Влез в акаунта си

кинг чарлз шпаньол

кинг чарлз шпаньол

Кинг Чарлз шпаньол е дребна към средна порода куче и се определя към породите кучета, които са по-скоро декоративни. 

Според Международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от семейството на „ Кучета компаньони и ”Той” кучета“ в раздел „Английски „той“ шпаньоли“.

произход

Великобритания

Представителите на породата се срещат от началото на 16 век в Англия. Набират популярност в средата на 17 век, когато се превръщат в любимци на крал Чарлз ||. Основното разпространение на породата е в пределите на Англия като домашни любимци на редица лордове, но днес са широко разпространени и в България.

С откриването на породата, тя била широко използвана за лов, поради завидните птичарски способности на нейните предшественици. След определен период от време кучетата от породата се възприемат от обществото като изцяло декоративна порода. Породата носи наименованието си от името на крал Чарлс ||. През 19 век популярността на тази порода запада, като неговата чипоноса разновидност набира значителна популярност.

Тегло:

Мъжки: 5,9 – 8,2 килограма

Женски: 5 – 6,5 килограма

Размери:

Мъжки: 30 – 33 сантиметра

Женски: 29 -32 сантиметра

живот:

12 – 16 години

кинг чарлз шпаньол
кинг чарлз шпаньол
кинг чарлз шпаньол
кинг чарлз шпаньол

Кинг Чарлз шпаньол - външен вид

Козина

Козината на представителите на породата Кинг Чарлз Шпаньол е изключително мека и дълга. Разглежда се като права, но в дължините се забелязват вълни. За придържането към стандарта се изключва наличието на къдрици.

От задната страна на крайниците, на гърдите и ушите, козината е забележимо по-дълга от тази, в областта на главата и гърба.

Окраската им се допуска само в четири цвята: Това са блейнхейм – чисто бяла основа с кестеняви или златисто рижави петна, триколор – перлено бяла основа с черни и рижави петна, черно-рижав – черна основа с рижави петна, и рубинов. Кучетата с рубинов цвят на козината са тези, които са тъмно червеникави или ярко рижави.

Тяло и глава

Тялото им е дребно по размер и пропорционално. Главата им е сравнително малка, но захапката им е здрава и силна. Това явление е в следствие на ловджийските му предшественици.

Уши

Ушите им са клепнали и са покрити с много дълга и копринено мека козина.

Опашка

Опашката им стои права в една линия с гръбнака. Купирането на опашката не е изискване за придържане към стандарта.

Характер и обучение на Кинг Чарлз шпаньол

Характер

Представителите на породата са изключително любвеобилни и кротки. Това ги прави чудесни компаньони за семейства с деца или по-възрастни хора. Те са привързани към стопаните си и са дружелюбни. Не могат да се разглеждат като охранители или пазачи на дома, тъй като посрещат с равнодушие почти всички непознати.

Кучетата от породата Кинг Чарлз шпаньол се разбират много добре с други хора или животни.

Спокойствието е отличителен белег за представителите на породата. Те се поддават лесно на обучение, тъй като нямат желание за неконтролируеми активности.

Обучение

Породата е изключително умна и възприемчива. Жадна е за приучаването на нови команди и трикове.

Процесът по обучение на представителите на породата е последователен. Необходимо е да не използвате физически наказания, за да постигнете желания резултат. Поощрението е напълно достатъчно, за да се сдобиете с добре възпитано и уравновесено куче.

Поради желанието им за игра, бихте могли да използвате момента за дресировка.

Активност

Породата не изисква прекомерни физически активности и натоварвания. Нуждаят се от разходки с честота до два пъти дневно. Физиологичните им предразположености или по-късите им лапи, не позволяват на представителите на породата да се впускат в натоварващо или неспирно бягане. Това ги прави не дотолкова подходящи за стопани с предпочитания към катерене и бягане. 

Грижи и отглеждане на Кинг Чарлз шпаньол:

Породата може да бъде отглеждана свободно в апартамент, на по-малко пространство, но задължително трябва да осигурите на животното необходимото му движение.

За да поддържат добър здравословен статус, е желателно любимците да получават ежедневната си дажба от разходка. Кинг Чарлз шпаньол е порода кучета, която не е много ентусиазирана за провеждането на продължителни разходки. Именно това е причината да не пропускате разходките, тъй като вашият любимец бързо ще привикне към мързеливия и по-сънлив начин на живот.

Козината им изисква старание и постоянство, що се касае до нейното поддържане. Важно е да полагате ежедневни грижи за сресването ѝ със специална четка. Областта, където козината им е с очевидно по-дълга и гъста козина, са местата, където следва да обърнете специално внимание.

Задължително е редовно да почиствате ушите им, за да избегнете възможни инфекции. Къпането при тях е с препоръчителна честота поне веднъж на месец със специализирана козметика за домашни любимци.

Ежедневно се почистват техните очи и областта под тях, тъй като те често сълзят.  Кучетата от породата не понасят летните горещини. За това, ние от Вет Клиникс, препоръчваме в този период от годината, да извеждате любимците си рано сутрин или по-късно вечер.

Здравен статус и проблеми при Кинг Чарлз шпаньол

1.Болести

Кучетата от породата са предразположени към здравословни състояния като хроничен порок на сърдечните клапи.

Често срещани заболявания при кучетата Кинг Чарлз шпаньол са и глаукома, епилепсия, ушни инфекции .

Ушите на тези животинки са предразположени към инфекции и множество заболявания. За това е редно да поддържате необходимата хигиена и по-често да ги почиствате и преглеждате при ветеринар

Развъдници -
кинг Чарлз шпаньол

Действащи развъдници за Кинг Чарлз шпаньол на територията на България:

IBERIAN STAR

кинг чарлз шпаньол-Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

850 – 2 200 лв.

Любопитно

През 1926 г. американец на име Розуел Елдридж прави опит да възстанови породата в първоначалния ѝ вид и предлага награда за онзи, който намери куче с външния вид на екземплярите от живописта от този период. Внушителната сума от 25 британски лири отива при семейство Кръфт.

Още породи

Пекинез

Дребна порода куче, известна като куче компаньон. Породата се класифицира в групата на “Toy” – кучетата или кучета – играчки.
Научи повече

Померан

Малка порода куче, известна като най-малкия представител на Шпиц. Класифицира се като декоративна порода, куче-компаньон.
Научи повече

Пудел

Често пъти, любители на четериногите приятели, смятат, че произходът на Пудела е Франция, но грешат.
Научи повече

Ризеншнауцер

Известна и под наименованието Гигантски шнауцер. Този вид шнауцери е най-големият от трите вида след стандартния шауцер.
Научи повече

Боксер

Средна порода куче името е обвързано с възможността на породата да стои изправена на задните си крака, в поза, подобна на боксьор.
Научи повече

Бордър коли

Средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета.
Научи повече

Булмастиф

Eдно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.
Научи повече

Бултериер

Eдно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!