Токсикоза

Наричана още бъбречно отравяне, токсикозата може да увреди клетките на бъбреците и се случва, когато кучето ви погълне отрови (като шоколад или антифриз) или лекарства (като ибупрофен или ацетаминофен).

Това са само някои от многото обичайни домакински вещества, които трябва да се пазят далеч от обсега на любопитната муцунка на вашето куче.

Всяко състояние, което кара бъбреците да спрат да функционират правилно, се нарича бъбречно заболяване при кучета и може да варира значително по тежест.

Докато увреждането е в ход, все още има останала функционална тъкан. Бъбречната недостатъчност е много по-сериозна, тъй като бъбреците са спрели да работят напълно.

Бъбречна недостатъчност при куче – симптоми

Както беше отбелязано по-горе, хроничното бъбречно заболяване е бъбречно заболяване, което е налице в продължение на месеци или години.

Признаците на хронично заболяване при кучета могат да варират от леки и бавно прогресиращи до тежки. Понякога могат да се появят внезапно и обикновено включват:

 • Прекомерно пиене на вода и отделяне на големи количества урина
 • Обща депресия, свързана с повишаване на отпадните продукти в кръвта
 • Обща слабост, причинена от нисък калий в кръвта
 • Повишен обем на урината в пикочния мехур

Когато кучето достигне до етап на бъбречна недостатъчност, болестта е напреднала и може да забележите такива симптоми като:

 • Кръв в урината
 • Летаргия
 • Бледи венци
 • Язви в устата
 • Чревни гърчове
 • Значителна загуба на тегло
 • Некоординирано движение като спъване
 • Значително намаляване на апетита
 • Дъх, който мирише на химикали
 • Повръщане

Когато кучето достигне до състояние на бъбречна недостатъчност, заболяването е напреднало и може да забележите, че вашият ветеринарен лекар може да прегледа кучето ви, за да определи дали проблеми с бъбреците или други проблеми като захарен диабет причиняват симптомите.

Факторите, които трябва да се имат предвид, могат да включват вида на бъбречната недостатъчност, която вашето куче може да изпитва, степента на загуба на функция на бъбреците, прогресията на състоянието и основните причини.

Бъбречна недостатъчност при куче – терапия

Вашият ветеринарен лекар ще извърши диагностични тестове на кръв и урина, за да открие наличието на някакви аномалии.

Диагнозата на бъбречно заболяване или недостатъчност обикновено може да се направи въз основа на физически преглед, в допълнение към изследванията на кръвта и урината.

Могат да се извършат и други изследвания, за да се проверят основните причини за бъбречно заболяване и/или да се открие в кой стадий на бъбречно заболяване се намира вашето куче.

Тежестта на симптомите ще определи подходящото лечение, което може да включва интравенозни течности.

Ако заболяването е изключително тежко, вашето куче може да не реагира на лечението. Агресивните лечения могат да включват хоспитализация за флуидна терапия, диализа или бъбречна трансплантация.

Бъбречна недостатъчност при куче

Имайте предвид, че хроничното бъбречно заболяване не може да бъде излекувано. Прогнозата е свързана с тежестта на заболяването. С напредването на вашето куче през етапите на бъбречно заболяване е вероятно времето за оцеляване да стане по-кратко.

Лечението има за цел да намали работата, която бъбреците трябва да извършват, да замени вещества като калий и да намали натрупването на токсини.

Първоначалната реакция на вашето куче към консервативната терапия може да е относително бавна.

Може да отнеме седмици или месеци, за да видите напредък. Вашият ветеринарен лекар може също така да предложи промени в диетата, за да подобрите качеството на живот на вашия домашен любимец и потенциално да ограничите прогресията на заболяването, което води до по-дълъг живот.

Има някои съществени разлики между остра и хронична бъбречна недостатъчност. Докато много случаи на остра бъбречна недостатъчност могат да бъдат излекувани, ако се лекуват навреме и агресивно, хроничната бъбречна недостатъчност може да се управлява само с последователни ветеринарни грижи.


За да предпазите четириногите си приятели, ние от Vetclinics.bg съветваме да посещавате редовно ветеринарен лекар, дори и за профилактичен преглед!

Прочетете още от Vetclinics.bg:

Превъртане на стомаха

 Хипотиреоидизъм при куче

 Гастрит при куче 

Научи още полезна информация за домашния любимец:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *