Влез в акаунта си

австралийска овчарка

Австралийска овчарка

Австралийска овчарка

Австралийска овчарка – средна порода куче, която въпреки наименованието си, произлиза от САЩ.

Според международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Овчарски и пастирски кучета“ в секция „Овчарски кучета“.

произход на австралийска овчарка

САЩ

Породата е известна като част от секцията на овчарските кучета, които имат за цел да охраняват и водят мериносови овце. Те са чифтосани с Австралийско Келпи и Дългокосместо коли.

 

 

Тази кръстоска им носи високо ниво на интелигентност и енергичност от Австралийското Келпи и Бордър Колито /най-умната порода куче/, както и обилна и гъста космена покривка от Дългокосместото Коли.

Селектирани са на територията на САЩ, като в днешно време те са квалифицирани сред най-умните породи кучета в света.

Поради острия им ум, бързи реакции и издръжливост, те са чудесна порода за различни социални дейност.

Тегло:

Мъжки: 28 – 32 килограма

Женски: 22 – 25 килограма

Размери:

Мъжки: 49 – 58 сантиметра

Женски: 45 – 53 сантиметра

живот:

12 – 15 години

австралийска овчарка

външен вид при австралийска овчарка

Козина

Козината на тази порода е сравнително дълга, права или вълниста. Поради вида ѝ, козината им се слави със завидна устойчивост на различни метеорологични особености. В областта на задната част на крайниците и гърдите, козината им е с по-голяма дължина, от тази на главата и ушите.

Украската им може да бъде в няколко цвята и е петниста. Допустими са цветове като черно, сиво, червеникаво-кафяво, бяло и други.

Тяло и глава

Тялото им е пропорционално, а гръдният им кош е добре развит. Главата им е с издължена муцуна.

Уши

Ушите им са средни по размер, с по-широка основа и се стесняват към върха. Те са високопоставени и клепнали.

Опашка

Опашката им е дълга, но стандарта позволява купиране на не повече от 10 см. дължина.

австралийска овчарка

Характер и обучение при австралийска овчарка

Характер

Кучетата от породата Австралийска овчарка са много привързани към техните семейства. Предвид произхода им са изключително активни, работливи и обичат физическите и умствени предизвикателства.

Ако планирате да се сдобиете с Австралийско овчарско куче, следва да имате предвид, че те изискват внимание. При липса на такова са склонни да проявяват поведенчески проблеми.

Те защитават своите стопани, което е предпоставка при усещане на опасност да проявят признаци на агресия към непознати.

Обучение

Обучението на представителите на породата е съвсем посилна задача. Породата е умна и възприемчива. Както всяко животно, което трябва да мине през процес на обучение или дресировка, е необходимо да отделяте време и да сте постоянни и последователни в действията си. 

Австралийската овчарка е порода, която има необходимост от постоянно стимулиране на физическите и умствените им дадености. Започнете с дресировката на кученцето още от ранна възраст, за да се справите по-възможно най-добрия начин, като положите основите.

Активност

За да подсигурите пълноценен и добър живот за вашия любимец, трябва регулярно да му предоставяте възможности за по-продължителни разходки. Породата е много активна и има нужда от пространство и волни игри.

Тя се приспособява чудесно към всякакви условия, но за да поддържате добър здравословен статус не пренебрегвайте физическата активност.

Грижи и отглеждане:

Породата е сред тези, които могат да се приспособят към различно местообитание и има възможност да се отглеждат в апартамент. Естествено, необходимо е да подсигурите необходимото движение, предвид неуморния им характер.

Поддържането на козината им не е сложна задача. Сресването им следва да бъде извършвано регулярно, особено в периода на линеене на козината. 

Къпането се извършва само при необходимост.

Редовно проверявайте и почиствайте ушите им, за да избегнете бъдещи ушни инфекции.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Здравен статус и проблеми

1.Тазобедрена дисплазия

Тазобедрената дисплазия е генетично обусловена и е често срещана при много породи кучета. Тя се изразява е неправилно формирани тазобедрени стави в процеса на нарастване на кучето.

В зависимост от броя на засегнатите стави се разглежда двустранна или едностранна тазобедрена дисплазия. Под 10% от регистрираните случай на тазобедрена дисплазия при кучетата са такива, при които е засегната само една става.

Заболелите животни, често имат проблеми с активността и пълноценния си начин на живот. Забелязват се симптоми като накуцване, проблем при изкачване и слизане по стълби и други.

При ненавременни мерки се наблюдава развитие на патологията в артрит и други ставни проблеми.

2.Проблеми с очите

Породата е предразположена към очни заболявания. В следствие на такъв тип проблеми се наблюдават сериозни нарушения в зрението.

3. Превъртане на стомаха

Превъртането на стомаха се разглежда като животозастрашаващо състояние, към което кучетата от породата имат известна предразположеност.

Стомахът е орган, който може да се увие или раздуе около оста си. Анатомията на някои кучета, създава предпоставки за усукване при прекомерни физически активности след хранене. При състоянието се наблюдава и приклещване на кръвоносните съдове, които го захранват.

Като първопричинители на състоянието се разглеждат режимът на хранене, вида на храната, прекомерни физически активности при пълен стомах и силният стрес. Като симптоматика се наблюдава повръщане, посиняване на венеца и видно неспокойство. Състоянието изисква незабавни мерки. Лечението е оперативно.

Развъдници-
Австралийска овчарка

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

австралийска овчарка -
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

700 – 1 450 лв.

Любопитно

Австралийското овчарско куче е много подходящо за отглеждане от семейства с деца. Нравът и отношението им към децата са сред най-милите гледки. 

Още породи

Басет

Средно голяма порода кучета, популярна с ловния си характер и невероятното им съжителство с деца. Те са част от семейство на ловджийските кучета.
Научи повече

Бернски зененхунд

Средна порода куче, която е известна и популярна с наименованието планинско бернско куче или швейцарски зененхунд.
Научи повече

Бигъл

Средно голяма порода, популярна с ловния си характер те са от групата на Гончетата следотърсачи.
Научи повече

Бишон фризе

Дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и е по-позната като Френска болонка.
Научи повече

Боксер

Средна порода куче името е обвързано с възможността на породата да стои изправена на задните си крака, в поза, подобна на боксьор.
Научи повече

Бордър коли

Средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета.
Научи повече

Булмастиф

Eдно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.
Научи повече

Бултериер

Eдно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!