Влез в акаунта си

БЕЛГИЙСКА ОВЧАРКА

Белгийската овчарка е средна по големина пастирска порода от Белгия със заострени уши, дълга муцуна, елегантна стойка и гъста двойна козина с груба черна козина. 

Тази порода е олицетворение на трудолюбивото животновъдно куче.

произход

Белгия

Релефът и климатът на Белгия са идеални за развитието на животновъдство и млекопроизводство. 

Някога белгийските фермери са се занимавали основно с отглеждане на едър рогат добитък и отглеждането на кучета-пастири е било съществена част от живота на фермата. 

Преди години в Белгия е имало осем разновидности на овчарските кучета. Всички тези кучета са анатомично еднакви, но имат козина, която се различава по текстура, цвят и дължина. За първи път породата Белгийска овчарка е официално класифицирана през 90-те години на XIX век.  

В началото на 20-ти век белгийските овчарки стават известни със своята универсалност и трудолюбив характер извън пределите на Белгия. Клубът на белгийската овчарка в Америка е създаден през 1949 г. и оттогава породата работи като полицейски и служебни кучета, участва в изложби и изпълнява задачи по търсене и спасяване. Наред с работата си белгийските овчарки са известни и като любящи и верни семейни любимци.

Тегло:

Мъжки: 55 – 75 килограма

Женски: 45 – 60 килограма

Размери:

Мъжки: 66 сантиметра

Женски: 55 сантиметра

живот:

12 – 14 години

БЕЛГИЙСКА ОВЧАРКА
БЕЛГИЙСКА ОВЧАРКА
БЕЛГИЙСКА ОВЧАРКА
БЕЛГИЙСКА ОВЧАРКА

БЕЛГИЙСКА ОВЧАРКА - външен вид

Козина

Белгийската овчарка има черна изключително гъста, двойна козина с плътен подкосъм и груб външен косъм. 

Тяло и глава

Белгийската овчарка е средно голяма атлетична порода. Нейното тяло е с висока издръжливост. Гърдите на Белгийската овчарка са дълбоки, но не много широки. Главата ѝ е тънка и издължена. 

Уши

Ушите на Белгийската овчарка са триъгълни и заоблени в основата. Тази порода кучета държи ушите си изправени. 

Опашка

Опашката е със средна дължина и пада тежко надолу.

БЕЛГИЙСКА ОВЧАРКА
БЕЛГИЙСКА ОВЧАРКА

Характер и обучение на БЕЛГИЙСКА ОВЧАРКА

Характер

Тези нетърпеливи, атлетични кучета имат високи нива на енергия и се нуждаят от много ежедневни упражнения. Белгийската овчарка е подходяща за активни семейства, които планират да водят кучето си на походи, разходки с велосипед, бягане или всякакъв вид приключения на открито. Когато става въпрос за деца, тези кучета са особено любвеобилни и добри защитници. 

Тази порода е склонна да се отегчава и евентуално да разрушава вкъщи, а също така може да развие тревожност при раздяла. Собствениците на тази порода кучета трябва да имат предвид и безопасността, тъй като тези кучета са създадени, за да гонят овцете, и няма да се поколебаят да избягат след животни, бегачи и велосипедисти, или дори автомобили- затова разходките с каишка и оградените дворове са задължителни. 

Обучение

За щастие тази интелигентна порода е лесно обучаема и може бързо да усвои подходящо поведение с напътствия от своите стопани. Но наред с ежедневните упражнения с белгийската овчарка е важно да започнете обучението на тази порода отрано. 

 

Основните уроци по послушание могат да започнат, когато кученцата са на около осемседмична възраст. По-нататъшното обучение трябва да продължи през целия живот на кучето, като се прилага последователност и положително укрепване. Не се препоръчват методи, включващи наказания, тъй като те могат да навредят на чувствителната личност на кучето ви и да проявят силната му воля.

 

Активност

Подобно на другите пастирски породи, белгийската овчарка се нуждае от достатъчно движение в продължение на до два часа всеки ден. Тези кучета не обичат да се излежават вкъщи; те са бдителни и активни работници, които се чувстват добре, когато им се възложи работа. Белгийската овчарка също така желае да прекарва време с хората си, така че като собственик е важно да правите упражнения с кучето си.

Грижи и отглеждане на БЕЛГИЙСКА ОВЧАРКА

Грижа

Що се отнася до поддръжката на козината, двойната козина на белгийската овчарка, която се състои от гъст подкосъм и по-груба външна козина, се поддържа по-лесно, отколкото си мислите. Въпреки това то има силен период на линеене веднъж до два пъти годишно, който изисква ежедневно четкане за отстраняване на излишната козина. През останалата част от годината са достатъчни ежеседмични четкане, както и периодични бани.

Подобно на други породи кучета, трябва редовно да подрязвате ноктите на кучето си, да почиствате зъбите му и да проверявате ушите му за замърсяване и натрупване на отпадъци.

Хранене

Белгийската овчарка се храни добре с висококачествена храна за кучета, произведена или приготвена в домашни условия под надзора на ветеринарен лекар. Тази енергична порода трябва да има винаги на разположение прясна и чиста вода.

Тъй като тези кучета са толкова активни, вероятността да затлъстеят е по-малка в сравнение с други породи. Въпреки това е добре да ограничите лакомствата, ако забележите, че кучето ви напълнява прекалено много. 

Здравен статус и проблеми

Белгийската овчарка е здрава, здрава порода, която като цяло е здрава. Подобно на други чистокръвни, то все още е предразположено към няколко наследствени медицински проблема. Отговорните развъдчици се стремят да поддържат високи стандарти и тестват родителските кучета преди разплод. Освен това тези кучета могат да бъдат особено чувствителни към анестезия, така че вашият ветеринарен лекар трябва да вземе предпазни мерки, ако някога възникне необходимост от операция.

Общите състояния, свързани с белгийската овчарка, включват:

– Дисплазия;

 Прогресивна атрофия на ретината;

 Катаракта;

 Епилепсия.

Развъдници-
БЕЛГИЙСКА ОВЧАРКА

Действащи развъдници за белгийска овчарка на територията на България:

Kennel Guard Dogs

БЕЛГИЙСКА ОВЧАРКА-
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

350 – 1 800 лв.

Любопитно

Цената на кучетата от породата белгийска овчарка малиноа скочи главоломно, след като неин представител взе участие в акцията по ликвидиране на лидера на Ислямска държава Ал Багдади. Интересен факт за белгийската овчарка е, че тя е високоинтелигентно и гъвкаво работно куче, което се справя отлично с различни задачи, като полицейска и военна работа, търсене и спасяване, терапия и работа в службата, както и със спортни състезания по послушание и аджилити. Въпреки името си, белгийските овчарки всъщност произхождат от Белгия в края на XIX в. и първоначално са отглеждани като кучета за пазене и охрана на добитък. Днес те са известни със своята лоялност, енергия и защитнически инстинкти, което ги прави популярни компаньони и работни кучета в цял свят.

Още породи

Джак Ръсел

Порода малки кучета, която е изключително активна. Според Международната федерация по кинология са класифицирани като Парсън-джак-ръселов териер
Научи повече

Доберман

Породата доберман е голяма по размер и няма как да останем безразлични към респектиращия и застрашителен външен вид.
Научи повече

Дого Aржентино

Единствената порода кучета, която е създадена в Аржентина. През годините се е смятало, че те се подаряват единствено на най-близките хора.
Научи повече

Йоркширски териер

Дребна декоративна порода с козина, която в голяма степен наподобява човешката коса.
Научи повече

Боксер

Средна порода куче името е обвързано с възможността на породата да стои изправена на задните си крака, в поза, подобна на боксьор.
Научи повече

Бордър коли

Средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета.
Научи повече

Булмастиф

Eдно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.
Научи повече

Бултериер

Eдно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!