Влез в акаунта си

немски шпиц

Немски шпиц

Немски шпиц

Немски шпиц е малка към средна порода куче, популярна като домашен любимец.

Според международната федерация по кинология, породата се класифицира като част от групата на „Шпицове и примитивен тип“ .

произход на немски шпиц

Германия

Първоначално отглеждан като селскостопанско куче, куче пазач и куче-придружител, немският шпиц произхожда от Германия още от средата на 1400-те. В родината на породата има един немски шпиц с пет разновидности. В други части на света тези сортове са признати като отделни породи. Петте разновидности са Гигантски шпиц, Волфшпиц, Мител шпиц (среден размер), Клайн шпиц (миниатюрен) и Цвергшпиц (куче играчка, признат като померан в други страни).

 

 

Тегло:

Мъжки: 25 – 40 килограма

Женски: 25 – 40 килограма

Размери:

Мъжки: 23 – 29 сантиметра

Женски: 23 – 29 сантиметра

живот:

13 – 15 години

немски шпиц
немски шпиц
немски шпиц

външен вид при немски шпиц

Козина

Немският шпиц се отличава с дълга права и изпъкнала външна козина, съчетана с къса, мека и гъста подкозина.

Тяло и глава

Тази порода кучета се отличава с малка глава и компактно тяло.

Уши

Немският шпиц има малки триъгълни уши, вирнати нагоре.

Опашка

Опашата е пухкава, завита и сочи нагоре.

Характер и обучение при немски шпиц

Характер

Тази сладка порода е лесна за отглеждане и грижа и особено идеална за неопитни собственици на кучета. Породата е много интелигентна, лесна за обучение. Въпреки че някои представители на породата немски шпиц са малки по размер, не си правете навика да носите кучето си навсякъде като бебе. 

Обучение

Немският шпиц е много интелигентен и лесен за обучение. Тази порода кучета  може да бъде научена на много трикове и 
основни команди, използвайки положително подсилване като лакомства и играчки. Понякога немският шпиц може да лае повече и е нужно допълнително обучение
(особено преподаване на командата „тихо“) може да помогне за ограничаване на тази тенденция.

По своята същност тази порода не е агресивна към хора или други кучета. Необходимо е обаче да започне да се социализира рано, като излага кученцето на много различни хора, места и неща, за да му помогне да развие увереността си.

Активност

За да е щастлив, немският шпиц има нужда от около 30 минути до 1 час разходка на ден. Обърнете внимание обаче, че тази порода не е от типа кучета, които  можете да вземете при дълги, енергични бягания или походи.

Немски шпиц - Грижи и отглеждане:

Грижа

Немският шпиц е енергичен и обича да играе, но не се нуждае от часове упражнения. Въпреки че козината му е изключително гъста тя е по-лесна за грижи и поддръжка, отколкото вероятно очаквате.

Немският шпиц не трябва да се подстригва или бръсне. Козината обикновено изглежда чиста, защото космите на тази порода естествено отблъскват мръсотията. Сезонно около два пъти в годината немският шпиц има тежко линеене. В тези периоди е добре да удвоите разресването му, за да премахнете падащите косми. Овлажняваща вана и сушене със сешоар също могат да помогнат при появата на линеене.

Необходимо е ежеседмично подстригване на ноктите и преглед на ушите (почистете ушите с почистващ препарат за уши на домашни любимци, ако изглеждат мръсни) ще помогне на вашето куче да се чувства добре.

немски шпиц

Диета и хранене

Хранете своя немски шпиц с висококачествена храна за кучета. Ако имате нужда от препоръка, говорете с вашия ветеринарен лекар. По-малкият немски шпиц може да се възползва от храна, подходяща за по-дребните като например малки гранулиВинаги разпределяйте храненията по график (два пъти дневно за възрастни) с мерителна чаша или кантар, за да избегнете преяждане. Оставянето на храна през целия ден, макар и удобно, може да доведе до наддаване на тегло. Твърде голямото тегло може да доведе до допълнително натоварване на ставите и да допринесе за други здравословни проблеми като диабет.

Здравен статус и проблеми при немски шпиц

Въпреки че немският шпиц е изключително здрава порода, някои случаи на очни заболявания са отбелязани в породата, включително прогресивна атрофия на ретината и ретинална дисплазия. Някои кучета могат да развият луксиращи патели (хлабави коленни капачки). Реномираните развъдчици имат специални прегледи на очите и коленете на техния възрастен немски шпиц, преди да ги развъждат, за да избегнат предаването на тези проблеми на бъдещите поколения.

Развъдници-
Немски шпиц

Действащи развъдници за чихуахуа на територията на България:

The Small Step, SNOW DYNASTY

 

Немски шпиц -
Цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

350 – 1 250 лв.

Любопитно

Породата немски шпиц е склонна да изпада в депресивни състояния или неспирен лай, вследствие на оставянето им сами в къщи. Ако сте собственик на представител на породата, се съобразете с тях и ограничете до минимум излизанията без четириногия си приятел!

Още породи

Бернски зененхунд

Средна порода куче, която е известна и популярна с наименованието планинско бернско куче или швейцарски зененхунд.
Научи повече

Басет

Средно голяма порода кучета, популярна с ловния си характер и невероятното им съжителство с деца. Те са част от семейство на ловджийските кучета.
Научи повече

Бигъл

Средно голяма порода, популярна с ловния си характер те са от групата на Гончетата следотърсачи.
Научи повече

Бишон фризе

Дребна порода куче, която е част от семейството на болонките и е по-позната като Френска болонка.
Научи повече

Боксер

Средна порода куче името е обвързано с възможността на породата да стои изправена на задните си крака, в поза, подобна на боксьор.
Научи повече

Бордър коли

Средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета.
Научи повече

Булмастиф

Eдно от десетте най-големи кучета на света. Познато е с уменията си на пазач и именно с това става известно по света.
Научи повече

Бултериер

Eдно-малка порода кучета от семейството на териерите. Кръстоска между английския булдог и бял английски териер.
Научи повече

Бъди част от най-добрите ветеринарни клиники в страната!